De nieuwe IWC Portugieser Chronograph

Onthult zijn manufactuurkaliber in zesvoud

De nieuwe IWC Portugieser Chronograph

Een klassieker krijgt nieuwe inhoud. De nieuwe IWC Portugieser Chronograph heeft een update gekregen in de vorm van een manufactuurkaliber. Maar de herkenbare chronograaf blijft visueel onveranderd. En dat is maar goed ook. Never change a winning team en meer van zulks.

We zagen het al enige tijd gebeuren. IWC is langzaam maar zeker de collectie aan het vullen met manufactuurkalibers. En in verschillende prijsklassen. Zo is de nieuwe IWC Portugieser Chronograph voorzien van een ‘instapkaliber’ uit de manufactuurfamilie. Het automatische chronograafuurwerk kaliber 69355 is onder het eigen chronokaliber 89361 uit de Portugieser Chronograph Classic en Yacht Club Chronograph gepositioneerd. Kaliber 69355 bestaat uit 194 componenten en heeft 46 uur gangreserve. En het kaliber 89361 stelt daar 299 componenten en een gangreserve van 68 uur tegenover. Maar goed, verschil moet er zijn.

Grootste uiterlijke verschil is dat de Chronograph Classic een enkele subdial heeft voor de indicatie van de gemeten uren en minuten. Maar dat betekent ook een gunstig verschil in prijs. De Classic kost in staal 11.700 euro. De nieuwe IWC Portugieser Chronograph kost in de vier stalen varianten 7.950 euro. En de twee roodgouden varianten hebben een prijs van 17.700 euro. En dat is ook een opmerkelijk verschil.

Tijdloos en totaal niet macho

Met de introductie van de nieuwe IWC Portugieser Chronograph komt het aantal referenties in de Portugieser-familie op 35. En de nieuweling heeft alle kenmerken van een troetelkind. De oude variant met 7750-uurwerk was een hit. En de nieuwe Portugieser Chronograph met zijn heldere, openwijzerplaat en twee verzonken subdials lijkt dat ook te worden. Het ontbreken van een datum spreekt puristen aan en het ontbreken van een urentotalisator zal bijna niemand ontrieven.

Door de opgelegde Arabische cijfers en  slanke bladvormige wijzers oogt de wijzerplaat fijnzinnig klassiek. En de een flens aan de buitenzijde van de wijzerplaat maakt het aflezen van een kwart van een seconde tijdens een tijdmeting mogelijk. Een praktisch en gestileerd detail. Door deze elementen is en blijft de Portugieser de perfecte mengeling van traditie en sportiviteit. En we zeggen het niet graag, maar ‘tijdloos’ past heel goed bij een alleskunner als de Portugieser Chronograph. Niet te groot en niet te klein. Klassiek, maar niet tuttig. Mannelijk, maar niet macho. En ook heel gesoigneerd en welbespraakt.

De nieuwe IWC Portugieser Chronograph is zuinig op de band

Het uurwerk dat zichtbaar is door de transparante achterkant maakt niet zijn debuut in de nieuwe IWC Portugieser Chronograph. Al in 2018 verscheen kaliber 69355 in de Portugieser “150 Years”. Die Portugieser vierde anderhalve eeuw IWC in gelakt wit of blauw. En ook bij dit model was het manufactuurkaliber zichtbaar door de achterzijde van de 41 mm x 13 mm kast. Die kast is ongewijzigd gebleven. En zoals al vermeld is de keuze uit staal en roodgoud. Tenslotte nog de opmerking dat de stalen modellen zijn uitgerust met een nieuw ontwikkelde vlindervouwsluiting. Nu is vouwsluiting altijd wat volumineuzer dan een traditionele gesp. Maar het staat ook chiquer. Het nieuwe model is slank en veilig en draagt zeer comfortabel. Bovendien is dit exemplaar zuiniger op een kostbare leren band dan een gesp. En dat is ook wat waard.

Voor meer informatie over de nieuwe IWC Portugieser Chronograph: www.iwc.com