Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Om de pols, op het strand, in het water, in het donker

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Futuristische materialen die een duikhorloge vormen met een groot historisch besef. De nieuwe Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 combineert de geschiedenis met de toekomst van het horlogemaken. Sportief gestileerde technologie die we meenamen naar het strand en de zee in.

Tekst & foto’s Lex Stolk/Horloge.info

De nieuwe Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 die tijdens afgelopen SIHH werd gepresenteerd, is overduidelijk familie van de Submersible BMG-TECH – 47mm PAM00692. De basis wordt gevormd door de 47 mm kast van een zeer bijzondere legering, BMG. En waar de PAM00692 een duikring heeft in datzelfde materiaal, is de PAM00779 uitgerust met een contrasterende duikring in een koolstofvezel die Carbotech heet bij Panerai. Dat Carbotech wordt gemaakt door dunnen laagjes carbon onder hoge druk samen te persen met een zeer hoogwaardige polymeer, PEEK (Polyether Ether Ketone). Dat PEEK verbindt de materialen en maakt het sterker en duurzamer. En door het samenpersen ontstaat ook een levendig marmerachtig uiterlijk.

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 – Foto Lex Stolk/Horloge.info

Chaotische atomen beteugeld

Nu hebben we Carbotech uitgelegd en dus moeten we het ook over de BMG-component hebben. Het BMG dat gebruikt wordt voor de kast staat voor “Bulk Metallic Glass”. Dat materiaal is zeer robuust, extreem goed bestand tegen corrosie en magnetische velden en bovendien is het zeer krasbestendig en blijft het dus zijn fraaie uiterlijk bij aankoop ook bij veel dragen, behouden. BMG is een zeer technisch en gecompliceerd materiaal. Het heeft in eerste instantie een chaotische atoomstructuur die door hoge druk, hoge temperatuur en vervolgens extreem snelle afkoeling wordt geordend. Pas dan is het materiaal geschikt voor het maken van een zeer bestendige duikhorlogekast.

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 in de branding – Foto Lex Stolk/Horloge.info

2019 is het jaar van de Submersible

Dit jaar is het jaar van de Submersible bij Panerai. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de afgelopen Geneefse SIHH waar de verschillende Submersibles in allerlei materiaalvarianten voorbij kwamen.  En uit het nieuwe aanbod koos Horloge.info de Panarai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 voor een korte praktijktest. We zijn dus geen 300 meter diep wezen duiken met het horloge. Maar we hebben het wel ingezet bij dagelijks/sportief gebruik. Eerste indruk? Groot horloge. Nogal wiedes want de kast meet 47 mm en de hoogte mag er ook zijn. Bovendien is de rubber harmonica-duikband ook vrij volumineus. En dus is het horloge bij het omdoen zeer prominent fysiek aanwezig. Ook visueel. Het contrast tussen het BMG van de kast en de zwarte duikring is groot. En dan zijn er nog de lichtblauwe accenten die scherp afsteken bij het zwart van de wijzerplaat. Nee, dit horloge kan niet discreet tijdens een formele vergadering gedragen worden.

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Rubber, carbon en de speciale legering weerstaan zout water – Foto Lex Stolk/Horloge.info

Klaar voor een koude plons met de Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

En aangezien we geen formele vergadering gehad hebben, maakte dat dus helemaal niets uit. Wél zijn we met de Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 naar het strand geweest. En daar was het horloge in zijn element. Sowieso verdwijnt na verloop van tijd/dragen het gevoel dat je een enorme knots van een horloge omhebt. De materiaalkeuze zorgt niet voor een topzwaar horloge en de band voelt comfortabel om de pols. In de zilte en vooral nog steeds koude Noordzee gaf de Submersible geen krimp. De drager wel. Na even het zout afspoelen na de korte plons is het horloge klaar voor sportief gebruik. Nu is fietsen met een horloge niet altijd even comfortabel. Maar het lichte horloge was stevig genoeg om gegespt zodat het niet tegen de pols bonkte gedurende de rit door bos en duin.

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Badgasten reflecteren in het saffierglas van de bonkige Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779 – Foto Lex Stolk/Horloge.info

Automatische uurwerkgemak

In het hart van de Submersible BMG-TECH 47mm vinden we het manufactuurkaliber P.9010. En dat uurwerk laat zich eenvoudig instellen. Doordat de uren los van de minuten worden versteld, geeft dat een vleugje uurwerk-subtiliteit. Net als de kleine seconden trouwens. Gedurende de draagperiode van een kleine twee weken vertoonde het uurwerk geen vreemde afwijkingen. Een gangreserve van drie dagen is heel behoorlijk en zorgt ervoor dat de datum na een paar dagen niet dragen niet steeds opnieuw ingesteld hoeft te worden – dat vinden we namelijk zelf het meest vervelende werk als het gaat om het instellen van een horloge.

Scherp en kleurrijk

Panarai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Waterdicht tot 300m staat er te lezen en de kikvorsmannen zijn ook van de partij – Foto Lex Stolk/Horloge.info

Afleesbaarheid is onberispelijk. Zowel bij dag als bij donkere omstandigheden. Het lichtblauw dat tijdens de dag zichtbaar is blijkt behalve functioneel ook een soort van modieus. De scherpe contrasten en de grote maat plaatsen het horloge bij een ingetogen kledingkeuze in het middelpunt van de aandacht. En dat is niet altijd de bedoeling. Maar het kleurgebruik zorgt er wel voor dat hoe wilder de outfit is, des te beter het horloge daarbij aansluit en tot zijn recht komt. Dan gaat het kleurrijke uiterlijk op in de andere kleuren. En de lichtblauwe lichtgevende elementen transformeren in het donker in subtiele groentinten. Dan krijgen de overdag zo opvallende contrasten een vleugje stealth.

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Overdag lichtblauw, in het donker lichtgroen – Foto Lex Stolk/Horloge.info

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779: Niet alledaags in vele opzichten

Tenslotte komen we tot een kleine conclusie. De ferme en contrastrijke Submersible BMG-TECH is bij uitstek geschikt voor gebruik bij sportieve en outdoor omstandigheden. Want het horloge kan namelijk tegen een stootje. En dat stootje zal geen nare visuele herinnering achterlaten op het duurzame BMG en het gebruikte carbon. Bovendien is de BMG-TECH een horloge dat het goed doet bij een zeer kleurrijke outfit. En dus zouden we bijna zeggen dat het een urban horloge is.  Want voor wie jeans, camouflage en wilde sneakers draagt, is deze Submersible de kers op de taart. We hebben het zelf ondervonden.

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

De nieuwe Panarai Submersible BMG-TECH om de pols – Foto Lex Stolk/Horloge.info

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779: Technische gegevens

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Panerai Submersible BMG-TECH 47mm PAM00779

Uurwerk: Automatisch kaliber P.9010 calibre, 13¾ lignes, 6.0 mm thick, 31 jewels, Glucydur® balans, 28,800 vibraties per uur. Incabloc schokdemper. Gangreserve van 3 dagen, dubbele veerton. 200 componenten

Functies: Uren, minuten, kleine seconden, datum

Kast: 47mm, BMG-TECH, waterdicht tot 300m

Lunette: Carbotech eenzijdig draaibaar tegen de klok in met schaalverdeling

Achterdeksel: Verschroefd, titanium

Screw, brushed titanium

Band: Zwarte rubber harmonica-band

Prijs: 14.900 euro

Voor meer informatie over de verschillende Submersibles: www.panerai.com