De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

Een uniek sporthorloge gemaakt van gerecyclede visnetten

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

Het is zover, de GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter. Het unieke en tevens Nederlandse sporthorloge is gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan. Uniek omdat een deel van de opbrengst ten goede komt aan The Ocean Cleanup. Maar ook uniek omdat het ontwerp van A tot Z origineel is.

Na drie jaar ontwikkeling is het moment dan eindelijk aangebroken. Een Nederlands eco-horloge dat meehelpt de door plastic vervuilde oceanen op te ruimen en dat er door de horlogeliefde van de twee initiatiefnemers ook nog eens zeer goed uitziet, staat op Kickstarter. De GYRE SeaCleaner is een sporthorloge gemaakt van gerecyclede visnetten met de uiterlijke kenmerken van een tijdloos sport- en ook wel duikhorloge. De vorm heeft een vleugje jaren ’70, maar dan uitgevoerd in een materiaal dat anno 2020 uiterst actueel is: gerecycled plastic. Plastic dat in de oceanen dood en verderf zaait. Plastic dat hoognodig opgeruimd dient te worden. Maar dat is een kostbare zaak. Gelukkig bestaat er een organisatie die The Ocean Cleanup heet. En met elk verkocht exemplaar van een GYRE SeaCleaner gaat er een bedrag naar die organisatie. Maar ook naar lokale vissers die de ‘spooknetten’ uit de oceaan vissen.

Saffierglas, stalen achterdeksel, eigen design

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

Gerecyclede visnetten vormen de basis van de Gyre SeaCleaner

Maar om te beginnen start vandaag dus vandaag de crowdfunding op Kickstarter. De GYRE SeaCleaner is trouwens meer dan een voorwerp dat de eventuele koper zielenrust geeft. Ja, bij aanschaf verricht je een goede daad en help je 640.000 ton drijfafval weg te werken, maar je koopt ook een fraai, degelijk en doordacht horloge. Want dat is de SeaCleaner vooral ook. Het design van het horloge met saffierglas en stalen achterzijde geeft blijk van de horlogeliefde van de twee grondleggers. Net als het state-of-the-art Japanse uurwerk dat wordt aangedreven door licht. Bovendien is het een geheel in eigen beheer getekend ontwerp. De SeaCleaner is geen grabbelton van losse onderdelen. Nee, het is een zeer selectieve optelsom van karakteristieke componenten. Inspiratie werd gevonden bij designklassiekers uit het verleden. Maar die inspiratie werd geïnterpreteerd en niet gekopieerd.

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

Opvallend aan de SeaCleaner zijn de scherpe lijnen van de kast en de kroon op 4 uur. Het stalen achterdeksel is nog net zichtbaar onder de nylon NATO-band gemaakt van gerecyclede PET-flessen

De GYRE SeaCleaner is ‘groen’ en zwart tegelijk

De SeaCleaner is ‘groen’. Maar ook zwart. Zwart is namelijk de originele kleur van het gerecyclede materiaal. Nadat de spooknetten zijn opgevist, worden deze schoongemaakt en vermaakt tot granulaat voor de kast. En dat granulaat is zwart. De kleur blijft zwart om de duurzaamheid te garanderen. Het toevoegen van kleurstoffen is een overbodig en vervuilend extra dat niet past in de filosofie van GYRE. Het zwarte kunststof van de gerecyclede visnetten staat hier voor ‘puur natuur’. Trouwens, de gerecyclede ‘spooknetten’ worden opgevist uit de Indische Oceaan. Hier in dit deel van de wereldzeeën is de nood het hoogst als het gaat om vervuiling. GYRE wil duidelijk maken dat de vervuiling ook ons als mens bedreigt.

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

De Gyre SeaCleaner in drie mogelijke kleurcombinaties

Een perfect zomer- en vakantiehorloge

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

De zwarte kunststof kast van opgeviste spooknetten draagt heel prettig

Vooralsnog is alleen de kast van de GYRE SeaCleaner gemaakt van oude visnetten, maar ook een band van hergebruikte netten is in de maak. Nu wordt de band nog geheel gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Ook ‘groen’ dus. Om de pols vallen de goed uitgebalanceerde proporties van de SeaCleaner op. Net als de vorm van de 42 mm kunststof kast en de positie van de kroon op 4 uur. Het is geen gecertificeerd duikhorloge, maar gebruikt de aantrekkelijke duiker-looks om een stoer sporthorloge te creëren.

Een perfect zomerhorloge ook. Ook op een Noordzeestrand tijdens een (noodgedwongen) vakantie in eigen land staat de robuuste SeaCleaner zijn mannetje. En alle dragers bij elkaar vormen de SeaCleaner community. Een groep mensen die zich ertoe verbindt om de oceanen schoon te maken en schoon te houden. Dat doen ze one watch at a time. En ook op het strand vergeten ze niet anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

De GYRE SeaCleaner staat nu op Kickstarter

De 42 mm GYRE SeaCleaner

 • 42 mm zwarte kunststofkast gemaakt van gerecyclede visnetten uit de Indische Oceaan
 • Nylon band nu nog gemaakt van gerecyclede PET-flessen
 • Japans solar uurwerk; 3 uur licht is goed voor 6 maanden aan energie, dus geen batterijen vervangen
 • Anti-reflecterend saffierglas
 • Corrosie bestendige stalen achterzijde van de kast voor comfort en bescherming
 • Waterbestendig tot 100 meter/10 bar
 • Assemblage in Nederland
 • 5% van elk verkocht horloge wordt gedoneerd aan The Ocean Cleanup
 • Super Early Bird €189, Early Bird €199 – dat betekent respectievelijk 34% en 31% korting op de normale prijs van €289
 • Elk verkocht horloge steunt lokale vissers en The Ocean Cleanup
 • Vanaf vandaag op Kickstarter