De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

Het sporthorloge steunt lokale vissers en The Ocean Cleanup

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan. Het Nederlandse horloge is van kast tot secondewijzer een eigen ontwerp waar de liefde voor horloges vanaf spat. En de liefde voor het behoud van onze planeet. Elke verkochte SeaCleaner steunt lokale vissers en The Ocean Cleanup.

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De 42 mm GYRE SeaCleaner

Voordat we in het goede doel van de GYRE SeaCleaner duiken eerst even iets over het horloge zelf. Het sporthorloge heeft het uiterlijk van een duikhorloge. Een eclectisch duikhorloge. De vorm van de kast, de plek van de kroon, de typografie, ja, werkelijk ieder element is geïnspireerd door de diepe en langdurige horlogeliefde van de grondleggers Bernard Werk en Jorrit Niels van GYRE. In kast is bijvoorbeeld wel wat Girard-Perregaux en Seiko terug te zien. En de woorden ‘SeaCleaner’ hebben een vleugje Omega. Maar eigenlijk ook wel een snufje Porsche Carrera. Eclectisch dus. En eigen. Want het design van het horloge met saffierglas en stalen achterzijde – heel praktisch en sterk punt van de SeaCleaner – tot en met net uurwerk dat wordt aangedreven door zonne-energie, is eigen. Geen generieke grabbelton van onderdelen, maar een selectieve optelsom van karakteristieke componenten.

Geen vervuilende batterijen maar zonne-energie

Het maken van een horloge uit gerecycled materiaal is geen eenvoudige klus. Getuige alleen al het feit dat het ontwikkelen van de SeaCleaner drie jaar duurde. “We hebben een lange weg afgelegd. Het gerecyclede materiaal werd nog nauwelijks toegepast, dus we zijn alle mogelijke problemen tegengekomen,” aldus bedenker en oprichter Bernard Werk. “Van een erg kwetsbare kast tot één die zelfs deels oploste in water. Daarom was de voldoening eind januari des te groter, toen we eindelijk de eerste werkende prototypes konden dragen.” Het idee van de SeaCleaner is Nederlands, maar het horloge is ook internationaal te noemen. Zo is het een Frans design en het hoogwaardige op zonne-energie lopende uurwerk is Japans. Natuurlijk heeft een horloge dat de wereld schoner wil maken geen batterijen aan boord.

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De GYRE SeaCleaner is rijk aan fraaie details. Let bijvoorbeeld op de vorm van de kast, de kroon op 4 uur en de doordachte en geïnspireerde typografie

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De SeaCleaner is ‘groen’. In allerlei opzichten en met name de zwarte kast. Zwart is namelijk de originele kleur van het gerecyclede materiaal. En die kleur blijft zwart om de duurzaamheid te garanderen. Het toevoegen van kleurstoffen is een overbodig en vervuilend extra dat niet past in de filosofie van GYRE. Het zwarte kunststof van de gerecyclede visnetten staat hier voor ‘puur natuur’. Geen toevoegde smaakstoffen of conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Trouwens, de gerecyclede ‘spooknetten’ worden opgevist uit de Indische Oceaan. Hier in dit deel van de wereldzeeën is de nood het hoogst als het gaat om vervuiling. Een recent onderzoek van The Ocean Cleanup stelt dat ten minste 46 procent van het plastic in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ – een drijvende stroom van plastic, ter grootte van Frankrijk, Duitsland en Spanje samen – afkomstig is van visnetten. Zo’n 640.000 ton van deze ‘spooknetten’ wordt elk jaar in de zee achtergelaten.

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

Het zwarte plastic is afkomstig van ‘spooknetten’ opgevist uit de Indische Oceaan

Een kast van oude netten en een band van PET-flessen

Die tonnen aan doelloos ronddrijvende netten vervuilen niet alleen, ze beschadigen ook kwetsbare koraalriffen en vangen en doden enorme aantallen zeedieren; compleet zinloos. GYRE wil duidelijk maken dat de plastic soep ook ons als mens bedreigt. En ook levert GYRE een geldelijke bijdrage aan The Ocean Cleanup. Een organisatie die zich onder andere tot doel heeft gesteld 90% van de plasticvervuiling in de wereldzeeën op te ruimen. Ook de vissers die de spooknetten verzamelen en inleveren bij de recycler ontvangen een vergoeding. Hierdoor levert GYRE ook een bijdrage aan de lokale economie. Na de vangst van de netten worden deze schoongemaakt en vermaakt tot granulaat voor de kast.

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De GYRE SeaCleaner is een statement tegen vervuiling

Vooralsnog is alleen de kast van de GYRE SeaCleaner gemaakt van oude visnetten, maar ook een band van hergebruikte netten is in de maak. Nu wordt de band nog geheel gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Ook ‘groen’ dus. De GYRE SeaCleaner crowdfunding op Kickstarter start vanaf dinsdag 5 mei. En dat is goed nieuws voor horlogeliefhebbers die iets willen doen aan de vervuilde oceanen én op zoek zijn naar iets nieuws, unieks en sportiefs. Het horloge is namelijk ook zonder de filosofie een fraai smoelend sportmodel. De keuze is uit een monochromatische versie en varianten met groene en blauwe details.

De GYRE SeaCleaner om de pols

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De 42 mm zwarte kunststof kast draagt prettig om de pols

Tijdens een korte touch and feel sessie vielen de eerder besproken details op. Maar ook de proporties zijn goed. Net als de vorm van de kast en de positie van de kroon. En natuurlijk zweeft het goede doel op de achtergrond. Dat geeft alleen maar meer motivatie het horloge te dragen. En alle dragers bij elkaar vormen de SeaCleaner community. Een groep mensen die zich ertoe verbindt om de oceanen schoon te maken en schoon te houden. En dat doen ze one watch at a time.

GYRE SeaCleaner: specificaties en prijs

De GYRE SeaCleaner is gemaakt van gerecyclede visnetten

De drie kleurcombinaties van de GYRE SeaCleaner

 • 42mm zwarte kunststofkast gemaakt van gerecyclede visnetten uit de Indische Oceaan
 • Nylon band nu nog gemaakt van gerecyclede PET-flessen
 • Japans solar uurwerk; 3 uur licht is goed voor 6 maanden aan energie, dus geen batterijen vervangen
 • Anti-reflecterend saffierglas
 • Corrosie bestendige stalen achterzijde van de kast voor comfort en bescherming
 • Waterbestendig tot 100 meter/10 bar
 • Assemblage in Nederland
 • 5% van elk verkocht horloge wordt gedoneerd aan The Ocean Cleanup
 • Super Early Bird €189, Early Bird €199 – dat betekent respectievelijk 34% en 31% korting op de normale prijs van €289
 • Elk verkocht horloge steunt lokale vissers en The Ocean Cleanup
 • Op Kickstarter vanaf 5 meiDe GYRE SeaCleaner is rijk aan fraaie details. Let op de vorm van de kast, de kroon op 4 uur en de doordachte en geïnspireerde typografie