De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

Een originele krachtpatser in de HorlogeTest

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

In de vorige Watching las je al dat ik met HA Juweliers uit haren naar Armin Strom in het Zwitserse Biel ben geweest. Indrukwekkend om te zien wat er allemaal ‘in house’ wordt gemaakt. Daar zag ik voor het eerst de 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force. De eerste gedachte: zonder twijfel een potentiële HorlogeTest-kandidaat.

En nu is het zo ver. Het testhorloge dat we in handen hebben is de 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force met een bordeauxrode wijzerplaat. Nou ja, wijzerplaat. Het is slechts een klein deel, want de rest is enkel uurwerk. Het is een prototype, dat staat er ook op. Meestal heb ik liever geen prototype, omdat dat zo’n titel is waar je je als merk achter kunt verschuilen. Maar misschien loop ik wel op de zaken vooruit. In de vorige Watching stond al dat de Gravity Equal Forcetegen de zwaartekracht werkt, maar zonder tourbillon. Er is een ontkoppelmechanisme toegevoegd aan de hoofdveer dat ervoor zorgt dat er uiteindelijk een constante kracht wordt afgegeven aan de balans. Daarbij draait de hoofdveer in omgekeerde richting. Iets dat de functionaliteit verbetert en de slijtage vermindert.

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force is eigenwijs

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

De Armin Strom Gravity Equal Force is de originele krachtpatser in de HorlogeTest Foto Watching

Na de Armin Strom een aantal dagen te hebben gedragen, gaan we langs het Haagse Steltman Watches en laten het horloge zien aan Andrea van Steijn en Bart Verweij. “Mooi, strak, industrieel, net een beetje eigenwijs en heel mooi afgewerkt,” klinkt hun eerste oordeel. Vooral de techniek is ‘mooi gedaan’. Het is niet de smaak van iedereen bij Steltman, maar ook onderweg zijn de meningen verdeeld. De balans slaat wel uit in het voordeel van degene die het mooi vinden. Hetzelfde geldt voor geskeletteerde horloges, ook daar zijn niet alleen maar voorstanders van. Het mooie van deze Armin Strom – in tegenstelling tot de meeste geskeletteerde horloges– is dat de tijd wél goed afleesbaar is. In het donker niet, want de wijzers en indexen lichten dan niet op.

Blik op het uurwerk

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

Het automatische manufactuurkaliber ASB19 is een sterk staaltje moderne uurwerktechniek Foto Watching

Kijken we naar het mooi afgewerkte uurwerk, manufactuurkaliber ASB19, dan zou je haast denken dat het een handgewonden uurwerk is. Je ziet namelijk geen rotor. Wat je wel ziet is dat er veel tijden moeite besteed is aan het uurwerk. De afwerking is handwerk van heel hoog niveau. Over de hoeveelheid tekst op het uurwerk kan je twisten. Maar het geheel is oogstrelend. Het uurwerk luidt de nieuwe toekomst in voor Armin Strom. De nieuwe Gravity Equal Force is slanker, heeft een kleinere diameter en is onderdeel van de kersverse System 78-collectie. Een lijn dat moet gelden als een relatief toegankelijke manier om de wereld van Haute Horlogerie te betreden

Een ingenieuze gangreserve-aanduiding

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

De bescheiden wijzerplaat biedt ruimte aan de opvallende en originele uurwerktechniek Foto Watching

Kijken we weer naar de wijzerplaatzijde, dan komen we het bewijs tegen dat we wel degelijk met een automatisch uurwerk te maken hebben. Op de 12 uur draait een microrotor zijn rondjes. En op 6 uur ligt de veerton met daarop een ingenieuze gangreserve-aanduiding. Meer dan 72 uur aan energie ligt opgeslagen als de veer volledig is opgewonden. Als de veer ontspant en dus zijn energie afgeeft, dan is er een pin – ongeveer bij de 72 uur – die ervoor zorgt dat de energiestroom stopt en niet halfbakken doorgaat. Dat zou de precisie namelijk schaden. Waar ik blij om ben, is dat ze er bij Armin Strom voor hebben gekozen om de ‘onderlip’ die als signatuur op zes uur aan de kast zat, weg te halen. Okay, het was een zeer herkenbaar iets voor het merk. Daarbij was het functioneel, want je zou er iets in kunnen graveren, maar mooi vond ik het niet. En meerderen waarschijnlijk dus met mij.

Een hele nette kastdiameter

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

De subtiele kleur van de Armin Strom Gravity Equal Force Foto Watching

De diameter is een nette 41mm en dat past precies bij het horloge. Het oogt iets groter omdat het glas bijna tot aan de rand loopt. De dikte is prettig met z’n 12,65 mm. De band is van hoogwaardig alligatorleer en ook op de stalen vouwsluiting is geen euro bespaard. Het staat goed en zit als gegoten. Zijn er dan helemaal geen negatieve zaken te benoemen? Meestal zijn die er wel als een zin zo begint. En dat is bij dit horloge ook zo. Het met de hand opwinden gaat zwaar en het horloge in de nacht aflezen kan je ook vergeten. Maar onderweg heb ik overwegend positieve reacties gehad op het horloge dat de start vormt van de nieuwe System 78-collectie. Een start in de vorm van – zoals Andrea van Steltman Watches al zei – een mooie frisse en eigenwijze verschijning.

De 41 mm Armin Strom Gravity Equal Force

De alligatorleren band met robuuste vouwsluiting zit als gegoten Foto Watching

Armin Strom Gravity Equal Force

Uurwerk: Kaliber ASB19

Gangreserve: 72 uur

Kast: Roestvaststaal

Diameter: 41 mm

Dikte: 12.65 mm

Glas: Ontspiegeld saffierglas

Waterbestendigheid: 30 meter (3 Bar)

Band: Alligatorleer met stalen vouwsluiting

Prijs: 16.000 euro

 

Voor meer informatie over de originele uurwerken van het horlogehuis: www.arminstrom.com