Omega en de ongelukkige Apollo 13 missie

Een hachelijk avontuur van precies 50 jaar geleden

Omega en de ongelukkige Apollo 13 missie

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de Apollo 13 missie werd gelanceerd. Wat door het publiek als een routine-missie werd gezien, draaide bijna uit op een ruimte-ramp. Omega en de ongelukkige Apollo 13 missie zijn met elkaar verbonden door de Speedmaster. Een cruciaal instrument tijdens het hachelijke avontuur.

Je zou kunnen zeggen dat de Apollo 13 missie onder een slecht gesternte van start ging. Slechts twee dagen na de lancering ontplofte een zuurstoftank aan boord. De explosie verlamde de servicemodule en dat bracht de astronauten in een levensgevaarlijke situatie. Daarom werd de missie naar de maan afgebroken. De eerste prioriteit was nu het veilig thuis krijgen van de bemanning. Het werd een onvergetelijke reis en vooral ook een avontuur van unieke proporties. Er werd rond de maan gevlogen om terug te komen naar de aarde. En de Speedmaster speelde een grote rol in de uiteindelijke veilige terugkeer naar huis. Apollo 13 werd geen ramp, maar een legendarische verhaal. Het ging de boeken in als een ‘succesvolle mislukking’.

Omega en de ongelukkige Apollo 13 missie

De beschadigde Apollo 13 Service Module

Omega en de ongelukkige Apollo 13 missie: een cruciale chronograaf

De Speedmaster chronografen om de polsen van de Apollo 13 bemanning waren een essentieel onderdeel van de uitrusting. NASA-ingenieur James Ragan die de Speedmaster in 1964 voor het eerst testte en kwalificeerde, beschreef het als volgt: “Het horloge is een cruciale back-up. Als de astronauten ooit het vermogen zouden verliezen om contact met de aarde te hebben, of het vermogen van hun digitale timers, zouden ze alleen maar op de horloges om hun polsen moeten vertrouwen. Het moest er voor hen zijn als ze een probleem hadden.”

“Okay, Houston, we’ve had a problem here”

Omega en de ongelukkige Apollo 13 missie

Apollo 13 bemanning na de splashdown

En een probleem kregen ze. Apollo 13-astronaut John (“Jack”) Swigert sprak tegen het NASA Mission Control Center (“Houston”) de volgende woorden: “Okay, Houston, we’ve had a problem here”. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis. En in he geval van Apollo 13, een succesvolle mislukking. En deze ‘mislukking’ die op 11 april 1970 van start ging is gevat in de adembenemende video ‘Apollo 13 and Omega: 50 Years Later’. Geniet ervan! Met of zonder stalen Speedmaster 321 om de pols.

Voor meer informatie over de verschillende Speedmasters: www.omegawatches.com