Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk

Drie varianten met een handopwindkaliber

Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk

Vorig jaar verraste Cartier tijdens de SIHH menigeen met een quartz-horloge. We bedoelen de Santos Dumont. Dit jaar natuurlijk geen beurs of salon, maar wél weer een nieuwe Santos Dumont. En dat is de Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk in drie varianten.

De Santos Dumont was vorig jaar één van de prettige verrassingen tijdens de SIHH. Natuurlijk vanwege het uiterlijk dat teruggrijpt op het horloge dat Louis Cartier voor de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont ontiepr. Maar voorla door de aanwezigheid van een zeer hoogwaardig quartz-uurwerk dat 6 jaar vooruit kan. De Santos Dumont was door de aanwezigheid van dat uurwerk elegant en plat. En het ontbreken van de secondewijzer was zowel esthetisch fraai en puristisch, maar ook slim. Slim want op deze manier zag niemand de schokkende beweging die de aanwezigheid van een batterij-uurwerk zou verraden. Ook slim omdat het horloge voor een doelgroep is die niet heel erg opgewonden raakt van een mechanisch uurwerk. En tóch werd besloten een Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk te lanceren. Opmerkelijk genoeg ontbreekt de centrale secondewijzer wederom.

Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk

Platina Santos-Dumont uit de jaren ’30

116 jaar oud en nog steeds spannend en verleidelijk

Goed, het allereerste polshorloge dat puur voor mannen is ontworpen was een pilotenhorloge. Een dubbele primeur. 116 jaar na dato is de basisvorm nog steeds verleidelijk. Natuurlijk omdat het de vorm van Cartier verpersoonlijkt en dat is nu eenmaal een verleidelijk merk. Het begint al met de rode doos. Maar laten we ons concentreren op de Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk. Met handopwinding. De nieuwe Santos Dumont XL hoort thuis in een stamboom die begint in 1904 met de Braziliaanse dandy/piloot en een vervolg krijgt in 1911 wanneer de eerste commerciële varianten van het horloge verschijnen. De Santos-Dumont was vervolgens af en aan te vinden in de horlogecollectie van het Franse huis. Vaak in goud en soms in platina, het materiaal waar de eerste seriemodellen van gemaakt waren. Een facelift vond plaats in 2005. Het betrof hier een variant zonder lunette. En vorig jaar dus de nieuwe quartz-variant.

Groter en met nóg een, iets subtieler verschil

Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk

Cartier Santos Dumont XL in roségoud

De batterij aangedreven Santos-Dumont is verkrijgbaar in staal, tweekleurig staal en roségoud, en met een volledig roségouden kast. Dat geldt ook voor de Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk. Omdat er blijkbaar toch vraag was naar een mechanische variant, of omdat Cartier ruimte zag in de markt, is er nu een drietal handopwinders. De mechanische Santos-Dumont XL is groter dan de quartz-variant. We hebben het over 46,6 mm x 33,9 mm en een hoogte van slechts 7,5 mm.
De afwerking van de kast is klassiek Santos met afwisselend geborstelde en gepolijste oppervlakken. De karakteristieke lunette met de schroeven is glanzend gepolijst voor extra présence. Een subtiel verschil tussen het nieuwe XL-model en de quartz-versies is de band. De van de Santos Dumont XL heeft aan beide uiteinden een metalen inzetstuk. Hierdoor integreert de band naadloos met de kast.

Een primeur op de wijzerplaat

Opvallend is ook de zilveren, met zonnestraalmotief geborstelde wijzerplaat. Het is een primeur voor de Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk. Normaal gesproken heeft een Santos-Dumont namelijk een geguillocheerde of opaline wijzerplaat. De radiale afwerking accentueert de langwerpige, dunne Romeinse cijfers. Hierdoor ontstaat een zeer eigen en onderscheidende esthetiek.

Kaliber 430 MC is in de basis Piagets kaliber 430P

Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk

De Cartier Santos-Dumont XL is mede zo plat dankzij een handopwindkaliber dat oorspronkelijk bij Piaget vandaan komt

Onder de wijzerplaatprimeur is dus een mechanisch uurwerk te vinden. Het is het met de hand op te winden kaliber 430 MC. Maar kaliber 430 MC is eigenlijk kaliber 430P. En dat kaliber 430P wordt door groepsgenoot Piaget gemaakt. Piaget is een meester in het vervaardigen van ultra-platte uurwerken en is het ook niet de eerste keer dat Cartier uurwerken van Piaget gebruikt. Kaliber 430P wordt gebruikt in de dunne Altiplano en nu dus onder een pseudoniem in de Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk. Het uurwerk heeft een tikgetal van 3 Hz en een bescheiden gangreserve van 38 uur. Dat is de prijs die slankheid met zich meebrengt. De afwerking van kaliber 430 MC wijkt af van het origineel doordat verschillende uurwerkonderdelen zij versierd met het dubbele “C” -logo. Vanaf mei verkrijgbaar bij de verschillende Cartier-boetieks en -dealers.

Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk: de prijzen

Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk

De drie varianten van de handgewonden Santos-Dumont XL

Ref. CRWSSA0032 (staal) 4.700 euro
Ref. CRW2SA0017 (staal en goud) 6.500 euro
Ref. CRWGSA0032 (roségoud) 12.500 euro

Voor meer informatie: www.cartier.com