PORTRETTEN VAN A. LANGE & SÖHNE’S 2017

A. Lange & Söhne blikt terug op een jaar waarin opnieuw prachtige uurwerken zijn gelanceerd. Het horlogemerk reflecteert hierop met een reeks portretten die met eenzelfde technische precisie vervaardigd zijn als zijn uurwerken: met het collodiumprocedé.

Met de portretreeks laat A. Lange & Söhne zich voor het eerst in met het collodiumprocedé, ook wel ‘natteplaatfotografie’ genoemd. De techniek – die relatief veel geduld en oog voor detail vergt – is in 1851 uitgevonden door de Britse Frederick Scott Archer, maar weet nog altijd in vervoering te brengen. Hierbij een fotoreportage van de driedaagse studiomarathon begin december, waarbij buitengewone portretten zijn gemaakt met één van de meest buitengewone fototechnieken.

Collodion Photography 2017

A. LANGE & SÖHNE – 1815 ANNUAL CALENDAR

Collodion Photography 2017

A. LANGE & SÖHNE – TOURBOGRAPH PERPETUAL “Pour le Mérite”

Het proces begint met een kleine glasplaat, bedekt met een dunne laag collodium: een vloeibare, stroperige stof van genitreerde katoen opgelost in onder meer ether en alcohol. Vervolgens, in de doka (donkere kamer), wordt de glazen plaat ondergedompeld in een oplossing van zilvernitraat. Hier vindt een chemische reactie plaats waardoor lichtgevoelige stoffen zich evenwichtig verdelen over de collodiumlaag. Nog als de laag nat is (vandaar ook de naam ‘natteplaatfotografie’), wordt het glasplaatje in de historische, analoge camera geschoven.

Making of..

Making of.. A. Lange & Söhne

Collodion Photography 2017 Making Of

Door de lage ISO-waarde van de geprepareerde laag is een lange belichtingstijd of een sterke lichtbron nodig. De blootstelling aan licht stimuleert een chemische reactie in de lichtgevoelige laag, later te zien bij het ontwikkelen in het rode licht van de doka. Na het ontwikkelen moeten de beelden gefixeerd, gespoeld en gedroogd worden, voor de laatste hand kan worden gelegd.

Making of.. Collodion Photography 2017Making Of

Making of.. Collodion Photography 2017Making Of

Al met al een bijzonder nauw luisterend proces dat bovendien minutieus getimed moet worden. Maar alle moeite is het meer dan waard: het eindresultaat is meer dan verbluffend. De foto’s weerspiegelen het verlangen naar historische authenticiteit en magisch vakmanschap. Bovendien zijn de afbeeldingen zo gedetailleerd dat ze vele malen kunnen worden uitvergroot voordat ze verliezen aan scherpte.

Bekijk de serie op Instagram: @alangesoehne