Limited edition watch: Seiko Presage Blue Enamel

De nachtelijke hemel van Japan heeft Seiko geïnspireerd tot een gelimiteerd horloge met geëmailleerde wijzerplaat. Het nachtblauwe Seiko horloge is een samenkomst tussen Seiko’s mechanische watchmaking en Japans handarbeid. Naast de blauwe, geëmailleerde wijzerplaat is de gouden maansikkel aan het eind van de secondewijzer een fraai detail.

Binnen de Japanse cultuur neemt de maan een belangrijke plaats in. Zo ontstond tijdens de Heian-periode (794-1185) een ceremonie waarbij de Japanse adel zich in de open lucht verzamelden om de maan te eren en poëtisch te bezingen. In het bijzonder wanneer de maan zich aan een wolkeloze hemel kon weerspielgelen in het water van meren, zeeën en rivieren werd deze geëerd. Deze zogenaamde ‘Tsukimi’-ceremonies werden vaak begeleid door een orkest, traditionele gerechten en sake. Het is een traditie die tot op de dag van vandaag nog altijd plaatsvindt.Presage Blue Enamel Limited Edition_SPB069

Het gevoel dat hoort bij deze overlevering heeft Seiko geïnspireerd tot het ontwerp van de Seiko Presage Blue Enamel. De vorm van de uur markers is afkomstig van Seiko’s eerste zakhorloge, de ‘Time Keeper’ uit 1895. De halvemaanvormige punt van de secondewijzer heeft een finish van goudkleurig poeder om tot een textuur te komen die lijkt op het oppervlak van de maan. De band van kroko is evenals de wijzerplaat diepblauw.

Seiko-Presage-Blue-Enamel-Limited-Edition-SPB069-detail

De blauwe email wijzerplaat is vervaardigd door Japans emaile kunstenaar Mitsuru Yokozawa en zijn team. Omdat het oppervlak van een wijzerplaat relatief klein, bestaat de uitdaging eruit de diepte en glans gelijkmatig te krijgen. Alleen door elke fase van het proces te controleren en zelfs de samenstelling van het glazuur aan te passen aan de atmosferische omstandigheden, kan een werkelijk perfecte wijzerplaat worden gecreëerd. Extra uitdaging vormde de kleur; 0mdat de viscositeit van blauw email veel hoger is, is de vereiste vaardigheid om een ??perfecte gelijkmatigheid te bereiken des te groter.Seiko-Presage-Blue-Enamel-Moonlit-Night-SPB069-product-2

Het horloge met stalen 40,5 mm kast kreeg het 6R15-kaliber dat tikt met een frequentie van 21.600 tikken per uur en een 50-uurs gangreserve kent. Het saffierglas is dubbel gebogen, zodat de wijzerplaat zonder vervorming vanuit elke hoek te zien is. De uur markers zijn tien keer geverfd om ze in reliëf van de wijzerplaat optimaal tot recht te laten komen en de punten van de handen zijn licht gebogen zodat ze de contour van het saffier volgen.

De Seiko Presage Blue Enamel Limited Edition SPB069 waterbestendig tot 100 meter en is sinds december leverbaar. De oplage is beperkt tot 1500 stuks.

Prijs: € 1.150,-
Meer informatie: Seiko-presage.com