A. Lange & Söhne: 1815 “200th Anniversary F. A. Lange”

Met de tot 200 stuks gelimiteerde platina editie van de 1815 eert A. Lange & Söhne zijn grondlegger, Ferdinand Adolph Lange, die 200 jaar geleden geboren werd. Het jubileummodel heeft een zwarte wijzerplaat met binnenin een L051.1 manufacture kaliber. Het is helemaal gemaakt volgens de Saksische horlogemakerstraditie met een driekwart basisplatine van Duits zilver, een koperlegering met nikkel en zink.

A. Lange-200 jaar F.A.Lange-1815De handgegraveerde balanshaan, de klassieke schroefbalans en de veer, de gouden chatons die voor de ‘juwelen’ die rondom de asjes zijn gebruikt en de thermisch geblauwde schroeven, zijn allemaal tekenen van hoogwaardige horlogemakerskunst. Het serienummer op de kast telt van 001/200 tot 200/200 zodat altijd duidelijk is dat de drager een uniek exemplaar bezit.
Het Lange manufacture kaliber L051.1 is gezet in een platina kast met een doorsnede van 40 mm. met een zwarte, massief zilveren wijzerplaat die het horloge in drie niveaus verdeelt met een kleine seconde op 6 uur. Zo lijkt het op de zakhorloges die Ferdinand A. Lange ooit zelf maakte.

F.A. Lange-1815 uurwerk kaliber L051.1Toen hij in 1843 op zijn 28e de Saksische regering schreef, wat hij van plan was met zijn horlogeatelier in Dresden, schreef hij dat het zijn plan was om in Saksen zakhorloges te gaan maken en dat hij zijn horloges wilde ‘onderdompelen in perfectie en eenvoud van mijn zorgvuldigheid’. Twee jaar later was zijn nieuwe atelier een feit waarin hij dat ook daadwerkelijk deed, in Glashütte, dat op weg was een belangrijke horlogestad te worden. Keer op keer verbeterde hij het design van zijn zakhorloges en bereikte een perfectie en betrouwbaarheid. Een van zijn vindingen was de driekwart basisplatine, die pas in 1864 zijn finale vorm kreeg. De platine zorgt voor de stabiliteit in een Lange-uurwerk en is inmiddels een echt Saksisch gebruik.

Prijs van de 200 year F.A. Lange is € 32.000

Kijk voor meer informatie op: www.alange-soehne.com