Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

Voor mannen en vrouwen met hart voor de oceaan

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

Met een naam als Alpina kan het niet anders dan dat het horlogemerk robuuste outdoor-horloges maakt. En dat is ook zo. Al bijna 140 jaar is de Zwitserse horlogefabrikant nauw verbonden met de natuur. En de Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic ondersteunt zelfs actief de natuur.

De nieuwe Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic is een horloge in vijf verschillende uitvoeringen met een kast van hergebruikt plastic afval. Het woord ‘Gyre’ in de naam verklapt eigenlijk al waarvan deze kast is gemaakt. Net als de Gyre SeaCleaner die na een succesvolle Kickstarter-campagne nu in productie wordt genomen, is de Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic gemaakt spooknetten. Alpina gebruikt het uit de Indische Oceaan geviste materiaal dat door Gyre Watch is ingekocht. En ook werkt het merk samen met Surfrider Foundation Europe. Dat is een organisatie die strijd voor het behoud van de oceaan. Bovendien wordt World Oceans Day ondersteund.

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

De oceaanblauwe wijzerplaat is onmetelijk diep Photo©Eric Rossier

Een kast gemaakt van visnetten

We kunnen het eigenlijk niet genoeg herhalen. En dus doen we dat omdat plastic een grote bedreiging vormt voor niet alleen de wereldzeeën en alles wat daarin rondzwemt. Maar ook voor de mensheid in zijn algemeenheid. In de oceanen wordt jaarlijks tussen de 8 en 10 miljoen ton aan plastic afval wordt gedumpt. En dat plasticafval kan niet door de natuur worden afgebroken. Daardoor zwerft het dankzij de zeestromingen over de hele wereld. En met desastreuze gevolgen voor dier en mens. Denk bijvoorbeeld aan gestikte zeeschildpadden en vissen met giftig plastic in de maag. De kast van de Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic bestaat voor 70% uit plastic afval afkomstig van visnetten die in de Indische Oceaan zijn verzameld. Netten die vele slachtoffers maken en die dus door Gyre Watch zijn opgekocht. En om de duurzaamheid van de horlogekast te garanderen, is het plastic versterkt met 30% glasvezel.

Het begin van een langdurige samenwerking

De samenwerking tussen Alpina en Gyre Watch is het resultaat van een ontmoeting. Een meeting tussen Alpina en horlogejournalist Bernard Werk drie jaar geleden. Werk creëerde het concept en de naam Gyre die verwijst naar gigantische, cirkelvormige oceaanstromingen. Samen met zijn compagnon Jorrit Niels willen zij met de productie van eco-vriendelijke horloges de natuur opruimen en beschermen. De Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic collectie is het begin van een langdurige samenwerking met Gyre Watch. Het is bovendien een primeur dat het materiaal van de horlogekast voldoet aan de EU REACH-wetgeving. Die afkorting staat voor registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemicaliën. Het doel is om het gebruik van chemische stoffen te beheersen, om de bescherming van de menselijke gezondheid én het milieu te verbeteren. Bovendien wordt innovatie op hoog niveau bevorderd met deze wetgeving.

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic

De Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic is een duikhorloge met een goede inborst en een dito uiterlijk Photo©Eric Rossier

Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic: twee dames- en drie herenmodellen

De Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic komt in vijfvoud. Er zijn drie herenmodellen (44 mm met een prijs van 1.395 euro) en twee damesmodellen (36 mm met een prijs van 1.295 euro). De wijzerplaten hebben verschillende blauwtinten. Van diepzeeblauw en turkoois tot geverfd parelmoer. En natuurlijk hebben de duikhorloges lichtgevende wijzers. De secondewijzer is voorzien van de bekende driehoek van het Alpina-logo. Dat logo doet op 12 uur ook dienst als indexmarkering. De drie tweekleurige NATO-banden zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Bovendien wordt bij elk herenmodel een tweede band geleverd. En die is van zwart plantaardig leer gemaakt van gerecycled appelafval! In de tot 300 meter waterdichte kunststof kast tikt het AL-525 automatische uurwerk. Behalve drie wijzers is het ook voorzien van een datumaanduiding.

Een beperkte en toegewijde editie

De vijf varianten van de Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic worden gemaakt in een gelimiteerde series van elk 1.883 stuks, een verwijzing naar het oprichtingsjaar van Alpina. De horloges worden geheel in stijl gepresenteerd in een milieuvriendelijke verpakking. De binnendoos is van FSC Mix-papier met daarin een box die volledig is gemaakt van gerecycled plastic (ABS). De voering is weer van gerecyclede plastic flessen (rPET). Als aanvulling worden de horloges vergezeld van een garantiebewijs/echtheidscertificaat. Natuurlijk is dat afgedrukt op FSC-gerecycled papier. En om de ecologische voetafdruk nog verder te verkleinen, heeft Alpina ook gekozen voor een papierloze gebruikershandleiding, toegankelijk via een QR-code. Aan elk ecologisch details is dus gedacht. Hulde en lof! Voor zowel de horloges als het initiatief.

Voor meer informatie over de Alpina Seastrong Diver Gyre Automatic: alpinawatches