Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

Horloges ter ere van een manufactuur, een stadje en een jubileum

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

Als er wat te vieren valt, maken we een horloge. Zo doen ze dat in Zwitserland. En dus verschijnen ter ere van een nieuwe manufactuur en twee jubilea nieuwe horloges van Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan. En doen we dat hier in Nederland dus ook als in Zwitserland.

Patek Philippe Ref. 6007A Calatrava Limited Edition

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

Patek Philippe Ref. 6007A-001 Calatrava

Patek Philippe heeft een nieuw onderkomen geopend. Op bekend terrein. Net buiten Genève in Plan-les-Ouates waar het merk al eerder was neergestreken. Het ultramoderne gebouw heeft een oppervlakte van maar liefst 12.663 vierkante meter. En de nieuwe manufactuur zal alle Geneefse ateliers van Patek Philippe onder één dak huisvesten. Daardoor zal volgens Patek meer synergie tussen de verschillende ambachten binnen de manufactuur stimuleren. En dat moet weer resulteren in nóg prestigieuzere creaties.

Een stalen kast met leren band is een zeldzame combi

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

De Ref. 6007A-001 Calatrava wordt aangedreven door het automatisch kaliber 324 S C

Om de nieuwe manufactuur te vieren gelegenheid te vieren, creëerde Patek Philippe een Calatrava van staal in een beperkte oplage van 1.000 stuks. De nieuwe Ref. 6007A-001 Calatrava heeft een datumaanduiding en centrale secondewijzer. En het horloge wordt aangedreven door een automatisch kaliber 324 S C. Ook het vermelden waard is de band van kalfsleer met een fijn reliëf. Juist omdat de combinatie van een stalen kast met een leren band een zeldzaamheid is in de Patek-catalogus. Een stalen Patek is al gewild, staal met leer brengt verzamelaars helemaal het hoofd op hol. Die duizend exemplaren zijn dus meteen weg. Het heeft echt geen zin in de auto te stappen en richting de Geneefse boutique te scheuren.

Grafische haute horlogerie

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

Delicaat patroon op de wijzerplaat van de Ref. 6007A-001 Calatrava

Meest opvallend aan deze 40 mm Calatrava is natuurlijk de blauwe kleur en vooral ook de wijzerplaat. De gegroefde vierkanten in een dambordpatroon doen wel wat denken aan een illustratie van Escher. En het is een echte Calatrava ook al heeft het door de kleur en het patroon een sportieve elegantie met een uitgesproken moderne designesthetiek. Grafische haute horlogerie die voor slechts een duizendtal zal zijn weggelegd.

Voor meer informatie: www.patek.com

 

Oris Hölstein Edition 2020 Chronograph

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

De volledig bronzen Oris Hölstein Edition 2020 Chronograph

Oris stamt uit 1904 en dus is de nieuwe Hölstein Edition 2020 Chronograph geen jubileumeditie. Ook al is deze volledig bronzen chronograafversie van de 43 mm Divers Sixty-Five Chronograph wel een feestje waard. Het nieuwe horloge heeft veel weg van de Carl Brashear Chronograph Limited Edition, maar wijkt behalve qua kleur vooral af qua materiaalgebruik. De kast, lunette, geschroefde kroon, pushers en band zijn namelijk uitgevoerd in massief brons. Het is een primeur. En het is ter ere van Hölstein, het stadje waar Oris in 1904 na financiéle aansporing van de Zwitserse overheid van start ging. Dat pakte voor zowel Oris als Hölstein goed uit want de horlogefabrikant werd al snel de grootste werkgever van het stadje.

250 vrolijke Oris-beren

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

De Oris Hölstein Edition 2020 Chronograph wordt aangedreven door het Oris kaliber 771 Sellita SW500-1 dat is te vinden onder de gravure van de vrolijke beer

De Oris Hölstein Edition 2020 Chronograph wordt aangedreven door het Oris 771-kaliber, wat in wezen een Sellita SW500-1 chronograaf met column wheel is. Dit automatische chronograafuurwerk heeft een gangreserve van 48 uur en een tikgetal van 28.800 vibraties per uur. Opvallend is de gravure op het stalen achterdeksel. Hier zien we de Oris-beer. En die heeft maar één doel volgen Oris Co-CEO Rolf Studer: ‘Mensen laten glimlachen’.

Misschien dat de prijs voor deze bronzen primeur – 4.600 euro – mensen ook vrolijk stemt. Maar met een oplage van slechts 250 stuks zal er op heel wat gezichten ook teleurstelling zichtbaar worden.

 

Voor meer informatie: www.oris.ch

 

Louis Erard X GASSAN ‘Legacy Edition’

Dit jaar bestaat Gassen 75 jaar. En dat moet gevierd worden. Met een horloge dat is gemaakt in samenwerking met Louis Erard. En sinds de Louis Erard x Alain Silberstein Excellence Regulateur van vorig jaar letten we dan extra op. De familiebedrijven Gassan en Louis Erard hebben fraai werk geleverd. Gassans General Sales Manager en tevens erkend horlogeliefhebber en -kenner Jacco Goossens was nauw betrokken bij de totstandkoming van de chronograaf. En dat is te zien. De stalen 41 mm ‘Legacy Edition’ heeft een zwarte keramische lunette en die omcirkelt een subtiel beige gekleurde wijzerplaat met daarin drie donkerblauwe subdials. Het oogt zeer doordacht en verzorgd. En ook de keuze voor een automatisch ETA Valjoux 7750 als aandrijving getuigt van meer dan voldoende horloge-inzicht en -liefde. De keuze van de kenner zeg maar.

Patek Philippe, Oris en Louis Erard X Gassan

De Louis Erard X GASSAN heeft een zichtbodem en een afbeelding van het eerste bedrijfslogo van Samuel Gassan

 

De robuust ogende Louis Erard X GASSAN ‘Legacy Edition’ verschijnt in een oplage van 75 exemplaren. Het horloge vertegenwoordigt het vakmanschap in 1945, de evolutie naar het jaar 2020 en ook het eerste bedrijfslogo van Samuel Gassan is te zien als een afbeelding op de zichtbodem. En het horloge wordt geleverd op een stalen band met een extra zwart/beige NATO-band. De prijs bedraagt 1.945 euro.

Voor meer informatie: www.gassan.com