Geëmailleerde A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon

Speciale editie met secondestop ‘gebakken’ in Duitsland

A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon wijzers en wijzerplaat

De eerste 1815 Tourbillon van A. Lange & Söhne werd gepositioneerd als een ‘instapmodel’. Juist ja, een instapmodel op hoog niveau. De geëmailleerde A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon – de wijzerplaat is geëmailleerd, niet de kast, maar dat spreekt voor zich – is een gelimiteerd model in een platina kast. Dit is een instapmodel voor reuzen. 100 gelukkige reuzen maximaal.

1815, combineerden A. Lange & Söhne eerst het stop-seconden-mechanisme voor de tourbillon met de tijdinstellingsfunctie zero reset. Samen maakten de gepatenteerde mechanismen het mogelijk om het horloge te stoppen en vervolgens in te stellen met een nauwkeurigheid van exact één seconde. Dit zeer accurate tijdmeet-instrument is nu geïntroduceerd in een oplage van maximaal 100 stuks met een witte, geëmailleerde wijzerplaat.

De gelimiteerde, platina A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon met geëmailleerde wijzerplaat

De gelimiteerde, platina A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon met geëmailleerde wijzerplaat

Terug naar de Langematik

De 1815 Tourbillon met zijn witte wijzerplaat in zacht glanzend email is behalve gelimiteerd en exclusief door de platina kast, ook kleurrijk. De wijzers zijn klassiek geblauwd en de rode ‘12’ fleuren de monochromatische basis flink op. Die rode ‘12’ is trouwens een verwijzing naar de 37 mm Langematik Anniversary uit 2000. Ook dat horloge was uitgevoerd in platina en wit email en was de ‘12’ te zien in rood. Groot verschil is dat we 18 jaar geleden te maken hadden met een rode ‘XII’.

Fabuleuze afwerking van het uurwerk

Fabuleuze afwerking van het uurwerk

Net als de reguliere variant heeft de geëmailleerde A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon een 39,5 mm kast al is deze platina variant hoger (11,3 mm). De dikte van de ‘ovengebakken’ wijzerplaat vereist een iets dikkere behuizing.

Terug naar 0

Wie de 1815 Tourbillon omdraait ontdekt niets nieuws. Dus? Het blijft zeer de moeite waard het in Glashütte vervaardigde tourbillon-uurwerk in ogenschouw te nemen. Het handopwindkaliber L102.1 is goed voor 72 uur gangreserve en heeft twee trucs paraat. Wie de kroon uitrekt om de tijd in stellen, ziet dat de tourbillon stopt met draaien wanneer de secondewijzer de 12 uur-positie heeft bereikt. Die zero reset was ook aanwezig in de jubilerende Langematik en het uurwerk in dat horloge stond bekend als de Sax-O-Mat. De ‘O’ in die naam is een verwijzing naar de zero reset.

Het kloppende en draaiende hart van de A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon

Het kloppende en draaiende hart van de A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon

De 1815 Tourbillon met geëmailleerde wijzerplaat (referentie 730.079F) is een gelimiteerde editie van 100 horloges die vanaf september 2018 verkrijgbaar. De prijs blijft als alles meezit net onder de twee ton.