Het doek van het Salon International de la Haute Horlogerie is te Genève voor de 20e keer opengetrokken; het speelterrein waar een selectie van grote spelers op de markt hun nieuwste creaties presenteren. Tussen deze elite ontbreekt natuurlijk het gerenommeerd horlogehuis A. Lange & Söhne niet, dat er onder andere een elegante Saksische dame voorstelt: ?Little Saxonia?.

De geschiedenis van A. Lange & Söhne gaat terug tot in 1845, en is nauw verwant met het Saksische thuisland van stichter Ferdinand A. Lange. Saksen hebben heden ten dage nog een ingebakken hang naar precisie en schoonheid. De oorsprong hiervan is te vinden in de liefde voor kunst van hun Keurvorst Augustus II, die eind 17e, begin 18e eeuw een ongekende verzameling van kunstobjecten samenstelde in het Koninklijk Paleis van Dresden. Met in het bijzonder aandacht voor werk van goud- en zilversmeden, is de collectie beroemd tot ver buiten de Saksiche grenzen. De collecties van A. Lange & Söhne ademen dag na dag nog steeds die passie uit.


klik aan voor een grote afbeelding van de Little SaxoniaDe ?Little Saxonia? is één van de nieuwigheden die haar intrede doet op SIHH. Deze kleine Saksische is de jongste telg uit de Saxonia familie, en tevens de kleinste. Met een diameter van slechts 34mm en dikte van 8mm, is dit elegante horloge de perfecte omhelzing rond een damespols. De glinstering van de massief zilver met parelmoeren wijzerplaat, gezet in een 18 karaat wit-, geel- of roségouden kast met 52 briljant geslepen diamanten, past als gegoten bij deze ?kleine? adellijke dame.
Onder haar huid is het eveneens klasse; de ambachtelijke afwerking van het mechanische uurwerk is al even subliem als de verschijning van het horloge zelf. Het uurwerk is gebed achter saffier glas, zodat een blik op deze prachtige, met Saksisch vervaardigde techniek aan de onderzijde van het horloge, niet aan onze aandacht verloren gaat. De afwerking is de absolute en herkenbare ?Lange-handtekening?; tot in de puntjes. Met de wetenschap dat je een technische rots rond de pols hebt, voel je je al een koningin?


het prachtige uurwerk van de Little SaxoniaModel  ?Little Saxonia? is een klassiek dameshorloge, niet opmerkelijk innovatief qua vormgeving, maar de aandacht voor detail maken haar zo opmerkelijk. De zachte schijn van natuurlijk parelmoer, de finesse van eenvoudige lijntjes die de uren weergeven en elegante wijzers worden optisch beschermd door een krans van diamanten in goud. Opvallend door haar soberheid, wat wil en dame nog meer?Natuurlijk, nog net iets meer; een horlogeband die het plaatje helemaal afmaakt; klassiek krokodillenleer is altijd een schot in de roos, en dit in fraai wit vindt het de weg zowel in een winterse garderobe als in een zomerse. De kleine Saksische; een horloge derhalve dat overal en altijd past, en dus nooit uit de tijd zal zijn.


Bezoek voor meer informatie over A. Lange & Söhne de website: www.alange-soehne.com.


Tekst © voor Horloge.info door Mylène Koppyn.