Precisie en betrouwbaarheid in tijdmeting in elke situatie - dat zijn de belangrijkste eigenschappen van een horloge dat mee gaat op een expeditie waarbij de grenzen van de wereld worden opgezocht. Voor Jaeger-LeCoultre zijn precisie en betrouwbaarheid als sinds de oprichting (177 jaar geleden) twee speerpunten. Met deze expertise als bagage presenteert het merk uit het Zwitserse Le Sentier op de SIHH de nieuwe Master Compressor Extreme LAB 2, als waardig eerbetoon aan de Chronomètre Geophysic uit 1958 ? de moeder van alle sporthorloges van de Grande Maison.

De nieuwe Master Compressor Extreme LAB 2 verenigt sportiviteit met gedurfde techniek en een resoluut, extreem design. Een aantal nieuwe ideeën en uitvindingen maken van dit horloge de eerste keus als het er ruig aan toe zal gaat: een makkelijk te bedienen functieselectie via de kroon, een gepatenteerde, perfect af te lezen digitale aanduiding van de minutenteller van de chronograaf, een duidelijke gangreserve aanduiding, een GMT (tweede tijdzone) functie en bescherming tegen afwijkingen door magnetische velden tot 240 Gauss.


Functieselectie en Kroon
functieselectie via de kroonDe functieselectie ? geactiveerd door het indrukken van een drukker in de kroon en aangegeven via een venster op de wijzerplaat ? werkt in wezen als een versnellingsbak van een auto en heeft drie functies. Bij het één keer indrukken van de kroon kan de GMT-wijzer en de datum worden versteld en bij een tweede keer drukken de tijd. Bij een derde keer drukken gaat het systeem weer terug naar de beginstand waarin het horloge met de hand kan worden opgewonden. Hoewel het uurwerk automatische opwinding heeft, kan bij stilstand – na een tijdje niet dragen – zo de eerste energie opgewekt worden. Doordat dit systeem het uitrekken van de kroon overbodig maakt, is het horloge optimaal beschermd tegen het indringen van stof en vuil.


Seconde Stop
schuif voor de secondestopTerwijl de tijd verzet wordt via de kroon, loopt de secondewijzer gewoon door om de precisie van het horloge niet aan te tasten. Als het horloge echter gelijkgesteld moet worden met bijvoorbeeld een tijdssignaal, kan men aan de linker kant van het horloge een schuif bedienen. Door deze naar boven te schuiven en vervolgens in te drukken, stopt de secondewijzer ? die na het loslaten van de schuif meteen weer verder loopt.


Gangreserve Aanduiding
De Master Compressor Extreme LAB 2 heeft een veer die ? bij volledige opwinding ? zorgt voor 60 uur energie. De reserve aan energie is gemakkelijk en duidelijk af te lezen via een halfronde ?gangreserve aanduiding? aan de bovenkant van de wijzerplaat. Naarmate de energie verder op raakt, zal de ?meter? verder rood kleuren maar zodra het horloge weer helemaal opgewonden is, heeft de rode kleur geleidelijk plaatsgemaakt voor wit.


Chronograaf met Digitale Minutenteller
digitale minuten, rode secondewijzer en 24 uurs urentellerBij tijdmeting van langere periodes is de minutenteller van de chronograaf net zo belangrijk als de secondeteller. Voor een optimale afleesbaarheid van de chronograaf, heeft Jaeger-LeCoultre de wijzerplaat van de Master Compressor Extreme LAB 2 als volgt opgemaakt:
Bij 12 uur bevindt zich een venster dat een gepatenteerde springende minutenteller laat zien. Deze manier van weergave zorgt voor een snelle afleesbaarheid. De secondeteller loopt ? zoals gebruikelijk ? via een grote rode wijzer uit het centrum en de urenteller is, samen met de gewone secondewijzer, links op de wijzerplaat ondergebracht op de 9 uur positie. De urenteller kan doortellen tot een maximum van maar liefst 24 uur!
De drukkers van de chronograaf worden beschermd door twee L-vormige metalen armen. Deze zijn beide op één punt vlak naast de kroon bevestigd, waardoor ze niet alleen als oppervlakte vergroting van de drukkers fungeren ? die daardoor ook met handschoenen aan te bedienen zijn ? maar ook als bescherming van de kroon.


Wijzerplaat, Wijzers, Indexen
De opengewerkte en gelaagde wijzerplaat onder saffier glas, laat een fraaie blik op het uurwerk toe. Het contrast tussen de zwart PVD gecoate onderdelen van het uurwerk, en de lichtgevende indexen en eveneens opengewerkte en lichtgevende wijzers, zorgt voor maximale afleesbaarheid in elke situatie.


Uurwerk
Jaeger-LeCoultre kaliber 781Het nieuw ontwikkelde Jaeger-LeCoultre kaliber 781 laat zien waartoe de Manufactuur in staat is. Het bestaat uit 566 onderdelen maar is desondanks betrouwbaar en zeer precies en ?met sportief en zelfs ruig gebruik in het achterhoofd ? bestand tegen de meest extreme condities, zowel qua schokbestendigheid als temperatuur en vochtigheid van de omgeving. De chronograaf functies worden gereguleerd door een klom rad, waarbij de precieze start- en stopfuncties worden gegarandeerd door een vertikaal schakelsysteem. Het echappement van het uurwerk is gemaakt van silicium, waardoor het hoge antimagnetische waarden heeft en geen smering behoefd.


Tweede Tijdzone
GMT wijzer boven 24 uurs aanduidingEen horloge dat o.a. voor ontdekkers is gemaakt, moet een tweede tijdzone aanduiding hebben. Dit is daarom een belangrijke functie van de Master Compressor Extreme LAB 2. Zoals gebruikelijk bij uurwerken van Jaeger-LeCoultre, wordt de tweede tijdzone (de ?thuistijd?) door een tweede wijzer vanuit het centrum weergegeven, terwijl er op 6 uur een 24 uurs aanduiding is geplaatst.


Twee Kastversies
De Master Compressor Extreme LAB 2 is in twee kastversies verkrijgbaar, die beide een diameter hebben van 46,8 millimeter. Ten eerste is er een kast met een chassis gemaakt van TiVan15 ? een extreem stevige en lichtgewicht titaniumlegering ? en een krasvrije zirkonium keramische bezel, met de bijnaam ?Tribute to Geophysic? ? als eerbetoon aan de ?Chronomètre Geophysic? uit 1958.


Master Compressor Extreme LAB 2 in rood goud - klik aan voor een grote afbeeldingDaarnaast is er een versie met een 18 karaat roodgouden chassis om de TiVan15 kast, wat het horloge een wat chiquer, maar tegelijkertijd ook kwetsbaarder uiterlijk geeft. Ook het uurwerk in de roodgouden versie heeft een andere naam ? kaliber 780 ? omdat het niet de antimagnetische eigenschapen heeft als het voornoemde kaliber 781. Buiten wat afwijkingen in kleuren van accenten verschillen de twee horloge verder niet.


Horlogebanden Wissel Systeem
Het horloge heeft een nieuw ontworpen horlogebanden wissel systeem. Door een klepje aan de achterkant van de kast boven de bandaanzet open te klappen en weg te schuiven (wat alleen kan als men het horloge niet draagt), kan de band snel en gemakkelijk worden verwisseld.


Met de Master Compressor Extreme LAB 2 laat Jaeger-LeCoultre zien dat het beschikt over het DNA dat nodig is horloges te kunnen maken die extreme situaties kunnen weerstaan ? DNA alleen in het bezit van horlogemerken die over meesterlijke techniek, een innovatieve geest en een hoge mate van horlogetechnisch kunnen beschikken.