SIHH Preview - Met een vanaf de basis geheel nieuw automatisch uurwerk, begint met de LANGE 1 DAYMATIC een nieuw hoofdstuk van het succesverhaal van de beroemdste horlogecollectie van A. Lange & Söhne. Ten opzichte van de rest van de LANGE 1 familie is de gespiegelde wijzerplaat een discrete designaanpassing. Een retrograde weekdagaanduiding vorm het perfecte tegengewicht voor de grote datumaanduiding.

Sinds de lancering, ruim 15 jaar geleden, is de LANGE 1 het gezicht van A. Lange & Söhne. Met de uit het centrum geplaatste wijzerplaat en de gepatenteerde grote datumaanduiding, is het de onmiddellijk herkenbare designicoon van de manufactuur uit Glashütte ? en één van de meest geprezen horloges ooit gemaakt. Tegelijkertijd is het een van de meest succesvolle modellen van het merk. Om de populariteit maximaal te benutten, maakte A. Lange & Söhne een hele collectie LANGE 1 horloges,LANGE 1, de handopwinders - klik aan voor grotere afbeelding die bestond uit zes modellen die allemaal één gemeenschappelijke eigenschap deelden: een met de hand opgewonden uurwerk met dubbele veerton ? goed voor een gangreserve van drie dagen die zichtbaar gemaakt werd via een progressieve gangreserve wijzer. Maar er was tot nu toe nooit een automatische LANGE 1. Dus voor alle fans van dit horloge presenteert de manufactuur nu de LANGE 1 DAYMATIC: een automaat met retrograde dagaanduiding. Voor de horlogefamilie met de prestigieuze naam is hiermee een nieuw tijdperk aangebroken.


Op het eerste gezicht ziet de LANGE 1 DAYMATIC er erg bekend uit. Maar als men het horloge beter bekijkt, ziet men dat het op vele aspecten innovatief is. Om te beginnen is er natuurlijk het geheel nieuwe automatische uurwerk LANGE 1 DAYMATIC(kaliber L021.1), waardoor de LANGE 1 vanuit een totaal nieuw perspectief moet worden bekeken. En kenners zullen het uiterlijke verschil meteen zien: bij vergelijking met de LANGE 1 handopwinder, is de wijzerplaat opmaak van de LANGE 1 DAYMATIC hetzelfde. Maar dan gespiegeld! De wijzerplaat met de uren- en minutenaanduiding bevindt zich nu aan de rechter kant van het gezicht van het horloge. Dit is ook nog eens praktisch, bij het terugtrekken van de mouw over het horloge zal de tijd als eerste zichtbaar zijn. De grote datumaanduiding is ook naar de overkant verhuisd en bevindt zich nu links bovenaan. Daaronder ? als de vervanger van de gangreserve aanduiding die bij een automatisch horloge praktisch niet nodig is ? bevindt zich de aanduiding van de dag van de week. Deze dagaanduiding en de datum kunnen onafhankelijk van elkaar verzet worden via twee drukkers.


de drie kastuitvoeringen - klik aan voor een grotere afbeelding


De kast van de LANGE 1 DAYMATIC is er in geel goud, rose goud en platina en heeft een diameter van 39,5 millimeter, bijna één millimeter groter dan de LANGE 1. In de kast zit het kaliber L021.1, dat vanaf de basis helemaal nieuw is ontwikkeld. Efficiënte opwinding is verzekerd door een zware centrale rotor, die sierlijk is voorzien van de ?A. Lange & Söhne? signatuur. Het midden van de rotor is gemaakt van onbewerkt Duits zilver, een metaalsoort die door Lange vaak gebruikt wordt vanwege de buitengewone eigenschappen, en bestrijkt de hele 31,6 millimeter diameter van het uurwerk. LANGE 1 DAYMATICDe centrifugale massa van de rotor ? de buitenrand, die van platina is ? zet zelfs de meest subtiele beweging van de pols om in kinetische energie. Als de veer volledig is opgewonden, heeft het uurwerk een gangreserve van 50 uur. Het uurwerk heeft verder legio kwalitatieve eigenschappen die typisch zijn voor Lange, waaronder de met de hand gegraveerde balansbrug, een indexloos oscillatie systeem gebaseerd op een groot balanswiel met excentrische afstelschroeven, als ook een balansveer die geheel in-huis is gemaakt. Het tikt met een snelheid van 21.600 halve schommelingen per uur.


De kroon op de accenten, die het buitengewone vakmanschap van Lange aantonen, zijn de zeven gouden chatons die de lagerstenen omvatten en op hun beurt zijn bevestigd met door verhitting geblauwde schroeven. Het zijn waardevolle details zoals deze, die de genetische vingerafdruk vormen waardoor men de LANGE 1 DAYMATIC als nieuw lid van de LANGE 1 familie kan identificeren.


De LANGE 1 DAYMATIC zal tijdens de SIHH 2010 voor het eerst worden gepresenteerd.