De geschiedenis van Certina begint in 1888 in Grenchen als de broers Adolf en Alfred Kurth een bedrijf in hoogwaardige uurwerken en onderdelen voor de horloge-industrie openen. Kort daarop worden ook hele (zak)horloges in elkaar gezet. Vanaf 1906 heten deze horloges ?Grana?, afgeleid van ?Granacus?, de Latijnse naam voor Grenchen. Kwaliteit en weerstandsvermogen zijn al meteen onderscheidende factoren voor de oprichters, die in 1906 in Milaan, in 1910 in Brussel en in 1914 in Bern prestigieuze prijzen in de wacht weten te slepen met hun producten. Laten gaan ze uurwerken in eigen productie maken wat in 1936 resulteert in het eerste mechanische digitale horloge.
Tijdens het 50 jarige jubileum in 1938 wordt de kroon op het succesvolle familiebedrijf, dat inmiddels 250 werknemers heeft, gezet met een nieuwe naam : Certina, afgeleid van het Latijnse woord ?certus? (zeker, gewis). De nieuwe naam brengt de eigenschappen van de horloges expliciet tot uitdrukking en leidt de verovering van de internationale markt in.
In 1959 ontwikkelen Erwin en Hans Kurth, de zoons van Alfred die in 1920 in het bedrijf waren toegetreden, in samenwerking met ingenieurs en technici bij Certina het dubbele zekerheidsconcept DS (Double Security). DS staat voor een schokabsorberend ophangingsysteem voor het uurwerk, een versterkte kast, saffier glas en speciale o-ringen in de kroon, om de opwindstift en kastbodem. Door de voor die tijd buitengewone weerstand tegen invloeden van buitenaf was Certina met het DS systeem de concurrentie een flinke stap voor.
Certina DS horloges gingen mee met verschillende expedities, zoals de beklimming van de Dhaulagiri (8222 meter) in het Himalayagebergte in 1960, waar het bewees een uiterst betrouwbaar horloge te zijn. Het jaar daarop presenteerde Certina het Blue Ribbon model, het horloge met de hoogste weerstand uit die tijd, met een extra plat automatisch uurwerk. In 1970 werd de DS Super PH 1000m door NASA als uitstekend horloge ervaren tijden hun Tektite I onderwater experimenten. Ook in 1970 werd de DS Chronolympic geïntroduceerd, een horloge dat weer eens de reputatie van bestendigheid bevestigde toen de Japanse skiër Miura ermee de Mount Everst afskiede.
Een jaar later werd de Certina Biostar gelanceerd. Dit was het eerste horloge dat de menselijk bioritmische cycli aangaf. De DS Diamaster uit 1976 had een beroemde fan: boxlegende Mohammed Ali. Certina had tegen deze tijd ongeveer 900 werknemers en een jaarlijkse productie van 600.000 horloges.
Maar, zoals zovele bedrijven in de horloge-industrie, kwam ook Certina na de komst van het quartz-uurwerk in de moeilijkheden, tijden de zogenaamde quartz-crisis in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Bedrijven in de horlogebranche moesten een groot inlevingsvermogen en grote flexibiliteit hebben om hun hoofd boven water te houden, iets waartoe velen niet in staat waren en zo van het strijdtoneel verdwenen. Certina kwam ook in zwaar weer terecht maar kon door een fusie, met de SSIH en ASUAG tot de SMH, overleven. De SMH was een groep investeerders met Nicolas G. Hayek aan het roer, die in 1999 de naam zouden veranderen in ?The Swatch Group?. Binnen deze groep werd Certina gepositioneerd als het sportmerk in het middelste prijssegment.
Certina heeft deze dankbare taak ter harte genomen en is als sportief horlogemerk niet meer weg te denken. Vooral in de motorsport en dan met name de Formule 1 heeft Certina door de sponsoring van het BMW Sauber F1 team (voorheen Sauber Petronas) en de talentvolle coureur Robert Kubica een sterke positie.
De verbondenheid met de motorsport gaat gelijk op met een golf aan creativiteit binnen Certina. Gevoed door traditie demonstreert het merk steeds nieuwe collecties die bedoeld zijn voor liefhebbers van horloges met een duidelijk sportief karakter. Illustrerend zijn recente creaties (voor heren en dames) als de DS Podium, DS First, DS Action, DS Cascadeur, DS Prime, DS Royal, DS Stella en DS Prince.
Certina?s sportieve marktpositie is versterkt door de vastberadenheid een buitengewone prijs/kwaliteit verhouding te bieden aan een groot publiek, met horloges die zich qua prijs bewegen in het segment tussen de 200 en 1.250 euro. Het merk is er trots op het hoofdkwartier nog steeds in Zwitserland te hebben, ten eerste door de reputatie die het land met zich meebrengt op horloge gebied maar ook omdat het de grootste afzetmarkt is. Al meer dan 50 jaar heeft Certina ook een sterke positie in Noord en Centraal Europa en sinds kort vertoond het ook sterke groei in de rest van Europa, het Midden-Oosten, Rusland en China.
http://www.certina.ch/