Alles begon in 1883, toen Gottlieb Hauser, horlogemaker in Winterthur, de Zwitserse Horlogemakers Coöperatie (“Corporation d’Horlogers Suisse”) oprichtte. Al snel kreeg hij volgelingen en samen met gekwalificeerde horlogetechnici begonnen ze eigen kalibers (uurwerken) te maken en hun distributienetwerk uit te breiden. De eerste ébauches (kale uurwerken) werden gemaakt door de Alpina Ebauche fabriek in Genève door Duret & Colonnaz, die een belangrijke rol speelden in de bouw van de eerste Alpina uurwerken, die werden afgemaakt in Bienne (Biel) waar vanaf 1890 het hoofdkwartier van de Coöperatie was gevestigd. Het succes was onmiddellijk en door heel Europa was al snel vertegenwoordiging. In 1901 werd het merk Alpina geregistreerd als handelsmerk, en kwam voor het eerst op wijzerplaten van kwalitatief hoogwaardig (zak)horloges terecht.
Om ook in Duitsland voet aan de grond te krijgen opende het bedrijf, dat inmiddels de naam Alpina Union Horlogère droeg, in 1909 een afdeling in Glashütte onder de noemer “Präcisions-Uhrenfabrik Alpina”. Het was na Genève en Besançon (in Frankrijk) de derde fabriek. Het ging de Duitse tak goed en Alpina concurreerde er met Lange & Söhne, zelfs in die mate dat Lange & Söhne Alpina via een rechtzaak probeerde te stoppen. Zonder succes.
Alpina?s bedrijfsvoering in Duitsland werd tijdens de eerste wereldoorlog echter zeer lastig en de aanwezigheid in Duitsland werd Alpina door de geallieerden ook niet in dank afgenomen. Het bedrijf splitste zich daarop op in Alpina Union Horlogère SA (Bienne, Zwitserland) en Alpina Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft G.m.b.H. (Berlijn). Deze laatste, die door Zwitsers werd aangestuurd, begon een derde bedrijf: “Alpina Association des Horlogers Suisses”. De bedrijven deden het na de oorlog erg goed en het merk Alpina werd weer in alle uithoeken van Europa verkocht.
Tijdens en na de tweede wereldoorlog trad eigenlijk hetzelfde probleem op en Alpina nam definitief afscheid van de naam en het bedrijf in Duitsland, hoewel de herkomst wel in de nieuwe naam verborgen bleef: Dugena (Deutsche Uhrmacher-Genossenschaft Alpina). De naamsverandering in Duitsland had een onverwacht positief effect, toen na de oorlog de samenwerking werd aangehaald. Door de naamsverandering konden leden van de Coöperatie namelijk ook de Duitse horloges gaan verkopen. De Alpina Union Horlogère verkocht intussen alleen horloges van de hoogste kwaliteit onder de naam Alpina, die ook weer door de Duitsers werden verkocht.
Alles ging goed met Alpina tot in de jaren 1970 de quartzcrisis de Zwitserse horloge industrie onderuithaalde. Veel Zwitserse merken ging samenwerken om zo het hoofd boven water te houden, maar Alpina probeerde het alleen en was daarin niet succesvol. De aandelen van de Alpina Union Horlogère SA werden gekocht door Duitse investeerders die met merk lieten verpieteren. Er was geen duidelijke strategie en de collecties die op de markt kwamen misten samenhang en werden niet positief ontvangen. Ook de heropleving van mechanische horloges werd gemist door de eigenaren van Alpina en het merk dreigde in vergetelheid te raken.
Het merk was in Zwitserland echter nog niet vergeten en Alpina werd in 2002 door Frédérique Constant (Genève), onder leiding van de Nederlandse ondernemer Peter Stas verworven. Het nieuwe ?Alpina Watches International SA? heeft haar werkplaatsen en kantoren in Plan-les-Ouates, een voorstad van Genève. In 2003 werd Alpina tijdens het jaarlijkse evenement Baselworld met een complete collectie terug op de markt gezet. Daarbij werd het imago van het merk weer gekoppeld aan de “geest van de Alpinisten”, de avonturiers uit de begindagen van het merk eind negentiende eeuw. In overeenstemming daarmee hebben de nieuw modellen van Alpina een sportief en robuust aanzien. Ook maakt het merk weer eigen uurwerken en mag zich ?Manufacture? noemen.
http://www.alpina-watches.com/