Pierre Jaquet Droz, geboren in 1721, is een van de meest fascinerende figuren van zijn tijd. Waar velen tevreden zouden zijn met de ontwikkeling van hoogstaande uurwerken en met edelstenen bezette zakhorloges, was Jaquet Droz ook en vooral zeer vermaard om zijn automata: mechanische kunstwerken die als poëtische voorlopers van robots gezien kunnen worden en voor deze tijd een ongekende mate van technisch vernuft vergden. De Schrijver bijvoorbeeld, in 1775 ontwikkeld, bestond uit zeshonderd onderdelen en kon, als een typemachine, elke tekst tot veertig letters of tekens op een vel papier schrijven. Deze en andere creaties zijn heden ten dage in het Museum van Kunst en Geschiedenis in Neuchâtel nog te bewonderen.
Zijn talent en innovativiteit bezorgden hem een zeer internationale klantenkring, waaronder de koningshuizen van Europa, Rusland en zelfs al China. Hij verzamelde de beste horlogemakers, emailleurs en edelsteenzetters om zich heen en zette drie Manufactures op: La Chaux-de-Fonds (1738), Londen (1774) en Genève (1784). Jaquet Droz was in de 18e eeuw de eerste die het potentieel van Londen, met de goede handelsbetrekkingen met China, op waarde wist te schatten en kreeg zo al vroeg in de geschiedenis van het merk toegang tot de Verboden Stad.
In de beeldtaal van Jaquet Droz speelt de 8 een grote rol; als geluksgetal in het Verre Oosten en teken van oneindigheid (de wiskundige aanduiding van oneindigheid is een liggende 8) is de 8 al te zien op een zakhorloge dat hij tegen het eind van de 18e eeuw ontwikkelt. Vandaag wordt de Grande Seconde, het iconische, meest herkenbare model van Jaquet Droz, nog altijd gekenmerkt door deze vorm van de wijzerplaat die wortelt in meer dan 200 jaar geschiedenis. De 8 komt ook terug in gelimiteerde series van 8, 28 of 88 stuks, vaak te herkennen aan de vermelding Numerus Clausus, gevolgd door het individuele nummer van het horloge op wijzerplaat of kastbodem.
Naast het gebruik van hoogwaardige uurwerken, oneindige creativiteit en het veelvuldig gebruik van Grand Feu émail voor de wijzerplaten van haar horloges, staat het merk ook bekend om de bijzondere gesteenten, houtsoorten en mineralen die gebruikt worden voor, vaak in zeer beperkte series uitgegeven, wijzerplaten. Van versteende algen, varens en diverse houtsoorten tot het extreem zeldzame nuumite (waarvan slechts 8 kilo per jaar uit de mijn omhoog komt), van jade tot meteoriet; alles is mogelijk om een unieke en onderscheidende achtergrond voor de tijdsaanduiding te creëren.
Sinds de overname door de Swatch groep in 2000 is Jaquet Droz terug bij haar wortels in La Chaux-de-Fonds waar de Rue Jaquet Droz aan het begin van de zomer verruild zal worden voor een prachtige nieuwe Manufacture om aan de groeiende vraag naar de kunstwerken van het merk te kunnen voldoen.
De collectie van Jaquet Droz bestaat uit vijf pijlers: Legend Geneva, Urban London, Majestic Beijing, Complication La Chaux-de-Fonds en Elegance Paris. De eerste collectie brengt een hommage aan de luxueuze en geraffineerde horloges die in de derde Manufacture van Jaquet Droz tot stand kwamen, de aan Londen gelieerde lijn heeft een meer gewaagd en sportief karakter en de naar China genoemde serie wordt gekenmerkt door functionele uurwerken met veelgevraagde complicaties als maanstand, tweede tijdzone en wereldtijden.
Uiteraard is de naar La Chaux-de-Fonds genoemde lijn de meest gecompliceerde: tourbillons, minute repeaters, perpetual calendars en andere hoogtepunten van het ambacht van de horlogemaker zijn onder deze bekende naam verzameld. Tenslotte is Elegance natuurlijk aan vrouwen voorbehouden; de speciaal voor het schone geslacht vervaardigde modellen, met edelstenen verfraaid, worden opgedragen aan Parijs, de stad van de liefde, waar Pierre Jaquet Droz zeer succesvol is geweest in de 18e eeuw.
http://www.jaquet-droz.ch/