Jaquet Droz onthult Bird Repeater Geneva

Jaquet Droz onthult The Bird Repeater Geneva, waarmee het merk de stad Genève eert. Die stad was de locatie waar Pierre Jaquet-Droz in 1784 zijn derde uurwerkmakersatelier opende. Het was de eerste klokkenmanufacture in Genève en Pierre Jaquet-Droz maakte er klokken met belangrijke complicaties. De nieuwe Bird Repeater Geneva brengt een ode aan Genève met een horloge waarin geautomatiseerde animaties, poëzie en natuur samenkomen.

Jaquet-Droz_J031033204_THE_BIRD_REPEATERDe kunstenaar uit het Ateliers d’Art van Jaquet Droz hebben gekozen voor zowel een stadse als plattelandsachtergrond, waarmee het alle elementen van de Zwitserse stad samenbrengt op een witte parelmoeren wijzerplaat. De graveurs, schilders en emailleurs hebben daar vervolgens Genève in het klein op aangebracht, met het meer van Genève, de beroemde fontein en de vuurtoren – de Jet d’Eau en Le Phare des Pâquis – maar ook het silhouet van de Salève, de uitloper van de Alpen die het ‘balkon van de stad’ wordt genoemd.

Jaquet-Droz-J031033204_THE_BIRD_REPEATER_BACKMiddenin heeft een paar goudvinken een nestje gemaakt op het Île Rousseau, het eiland dat een paradijs is voor vogels bij de ingang van het meer. De vogels zijn met de hand uit goud geboetseerd en samen met hun jongen en een ei in het midden van het nest zichtbaar. Ne als bij vorige animatiehorloges, heeft de Bird Repeater Geneva acht minuscule animaties, zoals de vogels die hun jongen voeren, flapperende vleugels, vloeiend water, een uitkomend ei. Alles om eer te bewijzen aan de mooie animatiehorloges die Pierre Jaquet-Droz in de 18e eeuw maakte, samen met zijn zoon Henri-Louis en de zoon van de buren, Jean-Frédéric Leschot, die hij als zijn eigen zoon opvoedde na de dood van diens moeder.

Jaquet-Droz-J031033204_THE_BIRD_REPEATER_WORKSHOPDe tijdaanduiding is simpel gehouden, alhoewel er natuurlijk wel een zeer bijzondere complicatie in het horloge huist: de minute repeater. Uren en minuten zijn uit het centrum van het horloge gelegd op 12 uur op een schijf onyx waarop twee roodgouden wijzers de tijd aangeven. De kast is ook van roodgoud en meet 47 mm. in diameter. Het uurwerk is een Jaquet Droz RMA88 handopwindkaliber met één veerton, 48 uur gangreserve en een minute repeater. Dit model is natuurlijk extreem arbeidsintensief om te maken en er worden van The Bird Repeater Geneva dan ook maar acht exemplaren gemaakt. Prijs op aanvraag.

Kijk voor meer informatie op www.Jaquet-Droz.com