Gelukkig Jaar van de Rat namens

Chopard, Perrelet, Panerai, Jaquet Droz en Vacheron Constantin

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Gelukkig Jaar van de Rat namens de Zwitserse haute horlogerie! Of eigenlijk moet je zeggen gong xi fa chai. Maar dat betekent eigenlijk geen ‘gelukkig nieuwjaar’, maar ‘ik wens je veel rijkdom’. En dat heb je ook nodig voor een horloge met een handgemaakte rat op de wijzerplaat.

Gelukkig Jaar van de Rat namens Chopard

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Chopard L.U.C XP Urushi Year of the Rat

Chopard gaat het Jaar van de Rat dat begint op 25 januari in met de L.U.C XP Urushi Year of the Rat. Het roségouden horloge is gelimiteerd tot 88 stuks. Omdat 8 een geluksgetal is in de Aziatische beleving. De Rat staat in de Chinese kalender voor intelligentie en sluwheid. Maar ook voor passie en charme. En dat slimme en charmante knaagdier komt in de Chopard tot leven dankzij de beroemde Urushi laktechniek. De gouden rat die best schattig oogt, is te zien in een overvloed aan knaagvoer. En dat voer is uitgevoerd in de gelukkleuren van de rat; blauw, goud en groen. Met dank aan de meesterambachtsman Yamada Heinado. Onder de met de hand gemaakte wijzerplaat tikt het 3,3 mm hoge kaliber L.U.C 96.17-L met 65 uur gangreserve.

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Meesterambachtsman Yamada Heinado aan het werk

Voor meer informatie: www.chopard.com

  • De Chinese kalendercyclus begint met een jaar van de rat. En een van de legendes vertelt van de historische Boeddha die de dieren opriep voordat hij Nirvana binnenging. Men zegt dat de rat op de buffel is geklommen en als eerste is aangekomen. Vandaar dat de kalender met het knaagdier begint. Maar door de slimme, of eigenlijk sluwe actie, werd de kat naar de 13e positie heeft gedegradeerd. En dus viel dit dier buiten de kalender. De legendarische vijandschap tussen kat en rat is hiermee verklaard.

Gelukkig Jaar van de Rat namens Perrelet

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Perrelet Turbine Rat

Als het aan Perrelet ligt wordt het Jaar van de Rat een dynamisch jaar. Tenminste, als we kijken naar de 44 mm Turbine Rat met zijn dynamische en intrigerende wijzerplaat. In de stalen kast met zwarte PVD-behandeling draaien de karakteriserende turbinebladen over een afbeelding van een gouden rat. En van de twaalf turbinebladen met dieren uit de Chinese kalender is de rat als enige uitgevoerd in rood. Het automatische horloge met kaliber P-331 is gelimiteerd tot 100 stuks. Perrelet gelooft blijkbaar niet in het getal 8.

Gelukkig Jaar van de Rat namens

De rode rat op één van de twaalf turbinebladen én onder de wijzerplaat een gouden exemplaar

Voor meer informatie: www.perrelet.com

Gelukkig jaar van de Rat namens Panerai

Panerai bewijst dat een horloge met dierafbeelding niet tuttig of opzichtig hoeft te zijn. De Luminor Sealand 44mm Year of the Rat Limited Edition heeft een gegraveerd en ingekleurde rat op het klapdeksel boven de wijzerplaat. Het horloge heeft meer weg van een gravure op een jachtgeweer dan op een horloge. Het horloge in een oplage van 88 stuks is versierd met de oude techniek die in het Italiaans ‘sparsello’ wordt genoemd naar het gereedschap dat werd gebruikt. De kenmerkende sparsello-stijl bestaat uit fijne, met de hand gemaakte groeven in het staal die vervolgens worden ingelegd met gouden draden in meerdere parallelle lagen. Deze worden vervolgens geklopt totdat ze de groeven volledig vullen. De resulterende sierlijke decoratie doet opzettelijk denken aan Chinese iconografie. En onderhuids tikt het automatische kaliber P. 9010 met drie dagen gangreserve.

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Panerai Luminor Sealand 44mm Year of the Rat Limited Edition

Voor meer informatie: www.panerai.com

  • We zijn al weer even onderweg in 2020 van de Gregoriaanse kalender. Het komende Jaar van de Rat is volgens de Chinese telling het jaar 4717.

Gelukkig Jaar van de Rat namens Jaquet Droz

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Jaquet Droz Petite Heure Minute Rat

Bij Jaquet Droz hebben ze ruime ervaring met de productie van astrologische dierenhorloges. Voor het jaar 4717 hebben ze een rat in het licht en een rat in het donker. De 35 mm en 39 mm Petite Heure Minute met lichte wijzerplaat tonen twee ratten op een bed van bladeren bezaaid met granaatappels. De beestjes zijn geplaatst op een grand feu geëmailleerde wijzerplaat zoals ze dat zo goed kunnen bij Jaquet Droz. De donkere 41 mm variant laat een granaatappel zien die gemaakt is van robijnen. De rat in goud reliëf in combinatie met de edelstenen steekt sterk af tegen de diepzwarte achtergrond van onyx. Elk horloge is beperkt tot acht stuks. Oh ja, ook de rotors van de automatische uurwerken in de horloges zijn versierd met ratten.

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Jaquet Droz Petite Heure Minute Rat 41

Voor meer informatie: www.jaquet-droz.com

  • Nog even dit over mensen die geboren zijn in 2008, 1996, 1984, 1972, 1960 en 1948, oftewel ratten. Ten eerste zijn ratten perfectionisten. En ze kunnen goed communiceren en hebben ze grote leidinggevende capaciteiten. Ook zijn ratten grote strategen. Bovendien besteden ze hun geld graag aan geliefden. Maar ze kunnen ook snel kwaad worden en overdreven kritisch zijn. Tenslotte is de rat niet gespeend van opportunisme. Dan is dat ook weer helder.

Gelukkig Jaar van de Rat namens Vacheron Constantin

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Vacheron Constantin Métiers d’Art The Legend of the Chinese Zodiac – Year of the Rat in blauw en bruin

Bij het Geneefse horlogehuis Vacheron Constantin is er de keuze uit een rat in blauw of in bruin decor. De Métiers d’Art The Legend of the Chinese Zodiac – Year of the Rat verschijnt in een oplage van 12 stuks elk. Ook hier is het geluksgetal 8 dus niet van de partij. Het 40 mm horloge geeft de tijd en de dag en datum in vier vensters digitaal weer, net als het horloge in van het jaar van de haan. Het ambachtelijk hoogstaande horloge is alleen bij een officiële merkboetiek verkrijgbaar. En dan eerder in Beijing dan in Berlijn. Het uurwerk is een automatisch exemplaar voorzien van het Geneefse kwaliteitszegel. En dat is geen rattenpis. Wij zouden zeggen kattenpis, maar dat heeft, wanneer we de Chinese kalender volgen, geen enkele betekenis.

Gelukkig Jaar van de Rat namens

Voor meer informatie: www.vacheron-constantin.com

En natuurlijk ook een gelukkig Jaar van de Rat namens Horloge.info