Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

met gesatineerde blauwe wijzerplaat met zonnestraalmotief

Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

De creaties van het horlogehuis zijn uiterst klassiek, maar de elegantie geven ze tegelijkertijd een modern voorkomen. Dat geldt ook voor de Jaquet Droz Grande Seconde Quantième met subtiel gesatineerde blauwe wijzerplaat met stralend zonnestraalmotief.

Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

Pierre Jaquet Droz

Pierre Jaquet Droz (1721–1790) was nogal een reiziger. De horlogemaker uit Neuchâtel die in Genève, Londen en Parijs woonde en werkte, bezocht ook vele malen het Chinese keizerlijke hof om zijn creaties te verkopen. Tijdens zo’n lange reis naar de Oriënt was de onlangs gepresenteerde Grande Seconde Dual Time hem goed van pas gekomen. Maar helaas, alleen zakhorloges waren voorhanden. En van tijdzones had trouwens ook nog nooit iemand gehoord.

Een robot met een inktpot

Op zijn handelsreizen verkocht Pierre jaquet Droz onder andere automata’s. Noem het prehistorische robots. Zo bouwde hij een levensechte automaton, ‘De Schrijver’. Dankzij vooraf geprogrammeerde letters op raderen kon deze ‘schrijver’ brief schrijven. De pop maakt gebruik van een ganzenveer en een inktpot waar hij de veer tussendoor in doopt om vervolgens weer verder te schrijven.

Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

‘De Schrijver’ van Jaquet Droz is een robot die is gebouwd met 6000 onderdelen

‘De Schrijver’is nog steeds actief als demonstratiestuk op sommige evenementen van het horlogehuis Jaquet Droz. En deze robot maakt nu ongetwijfeld nog net zo veel indruk als meer dan 245 jaar geleden. De Parrot Repeater Pocket Watch die vorig jaar werd gepresenteerd zou de Jaquet Droz trots hebben gemaakt.

De nieuwe en blauwe Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

Zoek de verschillen. Links de 39 mm en rechts de 43 mm Grande Seconde Quantième

Met automata’s heeft de nieuwe Jaquet Droz Grande Seconde Quantième niets van doen. Maar toch is het een interessante creatie. Zoals ‘De Schrijver’ enkel en alleen door Jaquet Droz in samenwerking met zijn zoon Henri-Louis en zakenpartner Jean-Frédéric Leschot kon worden gebouwd, zo uniek voor het huis is ook de Jaquet Droz Grande Seconde Quantième. Het is de indeling van de wijzerplaat waarin het cijfer ‘8’ altijd te zien is. En ook het gebruik van lange, slanke, elegante wijzers. Ook qua kleurgebruik en afwerking is een Jaquet Droz herkenbaar. En bovendien van zeer hoog niveau. De diepe kleur blauw krijgt extra dynamiek door het gebruik van een zonnestraalmotief. En dan is de wijzerplaat ook nog eens subtiel gesatineerd.

Klassiek 39 mm of modern 43 mm

De nieuwe Jaquet Droz Grande Seconde Quantième is verkrijgbaar in een witgouden kast met naar eigen wens een kast van 39 mm of 43 mm. De keuze is dus uit een klassieke en een moderne maatvoering. Opvallend zijn het off-center display met de uren en minuten op 12 uur, en de karakteristieke en naam gevende grande seconde op 6 uur in combinatie met een datumaanduiding. De datum is trouwens het ‘Quantième’ in de modelnaam. De indexen in witgoud buigen sierlijk naar de buitenkant van de wijzerplaat.

Jaquet Droz Grande Seconde Quantième

Links de 39 mm en rechts de 43 mm Grande Seconde Quantième

Voor meer informatie over de verschillende versies van de Grande Seconde Quantième: www.jaquet-droz.com