Jaquet Droz viert de 280e verjaardag met een papegaai

De Parrot Repeater Pocket Watch is een unieke automaton

De Parrot Repeater Pocket Watch is een unieke automaton

Pierre Jaquet-Droz bouwde vroeger robots. Daar begon hij 280 jaar geleden mee. Zo bouwde hij onder andere een robot die kon schrijven! Pierre werkte samen met zijn schoonvader en later met zijn zoon Henri-Louis. Hun creatieve genie en avantgardistische visie op het maken van zakhorloges, klokken, automatons en robots is anno 2018 nog steeds fascinerend. Jaquet Droz viert de 280e verjaardag met een papegaai, de uitzonderlijk kleurrijke en gecompliceerde Parrot Repeater Pocket Watch.

Parrot Repeater Pocket Watch met soldaten-ara

Parrot Repeater Pocket Watch met soldaten-ara

Jaquet Droz viert de 280e verjaardag met een papegaai. Een uitzonderlijke papegaai. De Parrot Repeater Pocket Watch is een uitzonderlijke en uniek stuk, Numerus Clausus 1/1. Het zakhorloge vertegenwoordigt het volledige spectrum van Jaquet Droz’ uitzonderlijke vakmanschap in een enkel zakhorloge. We beschreven de Jaquet Droz Parrot Repeater al eerder kort, maar het flamboyante zakhorloge verdient iets meer aandacht dan een paar regels. De technische kwaliteiten en decoratieve technieken zijn namelijk van zeldzaam hoog niveau.

Geliefde vogels

De Parrot Repeater Pocket Watch is een kunstwerk dat een geanimeerde naturalistische scène toont. De vogels die centraal staan, zijn een geliefd motief voor Jaquet Droz. Bird repeaters zijn door de geschiedenis heen een geliefd thema van Jaquet Droz. De soldaten-ara met zijn helderrode kleur werd gekozen vanwege de schoonheid van het verenkleed. In het hart van de compositie waakt een volwassen paar over twee kuikens. Elk gezinslid is geanimeerd: de vogel aan de linkerkant beweegt zijn hele lichaam; zijn partner aan de rechterkant wiebelt zijn hoofd. Het eerste kuiken komt uit zijn ei, terwijl zijn broer heen en weer springt. De familie woont in een weelderige jungle. Een paradijsvogel is zichtbaar en een tijger pauzeert voor een slok water aan de voet van een geanimeerde waterval. Een andere tijger is te zien op 6 uur op de wijzerplaat van parelmoer.

Parrot Repeater Pocket Watch met de papegaaienfamilie op het nest

Parrot Repeater Pocket Watch met de papegaaienfamilie op het nest

De papegaaienfamilie van Jaquet Droz komt tot leven door de hoge kwaliteit van de decoratieve technieken. Miniatuur schilderen wordt gebruikt om de levendige, weelderige kleuren van de vegetatie te produceren. Miniatuur graveren voegt reliëf en diepte toe aan motieven. De boomstam, vogels en nest zijn gouden applicaties, geverfd en vervolgens met de hand op de wijzerplaat aangebracht.

Levendige miniatuurschildering

De roodgouden kast wordt beschermd door twee deksels. Een ara is afgebeeld op de achterkant van het geëmailleerde schilderij versierd met lovertjes. In plaats van traditionele pigmenten, is er gebruik gemaakt van echt glazuur dat met de hand in een fijn poeder wordt gemalen en gemengd met olie in plaats van water. Deze exclusieve techniek wordt gebruikt om een ??miniatuurschildering te maken die wordt gebakken in een oven zoals bij Grand Feu emailleren. Een beschermende en doorzichtige coating wordt op het werk aangebracht voordat het opnieuw wordt gebakken. Het geheel van het schilderij wordt vervolgens met de hand gepolijst.

De Grand Feu email wijzerplaat cover is versierd met wijngaarden en tropische gebladerte en bezet met edelstenen. De tweezijdige compositie kan vanuit beide hoeken worden bewonderd in een speciaal ontworpen met de hand beschilderde opbergdoos, waarbinnen het Parrot Repeater-zakhorloge vrij ronddraait aan een roodgouden ketting.

De Parrot Repeater Pocket Watch met open deksel

De Parrot Repeater Pocket Watch met open deksel

Mechanische vondsten

De twee deksels van de Parrot Repeater kunnen afzonderlijk worden geopend door een mechanisch geveerd mechanisme aan de binnenkant van de hanger. Geplaatst op 12 uur – waardoor het horloge aan een ketting kan worden opgehangen – bevat dit mechanisme twee gepatenteerde vondsten van Jaquet Droz: de methode om elk van de deksels los van elkaar te openen, en de kroon op 12 uur; een primeur voor Jaquet Droz in dit type automaat.

Het kloppend hart van dit zakhorloge dat is opgebouwd uit 668 componenten is een uitzonderlijk mechanisch: een automaat met minutenrepetitie en kathedraalgongs. Op 9 uur is een mechanisme dat wordt gebruikt om de automaton te activeren, evenals de tonen die de uren, kwartieren en minuten luiden. De Parrot Repeater Pocket Watch is een levendig eerbetoon aan de verbazingwekkend gecompliceerde, exuberante en kleurrijke geschiedenis van het huis Jaquet Droz dat dit jaar 280 jaar bestaat.

Fijn handwerk in het atelier deel 1

Fijn handwerk in het atelier deel 1

Fijn handwerk in het atelier deel 2

Fijn handwerk in het atelier deel 2

Fijn handwerk in het atelier deel 3

Fijn handwerk in het atelier deel 3

Fijn handwerk in het atelier deel 4

Fijn handwerk in het atelier deel 4