Vergeet niet te lachen zegt de BR 01 Laughing Skull

De doodskopobsessie van Bell & Ross wordt vervolgd

BR-01 Laughing Skull cover

Momento mori et ridere. Bedenk dat u sterfelijk bent en denk eraan te lachen. De schedel staat symbool voor de sterfelijkheid van de mens. De schedelcreaties van Bell & Ross zijn tikkende verwijzingen naar de eindigheid van het leven; een klassiek thema in de kunst. Hun nieuwste creatie op het memento mori-thema is echter luchtiger. Denk even niet aan de dood en vooral, vergeet niet te lachen zegt de BR 01 Laughing Skull.

Bell & Ross BR 01 Laughing Skull met bewegende en lachende doodskop

Bell & Ross BR 01 Laughing Skull met bewegende en lachende doodskop

De BR 01 Skull uit 2009

De BR 01 Skull uit 2009

Het leven is al zo serieus en vooral ook eindig en dus brengt Bell & Ross voor de vijfde maal een horloge waarin een sinistere schedel centraal staat. Vergeet niet te lachen zegt de BR 01 Laughing Skull dit keer veel minder serieus. In 2009 verscheen de eerste Skull en vanwege het succes bracht Bell & Ross in 2011 twee nieuwe modellen in beperkte oplage uit, waaronder de bekende BR 01 Skull Tourbillon. In 2015 verscheen een derde serie met een nieuw ontwerp in brons dat onder invloed van de tijd een fraai patina ontwikkeld. In 2016 verscheen de BR 01 Burning Skull waarvan de gegraveerde horlogekast is voorzien van zwarte lak die doet denken aan de inkt van een tatoeëerder.

De BR-01 Skull Tourbillon uit 2011

De BR 01 Skull Tourbillon uit 2011

Memento ridere!

Dit jaar gooit Bell & Ross het over een andere boeg met een nieuw Skull-horloge. Het automatische uurwerk dat zorgt voor de tijdsaanduiding, doet ook de kaken van de doodskop bewegen waardoor het lijkt alsof deze lacht. Memento ridere! De doodskop wordt al eeuwenlang gebruikt en met name door piraten. Deze gebruiken de schedel niet om anderen te laten lachen, maar als een talisman die hen moed geeft en hun vijanden afschrikt. Het symbool wordt ook gebruikt door militairen die elk moment worden herinnerd aan hun eigen sterfelijkheid. De BR 01 Laughing Skull lacht militairen en piraten niet uit, maar huldigt ze.

De BR 01 Skull Bronze uit 2015

De BR 01 Skull Bronze uit 2015

17e eeuwse afstammeling

Met de nieuwe BR 01 Laughing Skull waagt Bell &Ross zich voor het eerst keer aan het principe van de automaton, een decoratieve beweging dat wordt aangedreven door het uurwerk. Een mechanisme dat decoratieve figuren aandrijft verschijnt voor het eerst in Europa in de 17e eeuw, tegelijkertijd met de mechanische klokken. Ze nemen vaak de vorm aan van klokkenluiders, poppen met menselijke gelaatstrekken die bij kerktorens worden geïnstalleerd om de klokken te luiden. Mechanische erotische taferelen zijn trouwens ook een bekend verschijnsel. Het concept van de Laughing Skull is een directe afstammeling van de eerste 17e eeuwse automatons van bijvoorbeeld Jaquet Droz.

De BR 01 Burning Skull uit 2016

De BR 01 Burning Skull uit 2016

Schedelcontouren

De kaken van de doodskop in de BR 01 Laughing Skull bewegen zich bij het opwinden van het nieuw ontwikkelde kaliber BR-CAL.206. Het vormuurwerk is een 100% handgemaakt handopwindkaliber dat de contouren van de schedel in het horloge volgt. Alles is zo gemonteerd dat het uurwerk lijkt te zweven in het hart van het horloge.

 

 

 

De opengewerkte achterzijde van de BR-01 Laughing-SKULL

De opengewerkte achterzijde van de BR-01 Laughing-SKULL

Letterlijke zwaardwijzers

De BR 01 Laughing Skull heeft een 46 mm x 46 mm kast gemaakt van gezandstraald staal met een “clous de Paris” guilloché-patroon. De doodskop die dienstdoet als wijzerplaat is het centrale hoogte- en middelpunt. De schedel lijkt door het reliëf wel wat op een munt uit een piratenschatkist. De wijzers zijn letterlijk zwaardvormig. De miniatuurzwaarden zijn voorzien van oplichtend Superluminova. Van het de Laughing Skull worden 500 exemplaren vervaardigd in drie varianten: zonder diamant (8.900 euro) met diamanten op de rand van de schedel (15.000 euro) en met diamanten op de gehele voorzijde (25.000 euro). Voor ieder piratenbudget is er dus een versie.

Het kaliber BR-CAL.206 is een bijzonder vormuurwerk

Het kaliber BR-CAL.206 is een bijzonder vormuurwerk