Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

De eerste monopusher-chronograaf in de collectie

Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

De Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph is een monopusher-chronograaf én een primeur. Het is namelijk voor het eerst dat een dergelijke complicatie te zien is in de catalogus van het Zwitserse horlogehuis. En dat wordt gevierd met drie stalen plus één gelimiteerd roségouden model.

Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph: eenmaal gelimiteerd roségoud

Met een kast van 43 mm in diameter maakt de Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph een grootste entree. Maar niet alleen vanwege de maat en de grote secondewijzer die zo karakteristiek zijn voor een Jaquet Droz. Vooral ook vanwege de fraaie technische complicatie. En natuurlijk de geëmailleerde, ivoorkleurige wijzerplaat met subtiele blauwe details. Tenminste, in het geval van de luxueuze roségouden variant die is geïnspireerd door de vroegste zakhorloges van Pierre Jaquet-Droz. De Arabische en Romeinse cijfers op de wijzerplaat onthullen subtiele, creatieve flair. Ook omdat de cijfers op de wijzerplaat met een ambachtelijke Petit Feu-email techniek op de wijzerplaat zijn aangebracht. De edelmetalen versie is gelimiteerd tot 88 stuks, een getal dat ook al karakteristiek Jaquet Droz is.

Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

De tot 88 stuks gelimiteerde Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph: drie keer ongelimiteerd staal

Behalve een gelimiteerde roségouden variant verschijnen ook drie stalen varianten van de Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph. En die drie hebben wijzerplaten die zijn uitgevoerd in gezandstraald zilver, blauw of taupegrijs. Bovendien zijn deze met de hand afgewerkt met behulp van een droge zandstraaltechniek. En deze nieuwe afwerking accentueert de diepte van de korrel wat zorgt voor een zeer bijzonder weerkaatsend effect. Doordat de nieuwe blauwe en warme grijstinten nog nooit eerder gebruikt door Jaquet Droz hebben we hier alweer met een primeur te maken. Een niet-gecentreerde wijzerplaat is de tweede opvallende eigenschap van dit stalen trio. Bij het roségouden model is de kroon met geïntegreerde poussoir op 3 uur te vinden. Maar doordat bij de stalen modellen dat mechanisme op 4 uur is geplaatst ontstaat eigenlijk een compleet nieuw horloge. Het onderscheid tussen de klassieke gouden versie en de modernere stalen varianten krijgt zo extra diepte.

Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

De stalen en off-centre Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

Een column wheel manufactuurkaliber

Het automatische chronograafuurwerk in de Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph is exclusief voor het horlogehuis binnen de Swatch Group ontwikkeld. Technische hoogtepunten zijn de silicium balansveer die weerstand biedt tegen magnetische velden en temperatuurschommelingen, plus een column wheel constructie in het chronograafgedeelte. Een column wheel zorgt voor een snelle en strakke start van de chronograaf dankzij de vorm van het uurwerkonderdeel. In alle vier versies is het formaat van de rotor tot een minimum beperkt om de schoonheid van het met de hand geassembleerde en verfraaide manufactuurkaliber niet te verhullen. De vier varianten van de Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph zijn logische aanvulling op bijvoorbeeld de Grande Seconde Quantieme en de Grande Seconde Dual Time. Hiermee is de chronograaf met aansprekende mono-poussoir bediening een belangrijke hoofdstuk in de geschiedenis van de emblematische Grande Seconde.

De stalen en off-centre Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

De drie varianten van de stalen Jaquet Droz Grande Seconde Chronograph

Voor meer informatie over de verschillende Grande Seconde-creaties: www.jaquet-droz.com