Limited Edition: 2016 Jaquet Droz Charming (and singing) Bird

Sommige horloges moet je in het echt beleven om alle gedetailleerde aspecten van kwaliteit en vakmanschap ten volle in je op te kunnen nemen. De meesterwerken van Jaquet Droz behoren tot die categorie, opnieuw een bewijs dat foto’s de werkelijkheid niet altijd optimaal kunnen weergeven. Gelukkig voor Horloge.info waren tijdens Baselworld de verfijning, de diepte, het raffinement en de charme van de kostbare Jacquet Droz Charming Bird live te aanschouwen.

Of je nu houdt van de kenmerkende poëtische stijl van Les ateliers d’art van Jaquet Droz of niet, feit blijft dat het merk keer op keer liefhebbers van fine art horlogerie weet te verrassen met zeer exclusieve limited editions en bijzondere noviteiten.

Jaquet Droz_CHARMING_BIRD

Binnen de ontwerpen van Jaquet Droz( 1721–1790) speelde de 8 een grote rol. Het cijfer was al te zien op een zakhorloge dat hij tegen het eind van de 18e eeuw ontwikkelde. Vandaag wordt de Grande Seconde, het meest herkenbare model van Jaquet Droz, nog altijd gekenmerkt door de vorm van een 8 in de wijzerplaat. Het getal komt ook terug in gelimiteerde series die vaak worden uitgebracht in 8, 28 of 88 stuks. En zo is het ook met de 2016 editie van de Jaquet Droz Charming Bird die een oplage van 8 stuks heeft.

Jaquet Droz_CHARMING_BIRDOok de afbeelding van vogels is een typerend kenmerk voor het luxe horlogemerk. Afkomstig uit een familie van horlogemakers in het tijdperk van de Verlichting plus een persoonlijke voorliefde voor de planten- en dierenwereld was Pierre Jaquet Droz de eerste horlogemaker die de afbeelding van een zingende vogel op een zakhorloge introduceerde. Om trouw te blijven aan de historie houden de hedendaagse vakmensen van het bedrijf de vogel in ere. De fine art horloges ‘Bird Repeater’ en de ‘Charming Bird’, werden in 2015 bekroond met de Mechanical Exception prijs van de Genève Watchmaking Grand Prix (Grand Prix d’Horlogerie de Genève).

Dit jaar is de ‘singing bird’ terug met een aantal noviteiten. Het bovenste deel van het Grande Seconde horloge heeft in een kleine cirkel de uren en minuten weergave. Daaronder bevindt zich, in een grote cirkel een drie dimensionale miniatuur vogel in een saffieren koepel die een lied ten gehore kan brengen. De twee cirkels zijn geplaatst in een paarlemoeren wijzerplaat en worden omgeven door een gravure van een Zwitsers landschap.Uitsnede wijzerplaat De vogel en de tijdsaanduiding worden aangedreven door twee verschillende – octrooi beschermde – mechanismen. Aan de vervaardiging en de release van het horloge zijn jaren van onderzoek en ontwikkeling aan voorafgegaan, helemaal gericht op de invoering van twee belangrijke innovaties. Het liedje dat de vogel ‘zingt’ ontstaat in de nieuwe versie door middel van luchtverplaatsing in plaats van door trilling. Deze innovatie kon ontstaan door de introductie van drie saffieren buisjes. De lucht uit het eerste buisje wordt doorgegeven aan en opgeslagen in een tweede buisje en uiteindelijk naar een derde buisje geduwd. Het luchtvolume en de snelheid van de zuiger vormen samen een melodie. Om ruis te voorkomen is gebruik gemaakt van een magnetisch systeem wat juist contact tussen de metalen onderdelen voorkomt waardoor auditieve interferentie binnen het horloge geëlimineerd wordt.

Jaquet Droz_THE_CHARMING_BIRD_BACK

Andere klein pareltjes zijn de volledig met de hand gebeeldhouwde vogel en de met de hand geschilderd en gegraveerd paarlemoeren wijzerplaat. De kunstwerkjes zijn geplaatst in een roségouden of witgouden kast van 47 mm, elk gelimiteerd tot 8 stuks. De automatische horloges hebben een gangreserve van 38 uur en worden geleverd met een hand-gestikte alligator band in de kleur zwart met 18 karaat gouden vouwgesp.

Prijs op aanvraag.
Meer informatie: Jaquet-droz.com