Ulysse Nardin werd opgericht in 1846. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 4.300 medailles gewonnen, waarvan 18 de felbegeerde gouden medailles zijn. Ulysse Nardin weerstaat echter de verleiding om op de lauweren te gaan rusten, iets wat men bij de Manufacture als bedrog aan het ruim 160 jaar ongeëvenaarde ingenieuze horlogemakersschap zou ervaren. Ulysse Nardin blijft daarom op het scherpst van de snede van technische innovatie.
Uitdaging is altijd één van de integrale onderdelen van de filosofie van Ulysse Nardin geweest. Toen een groep vrienden ? waaronder de huidige president Rolf W. Schnyder ? Ulysse Nardin kocht in 1983, waren ze er op gebrand de glorie die met de naam Ulysse Nardin meekwam eer aan te doen. Om dit te bereiken moest de traditie van het fijnste vakmanschap gecombineerd worden met de technologische mogelijkheden van het heden.
Een belangrijke persoon in de evolutie van het bedrijf was Dr. Ludwig Oechslin. Deze opmerkelijke man is in staat radicale ideeën om te zetten in de meest innovatieve mechanismen. Hoewel het in eerste instantie een hobby was voor Dr. Luwig, hielp hij Ulysse Nardin terug te komen in de tijdmeetkundige ?hall of fame? met het revolutionaire Astrolabium Galileo Galilei. Dezelfde innovatieve geest was verantwoordelijk voor de geboorte van de Planetarium Copernicus en de Tellurium Johannes Kepler, die de ?Trilogy of Time? completeerden.
De hernieuwde status van Ulysse Nardin op het gebied van horlogemaken is echter niet alleen een direct gevolg van de toewijding van Dr. Ludwig Oechslin, maar ook van de horlogemakers bij Ulysse Nardin en iedereen die verbonden is met het bedrijf. De leden van het team hebben een nieuw hoofdstuk aan de lange en glorieuze geschiedenis weten toe te voegen. Een bewijs van hun buitengewone kunnen is het aantal patenten dat over de afgelopen decennia is verzameld, het grootste aantal op het gebied van mechanisch horlogemaken.
Enkele van die patenten hebben hun toepassing in de Perpetual Ludwig gevonden, een horloge dat in 1996 werd uitgegeven om het 150 jarig bestaan van het bedrijf te vieren. De dag-, datum-, maand- en jaaraanduiding van dit horloge met eeuwigdurende kalender kan met één enkel kroon vooruit en achteruit gezet worden. Ook in het jaar 2100 kunnen de eigenaren van dit horloge met diezelfde kroon het horloge bijstellen.
Om het nieuwe millennium te vieren introduceerde Ulysse Nardin de GMT± Perpetual waarin de unieke eigenschappen van twee exclusieve horloges werden gecombineerd. In 2001 werd de ?Freak? geboren en in 2003 was de lancering van de Sonata een feit ? een echt mechanisch horloge met alarm met een prachtig geluid. Dit werd gevolgd door de introductie van de Sonata Cathedral Dual Time in 2005 ? de laatste creatie van Ludwig Oechslin. Ter ere van het 160 jarig bestaan van Ulysse Nardin, heeft de ?Master of Innovation? in 2006 een nieuw in-huis (manufactuur) uurwerk gecreëerd – het kaliber 160.
2008 zag de geboorte van de Sonata Silicium Limited Edition, waarmee Ulysse Nardin de veelzijdige inzetbaarheid van silicium demonstreerde. Niet alleen op het gebied van micro-precisie componenten maar ook voor esthetisch gebruik, voor bijvoorbeeld wijzerplaten.
Over de toekomst van Ulysse nardin was president Rolf W. Schnyder, die op 14 april 2011 overleed, duidelijk: ?De toekomst van Ulysse Nardin ziet er net zo rooskleurig uit als het verleden, mede dankzij de aanhoudende inzet van de medewerkers. Hun vertrouwen, loyaliteit, talent en toewijding zijn van onschatbare waarde voor Ulysse Nardin om de grenzen van het mechanische horlogemaken te blijven opzoeken en te overschrijden?.
http://www.ulysse-nardin.com/