Het excentrieke nieuwe horloge van Ulysse Nardin is afgelopen dinsdag uitgebracht tijdens de start van het nieuwe maanjaar. Met een esthetiek van de Blast Moonstruck die rechtstreeks uit het extreem-moderne designboek van het merk komt.

De Ulysse Nardin Blast Moonstruck geeft aan wat het merk het zichtbare traject van de zon en de maancyclus noemt. Het heeft ook een getijdenkaart en een wereldtijdfunctie, die in dit buitengewone stuk bijna bijzaak worden.

3D Effect

Om dat traject te accentueren, koos het merk samen met Ludwig Oechslin – een ingenieur die later horlogemaker werd – ervoor om het noordelijk halfrond, gezien vanaf de Noordpool, in het midden van het saffierglas te plaatsen. Om het 3D-effect te versterken is het koepelvormige kristal, dat de geëtste landmassa’s weergeeft, omringd door een roségouden ring met de 31 dagen van de maand.

Echte horlogeverzamelaars en liefhebbers zijn doorgaans goed thuis in dit soort zeer gecompliceerde horloges. Van minute repeaters en eeuwigdurende kalenders tot aan tourbillons. Horloges met hemelse complicaties is waarin Ulysse Nardin een goede reputatie heeft. Onder meer door Oechslin in te huren om een hele trilogie te creëren.

24 Tijdzones

Onder het saffierglas glijden de uurwijzers die ondanks hun positie goed zichtbaar zijn (zelfs in totale duisternis) dankzij het lichtgevende materiaal dat een groot deel van hun oppervlak in beslag neemt. Deze wijzers geven de lokale tijd aan, maar kunnen ook worden ingesteld vanuit één van de 24 tijdzones. Dit wordt bereikt door de twee rechthoekige knoppen aan de linkerkant van de kast.

Naast de zichtbare tijdsaanduiding kun je de tijden over de hele wereld aflezen met behulp van het vaste tabblad waarop de namen van de steden staan ??en de draaiende schijf waarop in reliëf een zon staat.

335 Componenten

Wat betreft de maanfasen, deze worden realistisch weergegeven door een opening die is gekoppeld aan een uitgebreide tandwieltrein. De maanfase-indicator voert één volledige rotatie per dag uit om de loop van de zon te volgen en stelt hem ook in staat om een ??volledige cirkel van de wijzerplaat te voltooien in 29 dagen, 12 uur, 41 minuten en 9,3 seconden.

Dit astronomische horloge wordt aangedreven door het automatische fabricagekaliber UN-106, een uurwerk met 335 onderdelen dat tikt met een frequentie van 4 Hz (28.800 t/u). Met een gangreserve van 50 uur is ‘ie gehuisvest in een kast met een diameter van 45mm van zwart keramiek en titanium met zwarte DLC-coating. De Ulysse Nardin Blast Moonstruck is gelimiteerd (er wordt niet gesproken over precieze aantallen en kost €71.300.