Door Bernard Werk

In de HorlogeTest deze keer een horloge gemaakt van een bijzonder materiaal. Hier heb ik mij op verheugd, het eerste zilveren horloge om de pols. Bij de introductie van de Tudor Black Bay Fifty-Eight 925, want die heb ik zojuist omgedaan, was ik direct onder de indruk van de looks.

Dat niet alleen de looks aangenaam zijn zal ik uitleggen in deze HorlogeTest. Vanwaar Fifty-Eight? Dit slaat op het jaar 1958 waarin Tudor zijn eerste duikhorloge introduceerde. Het kleinere Black Bay-model werd in 2018 geïntroduceerd. Deze Black Bay Fifty-Eight 925 is een duikhorloge met een zilveren kast en een saffieren zichtbodem. Fantastisch om naar te kijken. Het zilver van de kast doet mij een beetje denken aan witgoud, want onder bepaalde omstandigheden licht het ‘warmer’ op dan staal. Ik denk dat het een gevoelskwestie is, want niet iedereen heeft hetzelfde gevoel.

Wel zie je duidelijk dat ‘ie anders kleurt dan staal. Zilver is ook zachter dan staal en ik ben benieuwd hoe het materiaal eruitziet na een langere periode van dragen. Hetzelfde geldt voor de patina-werking op de lange duur.

Patina

Het is tenslotte zilver en normaal gezien wordt dat zwart, maar het gerucht gaat dat Tudor een trucje heeft uitgehaald met het materiaal en het element dat verantwoordelijk is voor de oxidatie teniet heeft gedaan.

Dat oxideren is overigens een natuurlijke eigenschap van het materiaal. Vroeger werd zilver daarom vernikkeld. Dat is een veel harder metaal en gaf dus bescherming tegen krassen en oxidatie. In de loop der tijd werd duidelijk dat nikkel niet huidvriendelijk is en tegenwoordig mag het ook niet meer gebruikt worden in sieraden.

Puur zilver is, net als goud, te zacht om als sieraad te worden gebruikt. Bij Sterling zilver is het gehalte zilver 92,5 procent en 7,5 procent koper. Bij Tudor kunnen we dus alleen maar gissen naar de inhoud van die 7,5 procent. Ik verwacht dat er in elk geval koper bij zit. Uiteraard heb ik proberen te achterhalen wat het precies is, maar wellicht dat we in de toekomst nog een kijkje achter de schermen krijgen. In elk geval kan ik het in de testperiode niet checken of dat trucje werkt. Tudor kennende zal dat vast goed zitten.

Snowflake

Bij Tudor heeft men er bij dit model voor gekozen om het te combineren met een erg goed passende taupe wijzerplaat. Een fantastische kleur die onder diverse lichtomstandigheden een andere tint toont. Soms grijs en soms wat groenig. Iemand zei tegen mij zelfs ‘het lijkt wat bruinig’. De wijzerplaat loopt mooi af naar de rand en is voorzien van de karakteristieke Tudor snowflake-wijzers.

In het donker zal je je niet vergissen in de tijd, want de wijzers en de indexen zijn goed gevuld met Super-LumiNova. Prettig dik en aan beide kanten ontspiegeld gebold saffierglas aan de bovenzijde, zodat krassen bijna niet mogelijk zijn. Nieuw in dit horloge en ook niet gebruikelijk bij zustermerk Rolex is een saffierglazen zichtbodem, die in het geval van deze Tudor het manufacture uurwerk MT5400 toont.

Signatuur

Het caliber heeft een erg prettige 70 uur aan gangreserve die de automaat mooi door het weekend loodst. Het uurwerk loopt uitstekend, met een gemiddelde afwijking van plus drie seconden in vijf posities getest. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht van dit COSC-gecertificeerde uurwerk.

Het testhorloge werd geleverd met een goed afgewerkte kalfslederen band met een zilveren gesp, hetzelfde 925-zilver als de kast. De gesp heeft het Tudor-signatuur aan de binnen- en buitenkant. Mijn voorkeur gaat echter uit naar de band van textiel, waarbij de kleur van de wijzerplaat en de duikring nog beter uitkomen.

Een zeer prettig horloge dat ik graag bij de persoonlijke collectie zou willen voegen. Is er dan niets op aan te merken? Uiteraard, er is altijd wel iets. Zo is de duikring redelijk scherp, maar draait wel heel goed. Qua band zie ik graag twee passantjes, waardoor deze net iets beter om de pols valt. Samengevat is de Tudor Black Bay Fifty-Eight 925 een zeer prettig horloge. Het matte zilver geeft duidelijk iets eigens aan dit duikhorloge. De echte duiker zal niet veel hebben aan de zilveren kast en de glasbodem, maar wel gecharmeerd zijn door het feit dat er geen datum wordt getoond. Ik ben geen echte duiker en vind juist deze zaken wel prettig en onderscheidend. Dus ik ga sparen.

Tudor Black Bay Fifty-Eight 925
Uurwerk: MT5400 – Tikgetal: 28.800 t/h – Gangreserve: 70 uur – Kast: Zilver – Diameter: 39mm – Dikte: 12mm – Glas: Gebold, ontspiegeld saffierglas – Waterbestendigheid: 200 meter (20 bar) – Band: Rundsleer met rubberen afwerking – Prijs: €4.180