We staan weer aan de vooravond van een barrage aan horloge noviteiten. Stukken die ofwel direct in je online winkelmandje belanden of op je bucketlist. We beginnen met de LVMH Watch Week eind deze maand en dan volgt Watches & Wonders in maart en april. Sowieso digitaal, maar hopelijk is die laatste weer eens face-to-face. We krijgen nu alvast een voorzichtig begin met drie recente releases.

Tag Heuer Autavia Chronometer Flyback

De Autavia staat in 2022 in het middelpunt van de belangstelling, want één van de eerste collecties ooit van het merk viert zijn 60ste verjaardag en krijgt drie waardige edities. Dit in de vorm van twee TAG Heuer Autavia Heuer 02 Flyback Chronographs en een TAG Heuer Autavia Caliber 7 GMT. Enkel in Duitsland en op de Duitse TAG Heuer-site te vinden. We houden vooral van dit model met zwart PVD-gecoat staal. De kast van 42mm heeft een strakke zwarte wijzerplaat met drie vensters op ‘drie’, ‘zes’ en ‘negen’ uur en een bi-directionele keramische lunette.

De grote cijferindexen vallen aangenaam op dankzij de groene Super-LumiNova. Het uurwerk wordt aangedreven door het COSC-gecertificeerde manufactuurkaliber Heuer 02 met een gangreserve van 80 uur. De Autavia heeft een waterbestendigheid van 100 meter. De hoogwaardige zwarte alligatorlederen band met roestvrijstalen gesp kan op elk moment worden vervangen met behulp van de ‘quick release’-functie. Momenteel kun je de Limited Edition pre-orderen voor €6.600.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus

Dit is er één om naar te staren: 16 complicaties, 839 onderdelen, 42 juwelen: deze eenmalige creatie tilt het meesterlijke vakmanschap van Vacheron Constantin naar een geheel nieuw niveau. Want het model maakt niet alleen indruk aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant met precies hetzelfde oog voor precisie. De Les Cabinotiers Grande Complication Bacchus wordt aangedreven door de 2755 GC16 minutenrepeater en tourbillon-kaliber met een gangreserve van 58 uur en is uitgerust met bijna alle astronomie- en kalendercomplicaties die een uurwerk kan bieden.

Een technisch hoogstandje gehuisvest in een 18K 5N gouden kast. Met de hand gegraveerd en versierd met robijnrode druiven en opgedragen aan Bacchus; de Romeinse god van wijn. Overigens vormen de Les Cabinotiers een aparte afdeling bij Vacheron Constantin, die zich toelegt op de personalisatie van grote complicaties en unieke edities.

Oris Big Crown x Cervo Volante

Oris werkt samen met de Zwitserse leerfabrikant Cervo Volante en heeft de Big Crown Pointer Date hiervoor een frisse twist gegeven. De wijzerplaat van de 38mm Oris-klassieker (€1.750) verschijnt in drie nieuwe kleuren met een bijbehorende hertenlederen band van het jonge Zwitserse high-end schoenen- en accessoiremerk Cervo Volante.

Het verhaal zit ‘m dan ook niet in de drie verse nieuwe wijzerplaten maar in de banden, die volgens Oris zijn gemaakt van duurzaam Zwitsers hertenleer. Verkrijgbaar in donkerbruin, eikenbruin en cognac. Duurzaam – want Cervo Volante van de afvalhuiden laarzen, tassen en nu dus ook banden –  maar maakt ook een deugd van de natuurlijke onvolkomenheden. Het effect is dat weekendtassen worden verkocht met een goed verhaal en eruit zien alsof ze al zijn ingesleten.

De huiden zijn daarnaast plantaardig gelooid in de laatst overgebleven ouderwetse leerlooierijen van Zwitserland, wat betekent dat er geen chroom aan te pas komt en geen synthetische voorlooimiddelen. Aangezien er geen fokprogramma is en ook geen weidebemesting, hebben de producten een zeer lage impact op het milieu.