Het uurwerk dat je hier ziet, ziet eruit als een toolwatch. Een aantrekkelijke chronograaf met een pragmatisch ontwerp. Ook is het een Omega Speedmaster, maar zelfs als je de geschiedenis kent verrast het prijskaartje van €80.700. Het is namelijk geen vintage model of een horloge van een voormalige Hollywood-legende. Het is een gloednieuw model voor 2022, dus wat is er aan de hand?

Gebaseerd op de originele look van 65 jaar geleden, maakt Omega een jubileumstuk gemaakt met aan boord kaliber 321. De kast van 38,6 millimeter is gemaakt van 18-karaats Canopus-goud – een speciaal door het merk gecreëerde witgouden legering, die ook terug te vinden is in de armband. Volgens Omega wordt het gekenmerkt ‘door zijn hoge glans, witheid en duurzaamheid’.

Handelsmerk

De wijzers en indexen zijn ook gemaakt van 18-karaats witgoud, dat vervolgens is behandeld met Canopus goud PVD.

Op de achterkant van het horloge staat nog een aanduiding van het jubileum van de collectie: aan de binnenkant van het saffierglas is het Omega-handelsmerk gegraveerd. Deze is sinds 1957 te zien op de Speedmaster. De horlogefabrikant heeft een blauwe saffier gebruikt voor het oog van het zeepaardje.

Calibre 321

Alles aan de Omega Speedmaster 321 Canopus Gold is voer voor verzamelaars die diep zijn ondergedompeld in de Speedmaster-wereld. De naam van het horloge verwijst naar twee van de belangrijkste elementen die het anders (en duur) maken: dat zijn het 321-uurwerk aan de binnenkant en het exotische materiaal van de kast (en armband).

De ‘321’ was het uurwerk in het allereerste Speedmaster-horloge, geïntroduceerd in 1957, en het dreef de eerste Omega aan die in de ruimte werd gedragen.

Canopus Gold

Dit is dus het uurwerk die vintage verzamelaars het meest opwindt. In 2019 kondigde Omega aan dat ze het hadden aangepast en opnieuw gingen introduceren. In tegenstelling tot de in massa geproduceerde Omega-uurwerken, wordt elke moderne 321 door één enkele horlogemaker geassembleerd en afgesteld.

De rest van de prijs van €80.700 wordt gedeeltelijk verklaard door het materiaal van de nieuwe horlogekast: het is Omega’s exclusieve legering van wit goud, platina, rhodium en palladium die Canopus Gold wordt genoemd.

Retro ‘O’

Daarnaast is heb je meer dan goud en een leuk uurwerk. De diepzwarte wijzerplaat is namelijk gemaakt van onyx, de markeringen van de (Canopus Gold) bezel zijn gevuld met email en de gravure van het zeepaardje op de achterkant van de kast heeft dus een blauwe saffier als oog.

Leuke details zijn ook de retro-vorm van de ‘O’ van het Omega-logo en de specifieke plaatsing van stippen op de ring. Kleinigheden waar verzamelaars ‘erg goed op gaan’. De Omega Speedmaster Calibre 321 Canopus Gold is niet gelimiteerd en is enkel verkrijgbaar via Omega Boutiques.