Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart

Accuraat en gelimiteerd ‘wapentuig’

Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart

Het zijn nu eens geen duikers die aan de basis staan van een bronzen retro-creatie, maar torpedoboten. Torpilleur betekent in het Frans torpedoboot en de Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart is een nieuwe serie horloges die inspiratie ontleent aan de kleine, wendbare oorlogsschepen.

Torpedoboten zijn gevreesd. Ze zijn relatief klein, maar zeer snel en wendbaar en die combinatie levert een moeilijk te raken oorlogsschip op. Bovendien is het een schip dat formidabel bewapend is. Een torpedo kan zelfs het grootse slag- of vliegdekschip tot zinken brengen. Dat kan de nieuwe Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart zeer zeker niet. We hebben het hier namelijk over een tweetal nieuwe horloges, geen marineschepen.

Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart

Torpilleur 315 was een Franse stoomtorpedoboot van de 295 Klasse die in 1908 werd gebouwd

Net als in ‘Apocalypse Now’

Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart

In zwart DLC staal en kaki oogt de Ulysse Nardin Torpilleur zeer militair functioneel

Met de Marine Mega Yacht ging Ulysse Nardin figuurlijk bijna overboord om maar zoveel mogelijk scheepselementen heel letterlijk en overdadig naar een horloge te vertalen. De twee nieuwe Marine Torpilleur Military-edities ogen helemaal tegenovergesteld. Ze zijn namelijk net zo minimalistisch en functioneel als de torpedoschepen waarnaar ze vernoemd zijn. Verschil is wel dat de horloges ook casual en comfortabel zijn en dat het leven aan boord van een benauwd kleine en Spartaanse torpedoboot dat geenszins is. De uitvoering in 44 mm staal met een coating van Zwart DLC heeft een wijzerplaat en band in camouflagekleurig kaki – wij moesten onmiddellijk denken aan Martin Sheen als kapitein Willard die in de film ‘Apocalypse Now’ in een patrouilleboot een Vietnamese junglerivier opvaart op zoek naar de mysterieuze kolonel Kurtz gespeeld door Marlon Brando.

Ulysse Nardin Torpilleur in brons, blauw, kaki en zwart

De Ulysse Nardin Torpilleur in retro brons en blauw

De tweede uitvoering met een bronzen kast en blauwe wijzerplaat en band doet veel meer denken aan oorlogsschepen van veel langere tijd geleden. Het brons van het horloge was vast en zeker ook te vinden aan boord van een Franse torpedoboten van de 295 Klasse die aan het begin van de 20e eeuw werden gebouwd.

Strikte militaire designcodes

De Ulysse Nardin Torpilleur in retro brons en blauw

De torpedo’s van deze Torpilleur bevinden zich aan de achterzijde

Geen oubolligheden in het automatische uurwerk van de twee Torpilleurs. In beide horloges tikt het manufactuurkaliber UN-118 met een silicium anker echappement en balansveer ankeruitgang in de ‘machinekamer’. De horloges zijn naar goed marine-gebruik chronometer precies, en dus in bezit van het COSC-diploma. De kleine seconden, geplaatst op 6 uur, worden versierd met het individuele nummer in rood – dat nummer is trouwens ook te zien op een plaatje aan de linkerzijde van de kast. Het model, gegraveerd met de initialen C.W. (‘Chronometer Watch’) is een referentie aan militaire chronometers uit het verleden, die ontwerpen zijn met inachtneming van strikte designcodes die door de marine werden uitgevaardigd.

Van beide modellen worden 300 genummerde horloges gemaakt en voor meer informatie over beschikbaarheid en prijs: www.ulysse-nardin.com