Met de Sonata Silicium Limited Edition demonstreert Ulysse Nardin de veelzijdige inzetbaarheid van silicium. Niet alleen op het gebied van micro-precisie componenten maar ook voor esthetisch gebruik, voor bijvoorbeeld wijzerplaten.

De wijzerplaat van de Sonata Silicium is met behoud van de bijzondere kleur, gesneden uit een schijf silicium. Ook het ingelegde logo op de rotor, welke zichtbaar is door de saffieren achterkant van het horloge, is van dit materiaal gemaakt.


In het uurwerk is het anker echappement uit silicium geëtst. Dit echappement is het resultaat van een onderzoek gedaan door de Association Suisse pour la Recherche Horlogère (ASRH, Zwitserse Associatie voor Tijdmeetkundig Onderzoek) waaraan Ulysse Nardin heeft deelgenomen. Zowel het anker als het ankerrad en de spiraalveer is uit silicium gemaakt.


De Sonata Silicium heeft als basis het uurwerk van de Sonata Cathedral Dual Time, inclusief het wekkersysteem met terugtel indicator en het dubbele tijdzonesysteem met directe tijdzone aanpassing dat in veel Ulysse Nardin horloges in gebruik is. Deze dubbele tijdfunctie staat aanpassing van de tweede tijdzone toe ? zowel vooruit als achteruit ? door simpelweg op de plus of min knop te drukken waarna de urenwijzer vanzelf verspringt. De ?thuistijd? blijft onveranderd, terwijl de datum, het alarm en terugtelfunctie automatisch mee veranderen als een tijdzoneaanpassing is gedaan.


Het melodische geluid van het alarm is gebaseerd op een nieuw 24-uurs mechanisme, waardoor het alarm 24 uur vooruit kan worden gezet. Bijvoorbeeld voor half zeven ?s avonds dezelfde dag of half zeven ?s ochtends de volgende dag.


De Sonata Silicium Limited Edition is tot 500 stuks gelimiteerd in zowel 18 karaat wit- als roségoud.