Piaget

Georges-Edouard Piaget met zijn vrouw en 14 kinderenIn 1874 werd Piaget opgericht door Georges Edouard Piaget, op dat moment 19 jaar oud, in La Côte-aux-Fées, een dorpje in het Zwitserse Jura gebergte. Gedurende de winters van november tot en met april, was het horlogemakersvak voor boeren een mogelijkheid een tweede vak uit te oefenen, iets wat de jonge Georges-Edouard met veel enthousiasme deed. Zijn enthousiasme verspreide zich al gauw over de hele familie en men begon zich te wijden aan het bouwen van uurwerken van grote precisie. In 1890 was de werkplaats op de boerderij van de familie zelfs te klein geworden en het bedrijf verhuisde naar de benedenverdieping van de kapel in La Côte-aux-Fées.

Toen Timothée Piaget, één van de veertien kinderen van de oprichter, in 1911 het bedrijf overnam stond de naam Piaget bij de grote horlogehuizen al bekend om de uitmuntende kwaliteit van de geleverde uurwerken. een Piaget zakhorlogeuurwerk uit 1914Vanaf de jaren 20 begon Piaget uurwerken te leveren aan merken als Omega, Vacheron Constantin, Audemars Piguet en Cartier.

In 1943 nam de Piaget familie bij hoofde van Gérald and Valentin, kleinzoons van de oprichter, een besluit dat grote gevolgen zou hebben voor de toekomst van het bedrijf: ze registreerde de naam Piaget als merknaam. Vanaf dit moment ging Piaget horloges maken, signeren en verkopen onder de eigen naam.
De dikte van uurwerken was in die tijd een beperkende factor op de creativiteit van horlogemakers. De broers gingen aan de slag om de afmetingen te reduceren. Uurwerken ingebouwd in ringen en munten kwamen daarop op naast polshorloges.

Piaget kaliber 12P, het dunste automatische uurwerk ter wereldEen echte revolutie in horlogemakersland was het ultra-thin (ultra dunne) uurwerk waarmee Piaget als pionier bekend kwam te staan. In 1957 werd het beroemde, met de hand opwindbare, ultra-thin kaliber 9P geïntroduceerd, een uurwerk dat was ontwikkeld door Valentin Piaget. Een jaar later had hij twee aanvragen voor patenten ingediend voor een nieuw uurwerk: met een dikte van slechts 2.3 mm kreeg het Piaget kaliber 12P een plek in het Guinness Book of Records als dunste automatische uurwerk ter wereld.

Altijd op zoek naar perfectie, besloot Piaget om alleen nog horloges te fabriceren van edelmetaal. Door deze gedurfde beslissing ontwikkelde Piaget een buitengewone expertise als het gaat om het werken met goud en platina.
Gouden banden van ongeëvenaarde souplesse vervolmaakte het effect van de eveneens ultra dunne horlogekasten. De horlogemakers decoreerden hun creaties verder met diamanten wat grote aantrekkingskracht had op de internationale elite, terwijl tegelijkertijd het concept ?juwelen horloges? werd geboren.

Piaget manufactuur in La Côte-aux-FéesIn 1959 opende Piaget onder de noemer ?Piaget Watchmakers ? Jewellers? de eerste boetiek in Genève. Ook werden er een aantal goudsmederijen gekocht waardoor Piaget zich niet alleen op twee locaties vestigde (La Côte-aux-Fées en Genève) maar zich ook op twee vakgebieden ging richten: horlogemakers en juweliers.

In 1964 verbaast Piaget de wereld met de introductie van wijzerplaten gemaakt van harde steensoorten zoals lapis-lazuli, onyx, opaal, jade en malachiet. Het gebruik van deze stenen wijzerplaten was mogelijk door het gebruik van de ultra-thin uurwerken.

Zich afzettend tegen het conservatisme dat de horlogemakerij had verbonden met het mechanische uurwerk, zag Piaget het succes van elektrotechniek en werkte mee aan het eerste Zwitserse quartz uurwerk, de Beta 21. In 1976 patenteerde het bedrijf het 7P quartz uurwerk, het kleinste van die generatie.

Piaget Polo horloges uit 1979In 1979 begon Piaget inspiratie te vinden in de sportieve elegantie van het jet-set publiek bij polo wedstrijden en creëerde de Piaget Polo collectie. Deze lijn uitzonderlijk horloges van puur goud werden al gauw geliefde horloges van internationale sterren.

Piaget onderstreepte haar kwalificatie als juwelier met de creatie van het duurste horloge op dat moment met een waarde van zes miljoen dollar, gezet met 84.84 karaat aan diamanten.

1986 werd de Dancer lijn geïntroduceerd, een collectie geraffineerde horloges met gouden banden. De Dancer horloges, dunner dan de Polo collectie, waren voorbestemt een mythisch model te worden.

In 1988 sloot Piaget zich aan bij een groep luxe merken die een paar jaar later de naam Richemont aan zouden nemen.

Piaget Miss ProtocolePiaget bracht precisie en emotie in 1998 naar nieuwe hoogten met het Miss Protocole horloge. Gezet met edelstenen en voorzien van uitwisselbare banden waaraan veren konden worden toegevoegd of konden worden genesteld in een manchet van nerts, trok dit horloge een nieuwe clientèle.

De ultra-thin uurwerken blijven, opnieuw en zoals altijd, de identiteit van het bedrijf bepalen. Voor het Altiplano model huist Piaget het kaliber 430P – de opvolger van de 9P – in een ultra dunne kast waarmee het een meesterwerk van puurheid en classicisme weet te creëren.
Deze creatie herbevestigt de legitimiteit van de manufactuur uit La Côte-aux-Fées. Vanaf dit moment worden niet minder dan zestien uurwerken ontwikkeld, waaronder het kaliber 600P, ?s werelds dunste tourbillon uurwerk.

Het Piaget Polo horloge werd in 2001 opnieuw vormgegeven. Terwijl de wisselingen tussen gepolijste en gesatineerde oppervlakken samen met de naadloze overgang van de wijzerplaat, kast en band werd behouden, werden deze kenmerken gecombineerd met een resoluut modern ontwerp dat dit gevierde model een upgrade gaf.

het zetten van juwelen in een horlogeToegewijd de horlogemakerserfenis te conserveren, ontwikkeld en vereeuwigd Piaget de vergaarde kennis. In de manufacturen in La Côte-aux-Fées en Genève, heeft Piaget nu meer dan veertig horlogemakers- en juweliersprofessies, een expertise die het merk continu wil cultiveren om dromen tot leven te brengen.


http://www.piaget.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Piaget

Piaget Limelight Twice: Kop of Munt?

Reeds in de jaren 1950 zette Piaget gewaagde stappen met bijzondere polshorloge creaties. Met de Limelight Twice collectie slaan de ontwerpers van het gerenommeerde huis twee vliegen in één klap. Het horloge bestaat eenvoudig gesteld …


Lees meer


Ook Piaget Polo FortyFive voor de iPhone

De nieuwe Piaget Apple App nodigt uit nader kennis te maken met de buitengewone flyback-chronograaf met tweede tijdzone functie, de Piaget Polo FortyFive. Dit originele horloge is (in het echt) gemaakt van titanium, staal en …


Lees meer


Piaget Limelight Paradise Collectie

Geïnspireerd op drie thema's ? zeilsport, tropische zeeën en tropische bloemen ? bestaat de exclusieve collectie uit 11 Haute Horlogerie en welgeteld 71 Haute Joaillerie creaties, en bevat een zeer breed aanbod van unieke en …


Lees meer


Sterren Spirit Awards dragen Piaget

Mickey Rourke (op de foto met Jessica Alba) was de ster van de middag toen hij zijn Indie in ontvangst kwam nemen voor beste mannelijke hoofdrol in ?the Wrestler?. Hij droeg daarbij een Piaget Polo …


Lees meer


Nieuwe generatie Piaget Polo: FortyFive

De manufactuur Piaget heeft een hele nieuwe interpretatie losgelaten op de nieuwe collectie Polo?s, in een assertieve en moderne stijl. De presentatie van de vier nieuwe horloges ? afgelopen maand tijdens de SIHH in Genève …


Lees meer


Piaget en de kunst van het emailleren

Een eeuwenoude kunstvormEmail, in de verte verwant aan kristal, werd voor het eerst toegepast langs de warme Middellandse zeekusten. Al in de klassieke oudheid verfraaide email sieraden en siervoorwerpen, en verspreidde zich zo over heel …


Lees meer


Piaget Altiplano 40mm, extra groot en ultra-dun

Om met de afmeting mee te kunnen heeft de ?Manufacture de Haute Horlogerie Piaget? deze Altiplano uitgevoerd met een state-of-the-art 12-lignes (26,8 mm) breed uurwerk, het in huis geproduceerde Piaget kaliber 838P. Dit ultra-dunne en …


Lees meer