De ?Manufacture de Haute Horlogerie Piaget? komt op de SIHH met 4 nieuwe uurwerken. Dit is geheel in lijn met het al meer dan een decennium lange streven een complete lijn mechanische en in-huis (manufactuur) geproduceerde uurwerken ? voor zowel heren- als dameshorloges ? op te zetten. De twee belangrijkste nieuwtjes zijn de manufactuur kalibers 835P (met regulator) en de 860P (met grote maanfase) die terug te vinden zijn in de nieuwe modellen Piaget Emperador coussin modellen. Daarnaast presenteert Piaget voor de dames de Piaget Altiplano en Protocole XXL met mechanische verassing.

Piaget Emperador coussin regulator
Piaget Emperador coussin regulatorEen complicatie die bovenal geassocieerd wordt met de werkplaats van een horlogemaker is de regulator. De manier van het centraal weergeven van de minuten waarbij de uren juist uit het centrum verbannen zijn is terug te voeren tot de functie van de oude regulatoren. De regulator was vroeger (in klokvorm) de referentieklok in de werkplaats van de horlogemaker, een buitengewoon precieze klok waarop de horlogemaker het uurwerk dat hij net had afgemaakt kon ?reguleren?. Omdat de minuten daarbij van groter belang waren dan de uren, kreeg de minutenwijzer de belangrijkste en centrale positie.


Piaget?s meester-horlogemakers wilden niet alleen een miniatuuruitvoering van een regulator bouwen. Daarom voegden ze er een extra complicatie aan toe: een retrograde secondewijzer die elke 30 seconde terug naar de 0 springt. Dit houdt in dat de secondewijzer 2.880 keer per dag een flinke zwiep maakt waarbij behoorlijke spanning en kracht in het spel is. De ontwikkeling van dit mechanisme vraagt dan ook om buitengewone tijdmeetkundige expertise. In het horloge huist daartoe het nieuwe manufactuur Piaget kaliber 835P. Een ultraplat (slechts 3,92 mm) mechanisch met de hand op te winden uurwerk met een extra grote balans en veerton waardoor een gangreserve van ongeveer 65 uur is bereikt. Het uurwerk is minutieus afgewerkt en prachtig cirkelvormig en Côtes de Genève gedecoreerd en heeft geblauwde schroeven.


De Piaget Emperador coussin regulator is beschikbar in 18 karaat wit- of roségoud met een ?midnight?blauwe of houtskoolgrijze wijzerplaat. De kast heeft een diameter van 42,5 mm, en is voorzien van een saffierglazen kastbodem waardoor het uurwerk kan worden bewonderd.


Piaget Emperador coussin large moon
Piaget Emperador coussin large moonDe Piaget Emperador coussin large moon is een eerbetoon aan de maanfaseaanduiding, één van de meer symbolische en meest fascinerende complicaties die er is. Het nieuwe model is een toonbeeld van puur en eenvoudig design, weergegeven in een 46,5 mm kast met een originele en aantrekkelijke maanfaseaanduiding op 6 uur. De grote opening in de wijzerplaat met een diameter van 12 mm laat een stukje vakmanschap zien dat is ?losgelaten? op een verhitte gouden plaat waardoor reflecties zijn gecreëerd die op maankraters lijken. De daadwerkelijke aanduiding van de fase waarin de maan zich bevindt, gebeurt door een draaiend masker dat de witgouden maanschijf geleidelijk onthult, waarna het deze van de andere kant weer bedekt. Deze aanduiding reproduceert het natuurlijke samenspel van de zon en de aarde in relatie tot de maan.


In dit horloge huist het nieuwe Piaget kaliber 860P, een automatisch uurwerk dat geheel door Piaget is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd (manufactuur). Ook dit uurwerk ? dat overigens een gangreserve heeft van ongeveer 72 uur ? is prachtig afgewerkt met Cotês de Genève motieven, een cirkelvormig geslepen basisplatine, schuin geslepen bruggen en geblauwde schroeven. De Piaget Emperador coussin large moon is verkrijgbaar in 18 karaat rosé- of witgoud met saffierglazen zichtbodem waardoor de prachtige afwerking van het uurwerk kan worden bekeken.


Piaget Altiplano small second
Piaget Altiplano small secondDe nieuwe Piaget Altiplano small second, geïnspireerd op een historisch dameshorloge dat indertijd een bestseller was, is een elegant en buitengewoon geraffineerd vierkant horloge. De licht gebogen 18 karaat witgouden kast, gezet met 48 ronde diamanten, bevat het ultraplatte Piaget kaliber 450P, een mechanisch uurwerk dat geheel door de Manufacture de Haute Horlogerie Piaget is ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd. Het laat de uren en minuten zien en de seconden uit het centrum geplaatst bij 10 uur. Het kaliber 450P laat een vrouwelijke hand van elegantie en mechanische passie zien in de wereld van de dameshorloges. Het nieuwe horloge is loyaal aan de pure lijnen en het typische classicisme van de Altiplano collectie en speelt in op een mix van sensualiteit en vrouwelijkheid. De zonnestraal-geborstelde zilverkleurige wijzerplaat beschikt over grafische cijfers die bijdragen aan de frisse spontaniteit van het model. De met edelstenen bezette secondeteller bij 10 uur is een verdere hint van raffinement dat de vierkante Piaget Altiplano een uniek vrouwelijk horloge maakt.


Piaget Protocole XXL
Piaget Protocole XXLDe jongste toevoeging aan de succesvolle Protocole collectie van Piaget is de Protocole XXL, bezet met edelstenen. Een horloge dat vrouwen aan zal spreken die gefascineerd zijn door mechanische tijdmeetkunde maar desondanks geen afstand willen doen van met edelstenen bezette modellen met extravagante afmetingen. Vandaar dat dit zeer imposante Protocole model is bekleed met 3.9 karaat aan diamanten, die zowel de Romeinse cijfers op de parelmoeren wijzerplaat als ook de royale 42 x 46 mm 18 karaat roségouden kast bedekken. De kast is, ondanks het onontkomelijke karakter en aanwezigheid aan de pols, zeer elegant gebleven in de zin van slanke lijnen en gracieuze vormen, waardoor het horloge perfect aan de pols past. Ook dit horloge is voorzien van een manfactuur (in-huis gemaakt) uurwerk, het met 2,5 mm ultraplatte kaliber 830P. Dit met de hand op te winden uurwerk heeft door de extra grote veerton en balans een gangreserve van rond de 65 uur. Net als alle uurwerken van de Manufacture is ook kaliber 830P afgewerkt volgend de richtlijnen van het merk. Het heeft typische Piaget cirkelvormige Côtes de Genève motieven, geblauwede schroeven en de inscriptie ?Manufacture Piaget? gevolgd door het kalibernummer. De nieuwe Protocole XXL is ook verkrijgbaar in 18 karaat witgoud.