Ter viering van de 50ste verjaardag van de introductie van het legendarische kaliber 12P in 1960 ? het platste automatische uurwerk op dat moment ? presenteert de ?Manufacture de Haute Horlogerie Piaget? tijdens de vandaag gestarte SIHH het kaliber 1200P. Piaget laat hiermee wederom zien leidend te zijn op het gebied van ultra-platte uurwerken, met een hoogte van 2,35 millimeter is het kaliber 1200P namelijk het platste automatische uurwerk ooit gemaakt ? een wereldrecord!

Piaget Altiplano 43 mm ?anniversary edition?
Kaliber 1200P debuteert in de horlogearena als het uurwerk van één van Piaget?s iconische horloges, de Altiplano. De diameter van de kast is nieuw voor dit model (43 millimeter) en de hoogte nieuw voor elk automatisch horloge. Want met een hoogte van slechts 5,25 Piaget Altiplano 43 mm ?anniversary edition? in wit goudmillimeter is de Piaget Altiplano 43 mm ?anniversary edition? het platste horloge ooit in deze categorie. Een tweede wereldrecord derhalve.


Dit record schreeuwt het horloge uiterlijk niet van de daken. In een tijd waarin merken elkaar proberen af te troeven  met steeds gecompliceerdere modellen, laat het slechts de tijd in uren en minuten zien. Als eerbetoon aan het kaliber 12P, dat ook alleen uren en minuten liet zien, zal de Piaget Altiplano 43 mm ?anniversary edition? worden uitgebracht in twee gelimiteerde edities: een 18 karaat roségouden uitvoering met blauwe wijzerplaat en een 18 karaat witgouden uitvoering met zwarte wijzerplaat, elk gelimiteerd tot 235 stuks ? een symbolisch aantal dat refereert aan de hoogte van het uurwerk.


Piaget Altiplano 43 mm ? Calibre 1208P
Gelijk met de Altiplano 43 mm ?anniversary edition? met kaliber 1200P, komt Piaget met de Altiplano 43 mm met kaliber 1208P. Dit horloge is bedoeld als aanvulling op de collectie van het merk, terwijl de ?anniversary edition? een eenmalige gelimiteerde uitgave blijft. De afwerking van zowel het uurwerk als het exterieur is echter met dezelfde attentie voor detail gedaan, een aspect waar Piaget bekend om staat. En net als bij de ?anniversary edition? heeft de ?Calibre 1208P? hetzelfde elegante ? haast eenvoudige ? voorkomen dat voor veel ultra-platte horloges kenmerkend is.


Het kaliber 1208P heeft een 22 karaat gouden microrotor die zichtbaar is door de zichtbodem en heeft een secondeaanduiding op 4 uur. En omdat de maten niet afwijken van kaliber 1200P en de gelimiteerde editie van de Altiplano 43 mm, voegt de Piaget hiermee nog twee wereldrecord toe aan de palmares: platste uurwerk met automatische opwinding (met seconde) en platste horloge in de categorie.


zijaanzicht Piaget Altiplano 43 mm


Met de kalibers 1200P en 1208P verdient de Manufacture de Haute Horlogerie Piaget niet alleen twee nieuwe records op het gebied van ultra-platte uurwerken, maar verrijkt het ook een (toch al zeer rijke) portfolio met uurwerken die het resultaat zijn van decennia creativiteit, inventiviteit en interesse in techniek en de behoeften van mensen. Alleen al deze erfenis geeft de manufactuur de status die behoort aan slechts een handje vol echt grote merken in de wereld van de Haute Horlogerie.