Onlangs werd in de werkplaatsen van de Manufacture de Haute Horlogerie Piaget het één miljoenste horloge vervaardigd. De Piaget Emperador Full-Set Coussin Perpetual Calendar brengt de twee specialisaties van het merk perfect tot uitdrukking: haute horlogerie en haute joaillerie. Van het buitengewoon schitterende horloge zullen in 2010 slechts 20 stuks worden gemaakt.

Het tweeledige karakter van de Piaget Emperador Full-Set Coussin Perpetual Calendar is met opzet gekozen, om in het bijzondere horloges zo de twee specialisaties van de Manufacture in optima forma te kunnen laten zien. Om te beginnen in het technische hart in La Côte-aux-Fées: de plaats waar in 1874 de wieg van Piaget stond en het technische centrum van het merk zich bevindt. Deze manufactuur is geheel ingericht voor de productie van de vele eigen ontwikkelde uurwerken van het merk ? waaronder het kaliber 856P, dat huist in het miljoenste Piaget horloge. Dit uurwerk verzorgt het horloge van één van de meest gewaardeerde horlogetechnische complicatie überhaupt: de eeuwigdurende kalender. Het horloge kan zo tot 2100 exact de (week) dagen, maanden en schrikkeljaren aangeven, rekeninghoudend met oneffenheden als maanden met 28, 29 of 30 dagen. Bijzonder voor een horloge met eeuwigdurende kalender is de toevoeging van een tweede tijdzone en een dag- en nachtindicator. Het uurwerk wordt niet alleen gebouwd in La Côte-aux-Fées, het wordt er ook gedecoreerd en in de kast geplaatst.


Maar niet voordat de kast in de tweede thuishaven van Piaget is gemaakt en voorzien van talloze diamanten. In Plan-les-Ouates, in het kanton Genève, heeft Piaget een moderne productiefaciliteit waar ? naast juwelen ? kasten en banden van edelmetaal worden ontworpen en gemaakt. Ook het zetten van edelstenen ? in het geval van het miljoenste horloge 9.9 karaat diamanten ? wordt in Plan-les-Ouates gedaan. De Emperador Full-Set Coussin Perpetual Calendar heeft een 46,5 millimeter brede kast gemaakt van 18 karaat wit goud. De kast is bezet met 314 briljant geslepen diamanten. In de bezel op het horloge bevinden zich nog eens 60 baguette geslepen diamanten (één per minuut) en op de wijzerplaat is tussen de subwijzerplaten en urenindexen ruimte gevonden voor nog eens 263 briljanten in verschillende afmetingen. De kroon van het horloge en de sluiting van de alligator lederen band zijn met 12 en 7 baguette geslepen diamanten bedekt en zelfs de rotor van het automatische uurwerk heeft 25 briljanten, die samen met het uurwerk door de zichtbodem kunnen worden bewonderd.


Op de foto?s enkele stadia van de bouw van het horloge (klik aan voor een vergroting):


het zetten van de diamanten in de bezel


het polijsten van het middengedeelte van de kast


het plaatsen en uitlijnen van de wijzers


het plaatsen van de kastbodem


Samengebracht als horloge in La Côte-aux-Fées, vormen het uurwerk, de kast en de wijzerplaat een schitterend eerbetoon aan de 999.999 eerdere Piaget horloges. Het technische hoogstandje in de prachtig versierde kast, geeft aan waar Piaget voor staat: het beste van haute horlogerie en haute joaillerie in één bedrijf.


Neem voor verkoopinformatie in de Benelux contact op met Piaget via telefoonnummer +31 (0) 20 524 67 12. Voor meer nieuws en informatie zie Horloge.info/Piaget of www.piaget.com.