‘Welcome to the Pleasuredome’ van Frankie goes to Hollywood kwam uit in 1984. En dat bijna 13 minuten durende nummer hoor ik wanneer ik deze nieuwe MB&F zie. Het horloge werd gemaakt samen met Eric Coudray en Kari Voutilainen. Welcome to the Legacy Machine Thunderdome!
De sferische Legacy Machine Thunderdome is een samenwerking tussen MB&F en de geroemde horlogemakers. Eric Coudray is een vernieuwer uit de Vallée de Joux die bekend staat om zijn onorthodoxe, adembenemende complicaties. En ook de Fin Kari Voutilainen is van de partij. Hij is een gedreven perfectionist en bewaker van het traditionele horloge-ambacht in Môtiers. En zoals eigenlijk elke MB&F is ook de Legacy Machine Thunderdome een epische creatie. Opvallend is dat het horloge voortborduurt op een eerder verschenen dameshorloge. Wat zegt u? Inderdaad, de Legacy Machine Flying T die tijdens Baselworld 2019 debuteerde, ging de Thunderdome vooraf in vormtaal.
Welcome to the Legacy Machine Thunderdome!
In de 44 mm x 22,2 mm Legacy Machine Thunderdome speelt zich een horlogespektakel af waar je ‘U’ tegen zegt. Centraal onder de koepel van bol en ontspiegeld saffierglas draait de TriAx. Het mechanisme ‘hangt’ onder de grote, gepolijste brug. TriAx klinkt wel wat als een dinosauriër uit de Jura. Maar TriAx is een tourbillon die draait om 3 assen. En met 3 verschillende rotatiesnelheden bovendien. De rotatiesnelheden zijn, vanaf het midden gezien, 8 seconden, 12 seconden en 20 seconden voor één omwenteling. En het gecombineerde gewicht van het mechanisme met meerdere assen is slechts 1 gram. Voor energie zijn drie hoofdveren aanwezig die met de hand worden opgedraaid.
19e eeuws verfraaid
Heel fraai is het halfronde balanswiel met traditionele regelschroeven en spiraalvormige balansveer. En dat balanswiel schommelt met 21.600 bewegingen per uur. Bovendien is het mechanisme bovenop het uurwerk geplaatst. Zo kan het vanuit alle standen worden bewonderd. Waar Eric Coudray zich bezighield met de techniek, hield Kari Voutilainen zich bezig met de afwerking. En dus hebben de uurwerkonderdelen een superieure afwerking gekregen. Bovendien is die afwerking gedaan met respect voor de 19e-eeuwse horlogemakerstijl. Want deze Thunderdome is tenslotte een Legacy Machine. En dus zien we in het uurwerk geschuinde interne hoeken die handwerk benadrukken. Hier is geduldige en meesterlijke kunde voor nodig. En de gravures zijn natuurlijk ook met de hand gemaakt. Net zoals het lichtblauwe, geguillocheerde decor van de Thunderdome overduidelijk een handwerkje van Voutilainen is.
33 stuks in platina en 10 in tantalium
En dan nog even de praktische gebruikerskant van de Thunderdome. De uren en minuten worden weergegeven op de kleine, 58 graden verticaal gekantelde wijzerplaat. En op de achterzijde van het horloge is een gangreserve-indicator geplaatst. De band is van blauw, hand gestikt alligatorleer. De productie is beperkt tot 33 stuks in platina met een lichtblauwe guilloché wijzerplaat (ongeveer 250.000 euro). Bovendien zijn er 10 exemplaren in tantalium die speciaal gemaakt zijn voor The Hour Glass; vijf met een donkerblauwe guilloché wijzerplaat en vijf met aventurine wijzerplaten. En voor alle versies geldt dat ze waterdicht zijn tot 30 meter. Welcome to the Legacy Machine Thunderdome!
Voor meer informatie: www.mbandf.com