De transparante Swatch Big Bold Jellyfish

Een doorzichtig plastic icoon is terug

De transparante Swatch Big Bold Jellyfish

We zijn het nieuwe jaar begonnen met een vooruitblik. En het eerste horloge dat we tonen in 2020 is uiterst verantwoord. We introduceren een hertekend en betaalbaar icoon. De transparante Swatch Big Bold Jellyfish is terug in een 47 mm kast. Maar liefst 13 mm groter dan het origineel.

Een van de meest iconische Swatches aller tijden is de Jellyfish (GZ010). Deze Swatch werd onthuld in 1983, hetzelfde jaar dat het merk Swatch zelf werd gelanceerd. Een doorzichtige plastic kast onthulde het quartz-uurwerk en de wijzers in opvallende primaire kleuren gaf het horloge zowel een technisch als een artistiek uiterlijk. En qua prijs zat het ook wel goed. De Jellyfish bleef in verschillende vormen gedurende lange tijd in productie. Hoogtepunt was een variant voorzien van een COSC certificaat. Deze gelimiteerde en zeer accurate GK124 uit 1990 is inmiddels een verzamelaarsobject.

De transparante Swatch Big Bold Jellyfish

13 mm groter dan de originele Jelllyfish

XXL en de kroon op 2 uur

Of de transparante Swatch Big Bold Jellyfish ook een verzamelaarsobject wordt is de vraag. Allereerst heeft het horloge een 47 mm Big Bold-kast. En die is groot, erg groot. Misschien niet geschikt voor elke pols. Maar gelukkig is het horloge licht van gewicht en daardoor zelfs als XXL-model niet ondraagbaar. De positie van de kroon op 2 uur is een leuke touch. Ook niet onpraktisch, want nu prikt de kroon van het grote horloge in ieder geval niet in de linkerhand.

De transparante Swatch Big Bold Jellyfish

Het lijkt wel een röntgenfoto

Een vergulde Mondriaan

Maar net als bij de originele Jellyfish is de kast van doorzichtig plastic, terwijl de band is gemaakt van doorschijnende siliconen. En de wijzers zijn zoals vanouds uitgevoerd in de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het geeft een Mondriaan-gevoel op industriële basis. Een beetje extra, maar subtiele kleur is te vinden in he uurwerk. Sommige tandwielen zijn namelijk verguld. Misschien heeft de Big Bold Jellyfish maar één nadeel. In het huidige klimaat van duurzaamheid had het horloge met de maritieme naam misschien een kast van gerecycled doorzichtig plastic moeten hebben. Maar misschien is dat technisch gezien niet mogelijk, transparant én beter voor het milieu. Hopelijk wel voor de volgende generatie Jellyfish-horloges.

De transparante Swatch Big Bold Jellyfish

Primaire kleuren en geen kleur voor de Big Bold Jellyfish

Cijfers en prijs van de transparante Swatch Big Bold Jellyfish (SO27E100)

Diameter: 47 mm
Hoogte: 11,75 mm
Materiaal: doorzichtig plastic
Waterbestendigheid: 30 meter
Uurwerk: quartz
Functies: uren, minuten en seconden
Band: siliconen met aluminium gesp
Prijs: 95 euro

Voor meer informatie of de eerste aankoop van 2020, klik hier.