Vooruitblik op het horlogejaar 2020

Agendawijzigingen, evenementen, verwachtingen en voorspellingen

Vooruitblik op het horlogejaar 2020

Allereerst voor iedere bezoeker van Horloge.info een heel mooi, gelukkig, liefdevol, veilig en vrolijk 2020 gewenst! Dat alle (horloge)dromen dit jaar werkelijkheid mogen worden. En daarom beginnen we het nieuwe jaar met een Vooruitblik op het horlogejaar 2020. Wat staat ons allemaal te wachten?

Allereerst gaan we even terug naar 31 december. Naar oudjaarsavond om 1 minuut voor 12. Hoeveel gelukkige eigenaren van een perpetual calendar zaten toen in plaats van naar het tv-scherm gespannen te turen naar de jaarindicatie van hun mechanische kalenderhorloge? Geef maar toe, we zijn hier met gelijkgestemden onder elkaar. Moet een magisch moment geweest zijn. Het verspringen van een jaar – en on dit geval zelfs een decennium – is een onvervalst moment van horlogegeluk. En dan is 2020 ook nog eens een schrikkeljaar – kijk maar naar de indicator op het eeuwigdurende kalenderhorloge. Dat betekent dat we dit jaar 29 februari krijgen voorgeschoteld. En dat betekent dat op 1 minuut voor 12 op 28 februari de gelukkige eigenaren van een QP kunnen zien en meemaken dat hun mechanische computer 29 februari tevoorschijn tovert. Om 24 uur later gewoon door te gaan met 1 maart. Ja, het wordt een mooi horlogejaar.

Vooruitblik op het horlogejaar 2020

Hou op 28 februari om 1 voor 12 deze Audemars Piguet Royal Oak Selfwinding PerpetualCalendar Ultra Thin goed in de gaten voor een schrikkeljaarbelevenis

Beurzen, salons en evenementenVooruitblik op het horlogejaar 2020

2020 wordt ook een jaar waarin de traditionele horloge-evenement blijven verschuiven. Het horlogejaar wordt niet begin januari traditioneel afgetrapt met de SIHH, maar pas in maart en door de Swatch Group. Nadat de Swatch Group Baselword verliet in 2018 organiseerden zij in 2019 voor het eerst een moment waarop de verschillende merken (o.a. Omega, Longines, Breguet, Blancpain, Tissot, Certina en Hamilton) hun nouveautés konden tonen. Time to Move 2020 dat van 4 tot en met 6 maart in Zürich wordt gehouden is het gecentraliseerde vervolg. De uitnodigingen naar de pers zijn verstuurd en wie de uitnodiging bekijkt, ziet dat alleen de topmerken van de groep worden vermeld. We wachten nog op verdere details en invulling van het evenement.

Naamsverandering

De SIHH is dus niet meer de opener van het horlogejaar. Sterker nog, de SIHH wordt Watches & Wonders Geneva. De aanstaande 30e editie van de Geneefse Salon International de la Haute Horlogerie gaat verder onder die nieuwe, internationale naam. Al is die naam niet helemaal nieuw. Edities van Watches & Wonders werden al in Miami en Hongkong gehouden, maar dit terzijde. Watches & Wonders Geneva dat van 25 tot 29 april 2020 plaatsvindt, is een evenement in twee delen. De exclusieve Salon in de Palexpo vlak naast het vliegveld van Genève is de plek voor genodigden de nieuwe modellen van de exposanten getoond. Tijdens de meest recente editie van de SIHH was al meer tijd en ruimte ingericht voor seminars, interviews en interactie, en dat zal tijdens de eerste editie van Watches & Wonders Geneva worden doorgezet.Vooruitblik op het horlogejaar 2020

Gerucht uit de oriënt

De merken van Richemont zijn de ruggengraat van Watches & Wonders Geneva dat het echter zonder Audemars Piguet, Greubel Forsey en Richard Mille moet doen. Maar het gerucht gaat dat Grand Seiko ten tonele zal verschijnen. Dat zou pas echt een miraculeus moment zijn in de geschiedenis van dit Geneefse evenement. Nieuw voor het publiek is deel twee van Watches & Wonders en dat is het ‘In the City’-concept dat het centrum van Genève verandert in een soort van horloge-walhalla. Al is het nog even gissen naar de uiteindelijke uitvoering en de deelnemende merken.

Door naar Baselworld

Vooruitblik op het horlogejaar 2020

Impressie van Baselworld 2020 met de terugkeer van Maurice Lacroix in The Community District

Wie klaar is in Genève op 29 april kan meteen door naar Basel waar direct aansluitend op Watches & Wonders Geneva van 30 april tot 5 mei Baselworld wordt gehouden. Baselworld is een soort van transformatie aan het ondergaan. Zo werd om deelnemers en bezoekers te plezieren al een conciërgeservice aangekondigd. En om het tamelijk statische beursconcept te veranderen in een meer dynamische show, werd onder andere ook het ‘Community District’ bedacht; meerdere ruime en transparante paviljoens met elk twee tot drie merken waar de bezoekers de horlogewereld, in de woorden Baselworld-baas Michel Loris-Melikoff, ‘kunnen ervaren’. Maurice Lacroix is terug op Baselworld, maar Seiko en Casio zijn verdwenen. De late datum van de beurs paste niet in het schema van de Japanners. LVMH met TAG Heuer, Hublot en Bvlgari zijn van de partij. Net als Rolex en Patek Philippe. Natuurlijk zou je bijna zeggen, maar dat is het tegenwoordig allerminst. Oh, en Tudor krijgt een eigen stand.

Vooruitblik op het horlogejaar 2020: de kristallen horlogebol

Vooruitblik op het horlogejaar 2020

Rolex GMT Master II ‘Pepsi’ van 2018

Sommige horlogezaken zijn makkelijk te voorspellen. Dat de prijzen stijgen bijvoorbeeld. Bij Rolex is dat 7%. En dat betekent bijvoorbeeld dat de GMT Master II “Pepsi” nu 9.200 euro kost bij de officiële dealer. Alleen is die daar niet verkrijgbaar. En als de gewilde stalen ‘toolwatch’ wél in de vitrine ligt, gaat deze vergezeld van een bordje waarop wordt vermeld dat het horloge alleen als vitrinemateriaal dient. De verhouding vraag/aanbod zal dit jaar niet worden rechtgetrokken als het gaat om stalen sportmodellen van het merk Rolex. Misschien besluit Rolex om tijdens aanstaande Baselworld wel helemaal geen stalen horloges te introduceren. Maar misschien ook wel. Rolex maakt de eigen regels en wetten en laat zich dus niet voorspellen.

May you live in interesting times

En dat geldt ook voor Patek Philippe dat met de Nautilus en de Aquanaut twee overvraagde modellen in de collectie heeft. Blijft het Geneefse horlogehuis zich verjongen zoals het de afgelopen jaren heeft gedaan? Blijft de Aquanaut aan kracht winnen en wordt de Nautilus voor altijd en eeuwig onbereikbaar? De tijd zal het leren of 2020 net zo’n gehypet jaar als 2019 wordt. Vooralsnog wijst alles in die richting. De prijzen voor vintage blijven stijgen en het grijze circuit draait op volle toeren op modellen die de officiële dealers niet kunnen aanslepen. 2020 wordt een interessant jaar. En dat is volgens de Chinese traditie zowel een zegen als een vloek…

Vooruitblik op het horlogejaar 2020

De Patek Philippe Aquanaut Jumbo 42mm Ref. 5168G die tijdens Baselworld 2019 werd gelanceerd