De Vertex MP45 in de HorlogeTest

Een monopusher chronograaf met een verleden

De Vertex MP45 in de HorlogeTest

Om het jaar met diepgang af te sluiten hebben we de Vertex MP45 in de HorlogeTest. Deze aflevering is ook te lezen in Watching nummer 3 van dit jaar. De Vertex is daarin te zien naast de Junghans Meister Mega Kleine Sekunde. Maar hier vliegt de Vertex op eigen kracht.

De Vertex MP45 is niet de eerste Vertex in de horlogetest. De M100 ging de MP45 voor. En dat was een horloge met een rijke geschiedenis omdat het origineel één van de ‘Dirty Dozen’ was. Om je geheugen even op te frissen hierbij een kleine geschiedenisles: In de loop van de Tweede Wereldoorlog vaardige het Britse Ministerie van Defensie een order uit voor 150.000 horloges, Zwitserse horloges. Aangezien dit een enorm aantal was hebben uiteindelijk twaalf horlogehuizen deze geleverd. Eén daarvan was Vertex, één van de minder bekende namen. Beter bekend waren bijvoorbeeld: Omega, Longines, Lemania, Jaeger-LeCoultre, IWC en Eterna.  Rond die tijd heeft het Ministerie van Defensie ook de vraag voor een horloge met timer voor de piloten van de RAF bij de merken neergelegd.

Prototype

Bij Vertex, die het horloge samen met Lemania ontwikkelde, is het helaas niet verder gekomen dan een prototype. Gelukkig hebben ze bij het Vertex van nu dat ontwerp van de plank gehaald. En heet deze op de Lemania geïnspireerde monopusher chronograaf, de MP45. Net als bij de M100 zie je dat het horloge op alle vlakken is doorontwikkeld. Je hebt een prettig dik licht gebold en goed ontspiegeld saffierglas. Daaronder zie je een donkergrijze zwarte wijzerplaat met opgelegde – Super-Luminova gevulde – cijfers en gepolijste stalen wijzers die zorgen voor een perfecte afleesbaarheid. Tenslotte zien we natuurlijk de Broad Arrow, de pijl die wordt gebruikt voor overheidseigendommen.

De Vertex MP45 in de HorlogeTest

De MP45 op een rubberband

Monopusher

Het lijkt erop dat de leverancier van de wijzerplaat niet dezelfde is als die van de M100, want de Super-Luminova kleurt meer blauw op en is minder krachtig. De asymmetrische stalen kast is weer perfect afgewerkt en de kroon verzinkt mooi. Boven de kroon zit dus één pusher, vandaar de naam monopusher. Je start, stopt en reset de chronograaf met deze knop. Eigenlijk heel gemakkelijk. Het riep meteen de vraag bij mij op, waarom twee pushers eigenlijk überhaupt de standaard zijn geworden. Misschien omdat je bij een tweeknops-chronograaf door kan gaan bij een stilgezette tijd. Om de afleesbaarheid te verbeteren zijn de tijdwijzers staal en de chronograafwijzers wit.

Militaire richtlijnen

Als we het horloge omdraaien biedt het deels saffierglazen verschroefde achterdeksel zicht op het Sellita-uurwerk SW-510MP. Een goede is dat je bij Vertex kunt kiezen tussen een handgewonden- of automatisch uurwerk. En dat zonder prijsverschil. Het testhorloge heeft het handgewonden uurwerk. Met een seconden hack, oftewel de secondewijzer staat stil op de plek waar je de kroon uittrekt. Het voordeel hiervan is dat je het horloge heel eenvoudig en heel precies op de exacte tijd kunt zetten. Geheel volgens de militaire richtlijnen. Speciale aandacht is er bij Vertex voor de banden.

De Vertex MP45 in de HorlogeTest

Een Sellita SW510MP uurwerk drijft de MP45 aan

De Vertex MP45 in de HorlogeTest

Een band kan het aanzicht van een horloge totaal veranderen, net zoals velgen bij een auto. Het horloge wordt standaard geleverd met een hoge kwaliteit lederen band die zwart aan de buitenkant combineert met een rode binnenzijde, een rubberband die erg prettig draagt en twee NATO-banden. De banden zijn gemakkelijk te wisselen omdat ze een quick-set bevestiging hebben. Neem de blue prints van het origineel en modificeer deze ietwat om zo een klassieker neer te zetten die aan alle hedendaagse eisen voldoet. De MP45 is een horloge geworden waarvan de geschiedenis klopt. Het is te danken aan Don Cochrane, de achterkleinzoon van Claude Lyons die in 1916 Vertex Watches Ltd. startte, dat Vertex weer op de markt is gekomen. Precies 100 jaar na de oprichting van Vertex Watches Ltd. gaf hij Vertex een nieuw leven en dat op een uitstekende manier. Een prettig draaghorloge dat door de kastvorm veel beter op de pols past dan je in eerste instantie zou denken.

De Vertex MP45 in de HorlogeTest

Vertex MP45 in het veld

Kanttekening

Is er dan geen enkel nadeel te noemen bij de 40 mm x 12 mm MP45? Een kleine, het is namelijk moeilijk om de minutenwijzer in het midden te krijgen van de index op de hele minuut. Voor de rest en dat is het belangrijkste: de MP45 is een heerlijk no-nonsense horloge met een rijke geschiedenis. Een omschrijving die uitstekend past bij zowel deze MP45 als de M100.

Vertex MP45 handleiding

Uurwerk: Selitta SW510MP handgewonden – Kast: Geborstelde stalen kast met stalen kastdeksel met saffieren zichtvenster – Diameter: 40mm – Dikte: 12mm hoog – Glas: Gebold ontspiegeld saffierglas – Waterdicht: 100 meter (10 ATM) – Band: Standaard geleverd in een Pelicase met een kalfslederen band, een rubberen en twee NATO-banden – Prijs: Circa €3.850 (£3.480)

Voor meer informatie over de MP45: www.vertex-watches.com