TAG Heuer herlanceert de Autavia

Geen Isograph meer, maar wel een chronometer

TAG Heuer herlanceert de Autavia

De Autavia werd vorig jaar gepresenteerd als nieuwe collectie. Dat gebeurde met de lancering van een driewijzerhorloge met retro-trekjes. Maar onder de wijzerplaat tikte een uurwerk met een eigen, hightech carbon balansveer. Ambitieus. Iets té ambitieus. TAG Heuer herlanceert de Autavia nu noodgedwongen met een standaard spiraal.

Vorig jaar maart lanceerde TAG Heuer de Autavia als een op zichzelf staande collectie. Van 1933 tot 1957 was de Autavia een dashboardinstrument dat werd gebruikt in raceauto’s en vliegtuigen. De naam zelf is een samentrekking van auto en luchtvaart. Nadat de productie van de Autavia dashboardtimer was gestopt, besloot toenmalig CEO Jack Heuer de naam in 1962 te gebruiken voor een chronograaf. De Autavia werd vervolgens populair onder race-enthousiastelingen. Het horloge werd in flink wat uitvoeringen tot 1985 geproduceerd. De basis van de Autavia als een nieuwe collectie deed het LVMH-horlogehuis met de introductie van de Autavia Isograph.

Chronometer op Sellita-basis met eigen carbon balansveer

De 42 mm Autavia Isograph werd in vijf stalen referenties gepresenteerd en twee in brons. Meest opzienbarend aan het horloges was niet de afgeronde kast met een tweezijdig verdraaibare lunette met een 60-minutenschaal in keramiek. En ook niet de fumé wijzerplaat met een subtiele retro-effect. Nee, het meest opzienbarend was te vinden onder die wijzerplaat. Een chronometer-gecertificeerd Caliber 5 (de basis is het kaliber Sellita SW200 )uitgerust met de hypermoderne koolstofcomposiet balansveer die eerder werd geïntroduceerd in de Carrera Calibre Heuer 02T Nanograph. De stabiele en consistente schommeling van deze hightech balansveer garandeerde precisie én rechtvaardigde de naam Isograph.

TAG Heuer herlanceert de Autavia

De 5 stalen en 2 bronzen Autavia’s

Caliber 5 met traditionele balansveer

Maar de Autavia Isograph werd slechts mondjesmaat uitgeleverd. Het bouwen van een precies en chronometer precies uurwerk met de nieuwe, in eigen beheer ontwikkelde en gebouwde carbon balansveer was een massaproductieproces dat niet van de grond kwam. Dealers kregen in september een brief. In de brief uitleg dat het produceren van de carbon balansveer niet naar wens verliep. En ook dat er geen 100% garantie voor het correct functioneren kon worden gegeven. Klantevredenheid zou in het geding kunnen komen en dat mocht onder geen beding gebeuren. Vandaar dat de marktintroductie van 2019 werd doorgeschoven naar 2020. En niet met de carbon balansveer, maar met een standaard exemplaar in het Calibre 5. De Autavia was namelijk in groten getale besteld en zowel dealers als consumenten moesten tegemoetgekomen worden. En zo kon de Autavia toch in productie worden genomen. Maar de naam Isograph die is gekoppeld aan de onorthodoxe spiraal verdween.

Geen ‘Isograph’ maar ‘Automatic’ op de wijzerplaatTAG Heuer herlanceert de Autavia

De referentienummers bleven hetzelfde, maar op de wijzerplaat is te lezen dat er iets is veranderd. Het woord ‘Isograph’ is namelijk vervangen voor ‘automatic’. In het persmateriaal een kwestie van Photoshop. Maar bij de wijzerplaatmakers een iets intensievere klus. De eerste varianten van de Autavia verschijnen in februari 2020 op de markt. De referentienummers blijven hetzelfde en de prijzen worden nog bekend gemaakt.TAG Heuer herlanceert de Autavia

Van uitstel komt niet altijd afstel

Overigens hoeft uitstel geen afstel te betekenen. TAG Heuer zegt namelijk ook in het schrijven aan de dealers dat de introductie van een Autavia met Isograph-technologie naar 2020 is verschoven. Al wordt niet duidelijk wanneer precies in 2020. En wie herinnert zich de Monaco V4 met de snaaraandrijving. Dat horloge liep weliswaar vertraging op, maar verscheen uiteindelijk toch. Vraag voor de wachtende Autavia-fan is nu (nog langer) wachten op een versie met carbon spiraal of kiezen voor de versie zonder? De prijs van de meest bereikbare nieuwe Autavia ligt naar schatting rond de 2.850 euro. Wanneer uiteindelijk de Isograph-variant verschijnt, gaat die prijs waarschijnlijk omhoog. En verdwijnt de versie die nu wordt geïntroduceerd. To buy carbon or not to buy carbon, that is the question. In ieder geval wel als het om de nieuwe Autavia gaat.

TAG Heuer herlanceert de Autavia, maar de referentienummers blijven hetzelfde

TAG Heuer herlanceert de Autavia

De stalen 42 mm Autavia Automatic Chronometer

De Autavia Automatic Chronometer Calibre 5 heeft de volgende referentienummers:

Reference WBE5112.FC8266: blauwe wijzerplaat en lunette, bruine leren band – Reference WBE5110.FC8266: zwarte wijzerplaat en lunette, bruine leren band – Reference WBE5111.FC8267: grijze wijzerplaat, stalen lunette, bruine leren band – Reference WBE5112.EB0173: blauwe wijzerplaat en lunette, stalen band en NATO band – Reference WBE5110.EB0173: zwarte wijzerplaat en lunette, stalen band en NATO band De bronzen varianten zijn Reference WBE5191.FC8276: bruine wijzerplaat en lunette, bruine kalfsleren band – Reference WBE5190.FC8268: groene wijzerplaat, zwarte lunette, khaki leren band

Voor meer informatie: www.tagheuer.com/autavia