Tissot T-Touch Connect Solar

Een langverwachte Swiss Made, manufactuur smartwatch

Tissot T-Touch Connect Solar

Eigenlijk was maart van dit jaar bedacht als lanceermoment voor de Tissot T-Touch Connect Solar. Maar daar stak corona een stokje voor. Maar de langverwachte Swiss Made smartwatch is nu dan eindelijk gelanceerd. In beperkte aantallen weliswaar, maar dat maakt een horloge alleen maar begeerlijker, toch?

Tissot T-Touch Connect Solar

De eerste Tissot T-Touch uit 1999

De Tissot T-Touch Connect Solar is als het Zwitserse zakmes; super functioneel, kwalitatief hoogstaand en het kan je leven redden. Al die eigenschappen zijn in één oogopslag zichtbaar wanneer je een mes van bijvoorbeeld Victorinox bekijkt. En ook de Tissot T-Touch Connect Solar heeft een no-nonsense, robuuste aanblik die getuigt van praktische kwaliteiten. Dat komt waarschijnlijk ook doordat de T-Touch een bekend gezicht is in de horlogewereld. Na wat zoekwerk op Horloge.info vinden we in 2009 het eerste bericht waarin de innovatieve Tissot opduikt in de vorm van de T-Touch Expert Pilot. Maar de eerste T-Touch is nog tien jaar ouder, want het horloge debuteerde in 1999. Het aanraken van het scherm voor het bedienen van functies was toentertijd baanbrekend. En eigenlijk is het nog steeds up-to-date.

Altijd al slim en nu eindelijk ook verbonden

Maar waar mechanische horlogerie zich in een vacuüm evolueert en zich aan de eigen regels houdt, bewegen digitale technologieën zich met lichtsnelheid. De vorige generaties T-Touch-modellen mag dan relatief ‘slim’ zijn geweest, naar moderne smartwatch-standaarden waren ze dat niet. Want nergens mee verbonden, vandaar. Nu kun je betogen dat een horloge dat helemaal op zichzelf functioneert en er toch in slaagt zo’n beetje alles wat er te meten en bij te houden valt met één aanraking aan de drager te tonen behoorlijk slim is. Dat is zeer zeker waar, maar verbinding met internet biedt allerlei andere mogelijkheden. Vandaar dat de nieuwste T-Touch nu verbonden is en dat verklaart meteen het woord ‘Connect’.

Tissot T-Touch Connect Solar

De zes varianten van de T-Touch Connect Solar

Het Sw-ALPS low-energy besturingssysteem is manufactuur

De basis wordt gevormd door een hoogwaardig stukje hardware. En daar bedoelen we de 47 mm titanium kast, keramische lunette en het gebruikte saffierglas van het touchscreen mee. Tissot noemt zichzelf “Innovators by Tradition” en de gebruikt materialen vallen onder de traditionele kant van het horlogehuis. Binnen de Swatch Group loopt Tissot voorop als het gaat om smartwatches. En de T-Touch Connect Solar is een van de early adopters van het in-house ontwikkelde Sw-ALPS low-energy besturingssysteem van de horlogegroep. Het is een manufactuur smartwatch! En dat systeem is compatibel met de mobiele besturingssystemen iOS, Android en Harmony. Het lage stroomverbruik en het op zonne-energie oplaadbare quartz uurwerk betekent dat het horloge gedurende 6 maanden niet hoeft te worden opgeladen. En mocht dat onverhoopt toch gebeuren, kan het horloge aan de oplader worden gelegd.

Tissot T-Touch Connect Solar

De nieuwste T-Touch is misschien heel sportief, maar ook in de stad wil je soms de weersvoorspelling bij de hand hebben. Of weten hoe hoog de 54e verdieping precies is

Net als een T-Touch, maar dan meer

De nieuwe T-Touch Connect Solar heeft alle basisfuncties van een T-Touch Expert Solar. En dus heeft de Connect Solar heeft een kroon en twee pushers. Dit is een elektrische kroon die functioneert als een selectieknop. Het doel van de drukknoppen is afhankelijk van de taak die is geselecteerd. Wanneer de chronograaffunctie is ingeschakeld, gebeurt het starten, stoppen en resetten zoals bij een traditionele chronograaf. De startknop, boven de kroon, ontgrendelt ook het digitale MIP-scherm (Memory In Pixel). De onderste knop fungeert als een backspace en een escape-toets op een toetsenbord. Ook van de partij zijn een eeuwigdurende kalender, countdown-functie, verschillende timers en een hoogtemeter. Maar ook stappen, calorieën en de afgelegde afstand worden keurig bijgehouden en weergegeven.

Hinderlijke bellers letterlijk wegdrukken op het scherm

Doordat deze T-Touch nu verbonden is, zijn er echter ook verschillende app-meldingen en updates. Whatsapp berichten kunnen op het scherm worden afgelezen, maar natuurlijk ook die uiterst belangwekkende Facebook-updates bekijken. Bovendien toont het horloge wanneer de naam van de persoon mocht er gebeld worden. Ook de oproep annuleren is mogelijk met deze T-Touch. Hoe? Door op het scherm te tikken natuurlijk!

Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat de Tissot T-Touch Connect Solar ook wat zaken mist. Gezondheidsfuncties die bijvoorbeeld wel op de Apple Watch beschikbaar zijn, moet de T-Touch ontberen. Maar wie weet biedt een aanstaande update wel een gezondheidsfunctie. Overigens mag ook niet onvermeld blijven dat de nieuwe T-Touch geen privacy gevoelige info met derden deelt.

Drie kleuren titanium

Tissot T-Touch Connect Solar

De sportief chique T121.420.47.051.02 heeft een roségouden coating

Met zijn talrijke functies biedt de Swiss-Made Tissot T-Touch Connect Solar ondersteuning tijdens het dagelijks leven én tijdens het sporten. Neem bijvoorbeeld het navigatiesysteem dat in de stad, de bergen en het bos werkt of je nu wandelt, rent of fietst. De meteofuncties zijn altijd. Het uiterlijk van de 47 x 15,3 mm titanium kast – blank titanium, titanium met zwarte PVD-coating of titanium met roségouden coating – is herkenbaar als een T-Touch. Niet zozeer als vergankelijke smartwatch dus, maar als een ‘echt’ horloge. En nog Zwitsers bovendien. Tot 100 meter waterdicht bovendien, zoals een multifunctioneel horloge dient te zijn.

Tissot T-Touch Connect Solar: conclusie

De Tissot T-Touch Connect Solar is niet de enige Swiss Made smartwatch. Ook de Alpina AlpinerX, de Frederique Constant Hybrid Manufacture en de TAG Heuer Connected zijn Zwitserse slimmeriken. Maar dat weerhoudt Tissor er overigens niet van een speciale, hele trotse Swiss Edition van de Tissot T-Touch Connect Solar uit te brengen. En eigenlijk snappen we dat wel. Want de T-Touch, connected of niet, is een bijzonder horloge. Toen het uitkwam was het onvergelijkbaar en eigenlijk zijn tijd ver vooruit. Het horloge oogt eigenzinnig en werkt eigenzinnig, maar tegelijkertijd ook zeer intuïtief. Wie een functie wil activeren wijst ernaar om er vervolgens in één beweging op te drukken. Super smart! De basis was al geniaal en nu is het internet ook aan te raken in de Tissot T-Touch Connect Solar. Tenminste, als ze geleverd worden, want zoals we al vermeldden, ze komen vooralsnog in beperkte aantallen beschikbaar.

De prijzen van de verschillende uitvoering van de Tissot T-Touch Connect Solar liggen rond de 1.000 euro en voor meer informatie ga naar: tissotwatches.com