Watches & Wonders 2020 is afgelopen weekend van start gegaan in Genève. Virtueel dan. Niet live, Dat is niet mogelijk in deze bijzondere tijden. En dus hebben de merken videoboodschappen voorbereid waarin ze de noviteiten presenteren. Kijk mee naar IWC, Montblanc, Cartier en Roger Dubuis.
Voordat we beginnen met een vijftal noviteiten die ons opvielen in de virtuele, en in het geval van IWC en Montblanc live, pre-Watches & wonders nieuwsstroom, eerst even dit. Moeilijke tijden vragen om improvisatie. Een virtuele horlogebeurs is een noodgreep. De huidige staat van de technologie maakt het mogelijk. En menigeen ziet horloges toch al enkel en alleen op een computer- of telefoonscherm. Dus eigenlijk verandert er voor velen die het horlogenieuws volgen weinig. Maar voor diegenen die het horlogenieuws maken is de digitale opzet een wereld van verschil. Hoe een horloge enkel en alleen te beoordelen wanneer het wordt getoond in perfect licht, met sfeervolle muziek en Photoshop om vervelende reflectie weg te werken? Een horloge op een scherm is een impressie van een horloge. En een horloge beoordelen op een impressie is ondoenlijk.
Geen horloges en horlogejournalisten in een ‘bubble’
Een horloge is een instrument dat pas wanneer het wordt vastgehouden, om de pols wordt geprobeerd, een duidelijke indruk maakt. Het gaat om het gewicht, de vormen, de proporties, de manier waarop het licht van de wijzerplaat reflecteert, het zien en voelen van het mechanische ‘hart’. Tijdens een fysieke horlogebeurs krijg je al deze indrukken in overvloed. Je wordt ondergedompeld in een wereld van horloges. En dat is een wereld waar voor een paar dagen niets belangrijker is dan horloges. Inderdaad, een ‘bubble’. En dat we in tijden van Corona niet in een ‘bubble’ van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat horloges kunnen proberen, inspecteren en dragen en er vervolgens met andere, uit de gehele wereld toegestroomde horlogejournalisten over kunnen discussiëren, is logisch. Maar helaas, blijft een verslag van een door Corona beïnvloede virtuele Watches & Wonders een ietwat afstandelijk schrijven.
Gelukkig was Horloge.info’s Lex Stolk wel bij de pre-Watches & Wonders presentaties van Montblanc en IWC. Dat betekent dat we de nieuwe Portugiesers die IWC dit jaar presenteert stuk voor stuk gezien en geprobeerd hebben. En dat geldt ook voor de nieuwe, blauw kleurende 1858-collectie van Montblanc die we begin dit jaar al konden vasthouden, dragen en fotograferen. En dus beginnen we dit eerste deel van het Waches & Wonders 2020-overzicht waarin IWC, Montblanc, Cartier, Vacheron Constantin en Roger Dubuis voorbijkomen, met die horloges die we ‘in het wild’ hebben gespot.
IWC Portugieser-collectie
Het jaar van de Portugieser begon in februari met de introductie van de vernieuwde Portugieser Chronograph. En nu volgt de rest van de familie. Het begint met de Automatic 40 en Automatic 42. De 40 mm-modellen worden aangedreven door het automatisch kaliber 82200 en de twee 42 mm-horloges – nieuwe versies van de klassieke Portugieser Automatic – door het zevendaagse kaliber 52010. De 40 mm is een buitengewoon aantrekkelijke ‘instapper’. Helder ontwerp, prettige proporties en veelzijdig. De aanwezigheid van een kleine seconden is klassiek.
Een sportchrono met een geïntegreerde stalen band
Ook opvallend is de Portugieser Yacht Club Chronograph met een nieuwe stalen band. Stalen sporthorloges met geïntegreerde stalen band zijn hot. En op de vraag waarom IWC de Ingenieur met zijn waardevolle Genta-geschiedenis nog niet in een nieuwe variant heeft gepresenteerd, zei CEO Chris Grainger-Herr tijdens de pre-Watches & Wonders bijeenkomst in London het volgende: “Dat hadden we kunnen doen inderdaad. En dan hadden we het risico gelopen dat ons werd verweten mee te liften op het succes van andere Genta-designs. Met de Yacht Club Chronograph voorzien van nieuwe, geïntegreerde stalen band hebben we een horloge dat ook zijn mannetje staat.”
En Chris Grainger-Herr heeft nog meer te zeggen over de nieuwe serie Portugiesers.
Twee opvallende nieuweling zijn de Portugieser Perpetual Calendar 42 (Ref. 3442) en de Portugieser Yacht Club Moon & Tide (Ref. 344001). Het model met eeuwigdurende kalender is voor het eerst voorzien van het een uurwerk uit de de 82000-kaliberfamilie. De kleinere maat van de kast en de traditionele wijzerplaat geven het horloge een minder uitgesproken uiterlijk dan de grote broer.
Veel klassieker, misschien iets minder uitgesproken IWC. Maar niettemin aantrekkelijk. Met een kleinere kastmaat en een meer klassieke look vergeleken met de 44 mm. De gangreserve bedraagt 60 uur.
Eb en vloed in beeld dankzij de Portugieser Yacht Club Moon & Tide
De 44 mm Portugieser Yacht Club Moon & Tide (Ref. 344001) is het eerste horloge van IWC met een nieuw ontwikkelde getijdenindicatie. Voor wie geïnteresseerd is wanneer het eb en wanner het vloed is.
Voor meer informatie: www.iwc.com
Montblanc 1858-collectie
De nieuwe Montblanc Heritage-modellen konden we al eerder laten zien. En nu is het dan eindelijk tijd voor de laatste horloges in de 1858-collectie. Hoogtepunt is zonder enige twijfel de 1858 Split Second Chronograph Limited Edition 100 in zijn 44 mm titanium kast. Het Minerva MB16.31 kaliber is een meesterwerk. Een mechaniek als een doolhof. Bij uitstek geschikt om de ogen urenlang doorheen te laten dwalen. Dat kan ook gezegd worden van de uitgesproken wijzerplaat. Dieper dan diep blauw en helder oranje zorgen voor een kleurrijk spektakel dat nooit te uitbundig wordt. Dat komt ook door de klassieke wijzerplaatindeling en wijzers. Zij bewaken de traditie. Dankzij gebruik van het lichte titanium is het ferme horloge geen zwaargewicht. Het draagt comfortabel op de pols mits de pols breed genoeg is.
De 1858 Geosphere (5.600 euro met leren band en 5.900 euro met stalen/titanium band) in een 42 mm titanium kast is het volgende hoogtepunt in de collectie. De Geosphere is het ‘kindje’ van Montblancs horlogebaas Davide Cerrato:
“We hebben ons laten inspireren door het blauw van gletsjers”
“Het is een horloge dat onmiddellijk herkenbaar is als een Geosphere. Voor dit jaar hebben we gekozen voor blauw. En we hebben ons laten inspireren door het blauw van gletsjers. Een semitransparant blauw met heel veel diepte en nuance. Het geeft een contemporaine draai aan de 1858-collectie. De band van staal en titanium die nieuw is voor de Geosphere geeft het horloge extra statuur. De binnenste rijstkorrel-schakels zijn gepolijst staal en de buitenste schakels van titanium. De lunette is trouwens van staal met keramiek.
Ook de Automatic (2.490 euro, red.) en de Automatic Chronograph (4.350 euro, red.) hebben een blauwe sfumato wijzerplaat. Diepblauw dat naar de buitenzijde verkleurt naar zwart. En natuurlijk hebben we bijpassende leren, sfumato banden voor de gehele collectie.”
Montblanc 1858 Automatic 24H
Niet gezien tijdens de preview in London en dus kwam de opvallende 1858 Automatic 24H uit de hemel vallen. Het is een 42 mm horloge met een stalen kast, bronzen lunette, een wereldkaart op de wijzerplaat met een 24-uuraanduiding en een kompasring. En natuurlijk slechts één rode wijzer. Het oogt spannend, avontuurlijk, maar hoe het horloge aanvoelt is een mysterie. We zullen eens navragen of er een recensie-exemplaar beschikbaar komt binnenkort. Er is trouwens ook een versie met de wijzerplaat themakleur van dit jaar, blauw dus, en zonder bronzen lunette.
En net zo onverwacht was het verschijnen van een ongelimiteerde stalen en een gelimiteerde bronzen variant van de 1858 Automatic Chronograph. De bronzen monopusher chronograaf is gelimiteerd tot 1.858 stuks. En zoals te zien is de stalen variant met twee verschillende banden leverbaar.
Voor meer informatie: www.montblanc.com
Pasha de Cartier 41 mm en 35 mm
Nieuw voor dit jaar is de hier al eerdere getoonde Cartier Santos Dumont XL met mechanisch uurwerk in drie varianten. Dit jaar geen nieuwe vormen van Cartier. Niets compleet origineels dus, maar wel een nieuwe Pasha.
De Pasha de Cartier debuteerde in 1985 en is altijd op mijn netvlies gebleven. Kan ook niet anders met een dergelijk extravagant en kenmerkend uiterlijk. Tijdens de 2018-editie van de SIHH vroeg ik Cartier CEO Cyrille Vigneron naar een mogelijke terugkeer van de exuberante Pasha. Hij zei me niet volgend jaar, maar het jaar daarop terug te komen. En dat volgende jaar is dus 2020. Maar helaas is er van een terugkomen naar de elegante beursruimte van Cartier nu geen sprake. Maar Vigneron sprak dus open en eerlijk de waarheid toen hij mijn vraag beantwoorde. De Pasha is anno 2020 terug in twee maten, 41 mm en 35 mm, voorzien van een mechanische uurwerk en een twintigtal varianten.
De exotische Pasha heeft een ‘hart’ uit de eigen manufactuur
De twee belangrijkste modellen van de nieuwe Cartier Pasha de Cartier zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden, afgezien van hun formaat en datumvenster. De kleinere versie voor dames meet 35 mm x 9,37 mm. Het grotere model heeft een diameter van 41 mm en een kastdikte van 9,55 mm. Beide modellen hebben mechanische uurwerken die zichtbaar zijn door het saffierglas aan de achterzijde. Het manufactuurkaliber 1847MC biedt 40 uur gangreserve en tikt met een frequentie van 4 Hz. Andere kenmerken zijn de QuickSwitc en het SmartLink systemen die al eerder werden geïntroduceerd op de Santos. Gemak dient de mens. De prijzen van de nieuwe Pasha-modellen worden later dit jaar bekend gemaakt.
Voor meer informatie: www.cartier.com
Roger Dubuis Excalibur Diabolus in Machina
Een Roger Dubuis is een object dat verdeeld. Je houdt ervan of niet. Maar goed, smaken verschillen. Maar wat je smaak ook is, de originaliteit, eigenheid en technische kwaliteiten zijn onbetwistbaar. De Excalibur Diabolus in Machina heeft het opzienbarende uiterlijk van de Excalibur-collectie en een gecompliceerd innerlijk met minutenrepetitie. En niet zomaar eentje. De drie tonen die in dit horloge de tijd ten gehore brengen zijn gestemd in de dreigend klinkende tritonus. De tritonus is een interval bestaande uit drie hele toonafstanden, met een karakteristieke, donkere en mysterieuze klank. Het beroemde ‘Diabolus in Musica’-akkoord werd verboden is in middeleeuwse religieuze muziek omdat het een teken van de duivel is. Jammer, want de tritonus is de sleutel tot intrigerende en complexe melodische harmonie. Zo speelt Magere Hein de tritonus op zijn viool in Camille Saint-Sans Danse macabre. De duivel gaat dus schuil in deze Roger Dubuis.
Voor meer informatie: www.rogerdubuis.com