Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Monopusher Chronograph, Pulsograph Manufacture en Automatic

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Het is eenvoudig om te worden geïnspireerd door historische Minerva-horloges uit de jaren ‘40 en ’50. De drie nieuwe Montblanc Heritage modellen Pulsograph Limited Edition 100, Monopusher Chronograph en Automatic zijn dat. En ze combineren vintage esthetiek met onderscheidende kleuren.

Davide Cerrato is sinds 2015 Managing Director van de afdeling horloges van Montblanc. De Italiaanse gentleman startte zijn horloge-loopbaan bij Panera. Vervolgens maakte hij naam bij Tudor met de populaire retro Black Bay. Inmiddels staat hij bij Montblanc aan het begin van zijn vijfde jaar in dienst. En hij heeft in de afgelopen jaren een flinke bijdrage geleverd in het stroomlijnen van de horlogecollectie van het luxemerk. Mede dankzij de subtiele en doordachte touch van Cerrato die voortkomt uit passie en studie, heeft de Montblanc-collectie meer karakter, geloofwaardigheid en verfijning gekregen. En zijn fijnbesnaarde aanpak is ook terug te zien in drie nieuwe Montblanc Heritage modellen. Horloge.info bekeek de collectie in London en sprak met Cerrato over de nouveautés.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Deze vintage Minerva chronograph diende als inspiratiebron

Een chronograaf om een hartslag te constateren

Meest opvallend aan de drie nieuwe Montblanc Heritage modellen is het kleurgebruik. Het is vintage met een contemporaine extra tint. De nieuwe modellen hebben klassiek gepolijste kasten met gebogen bandaanzetten. Bovendien zijn ze uitgerust met bol saffierglas voor een opvallende vintage look. Het hoogtepunt van de drie nieuwe Montblanc Heritage modellen is de Heritage Pulsograph Limited Edition 100 (36.000 euro). Deze chronograaf is geïnspireerd door wat we kennen als een ‘doktershorloge’. Een doktershorloge is een chronograaf met een pulsograaf-schaal. Dankzij deze schaal konden dokters de hartslag van een patiënt te controleren. Deze moderne herinterpretatie in een roségouden 40 mm kast heeft een fumé tabaksbruine wijzerplaat. En die ‘gerookte’ wijzerplaat past perfect bij de Sfumato alligatorriem.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Montblanc Heritage Manufacture Pulsograph Limited Edition 100 M126095

De Heritage Pulsograph Limited Edition 100 is uitgerust met het Montblanc Manufacture Monopusher Chronograph-kaliber MB M13.21. Het met de hand op te winden uurwerk is voorzien van een column wheel. Doordat de achterzijde van saffierglas is gemaakt, is het uurwerk goed zichtbaar. En dat is maar goed ook want het oogt fabuleus. Het uurwerk is trouwens gebaseerd op en geïnspireerd door het historische Minerva Monopusher Chronograph 13.20-kaliber. Dat is een uurwerk dat werd ontwikkeld in de jaren ‘20. Vorig jaar werd de Heritage Pulsograph LE 100 in staal met zalmkleurige wijzerplaat gepresenteerd. En dit jaar is het dus tijd voor een luxueuzere variant in edelmetaal.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Heritage Manufacture Pulsograph Limited Edition – Foto: Horloge.info

Minerva savoir faire

De 42 mm stalen Heritage Monopusher Chronograph (4.700 euro) weet ook de savoir-faire van Minerva te vangen. Maar dan wel in een meer toegankelijke prijsklasse dan de Pulsograph. De enkele drukker die in de kroon is geïntegreerd is absoluut Minerva-waardig. Deze chronograaf heeft een zalmkleurige wijzerplaat met zwarte Arabische cijfers. Een nauwkeurige inspectie van de chronograaf teller op 3 uur onthult een indicator voor 3, 6 en 9 minuten. En dat is een vintage tintje uit de dagen dat munttelefoons nog in gebruik waren. Toen mensen de lengte en kosten van telefoneren nog in de smiezen diende te houden. Van ver voor het onbeperkte mobiele data tijdperk inderdaad.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Montblanc Heritage Monopusher Chronograph Salmon M126078

De achterzijde van de kast is voorzien van een gravure. Erachter tikt een automatisch Sellita SW510 kaliber dat een test van 500 uur heeft doorstaan. Maar het beproefde en betrouwbare uurwerk is niet van het afwerkingsniveau van een Minerva. Daardoor hoeft het niet per se in de schijnwerpers te staan. Dan is een gravure een beter schouwspel.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Heritage Monopusher Chronograph – Foto: Horloge.info

Geelgoud en British racing green

Niet qua techniek, maar qua uiterlijk de meest opvallende van de drie nieuwe Montblanc Heritage modellen. We hebben het over de 40 mm geelgouden Heritage Automatic. Dit horloge heeft geen chronograaffunctie en een enkele drukker nodig om op te vallen. In plaats daarvan pronkt het horloge met een gelakte wijzerplaat in British racing green. En natuurlijk een klassieke geelgouden kast. Het bolle saffierglas en een elegante groenleren Sfumato-band completteren het geheel.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Montblanc Heritage Automatic geelgoud M126464

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen: “Een eerbetoon, geen kopieën”

De drie nieuwe Montblanc Heritage modellen zijn volgens Cerrato “een eerbetoon aan het verleden en geen exacte kopieën van vintage modellen”. Cerrato kan dat niet genoeg benadrukken: “Veel te veel horlogehuizen maken tegenwoordig exacte replica’s van horloges uit het verleden van het merk. Stel je eens voor dat automerken exact dezelfde auto’s zouden uitbrengen die ze in de jaren ‘80 op de huidige markt brachten. Dat is volstrekt ondenkbaar! Zelfs een retromodel als de Mini is een duidelijke eigentijdse herinterpretaties en geen exacte replica. Het is een moderne auto met een oude ziel, zo je wilt.

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Heritage Automatic – Foto: Horloge.info

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Davide Cerrato

Replica’s maken is het ergste wat je als horlogemerk kunt doen. Als je dat doet, sta je stil en raak je op den duur het contact met de tijdsgeest kwijt. Ik verkies een historisch idee te evolueren naar de tegenwoordige tijd. Precies zoals we hebben gedaan met de nieuwe Heritage-horloges.”

“Montblanc is Minerva”

Het belang van Minerva in het presenteren van Montblanc als serieus horlogehuis kan Cerrato niet genoeg onderstrepen: “De horlogegeschiedenis van Montblanc is de horlogegeschiedenis van Minerva. En door Minerva te integreren in Montblanc is het mogelijk om vrij te putten uit de fascinerende geschiedenis van het huis. Met name op het gebied van chronografen. We kijken naar zowel de technische als de esthetische kant van vintage Minerva’s en vertalen dat vervolgens in moderne horlogecreaties. Er is weinig meer inspirerend dan kijken naar oude stukken in de Minerva-fabricage, om te laden openen waarin fascinerende wijzerplaten blijken te liggen. Ook om de originele oplossingen bestuderen die ze hebben weten te vinden voor timingproblemen voor zoveel verschillende sporten. Oude Minerva’s geven zoveel inspiratie op het gebied van design. En dat is meer dan voldoende voor weer een nieuwe serie Heritage-modellen.”

Drie nieuwe Montblanc Heritage modellen

Schets van de Heritage Monopusher Chronograph

Voor meer informatie: www.montblanc.com