De eeuwenoude structuur van de Nebula 38 Steel

Arnold & Son mixen traditie met moderniteit

De duidelijk structuur van de Nebula 38 Steel

Arnold & Son is een Zwitsers horlogehuis met Engelse roots. En de eeuwenoude structuur van de Nebula 38 Steel is een hommage aan de grote traditie van de Britse uurwerken. Maar alles is wel op z’n Zwitsers tot in de puntjes afgewerkt. In een zeer subtiele 38 mm stalen kast.

Volgens Arnold & Son is de duidelijk structuur van de Nebula 38 Steel een hommage aan de Britse uurwerktraditie. Maar wie naar de verschillende modellen in de Breguet Tradion-collectie kijkt, ziet duidelijke overeenkomsten. De krachtige vormgeving van de bruggen aan de wijzerplaatzijde van het uurwerk bijvoorbeeld. Driedimensionale bruggen die heel duidelijk een tandwiel of een balans op zijn plek houden. Een 18e eeuwse manier van uurwerkmakerij. John Arnold werd geboren in 1736 in het Engelse Cornwall. En tijdgenoot Abraham-Louis Breguet zag het levenslicht in 1747 in het Zwitserse Neuchâtel. Opvallend is dat die oude manier van een uurwerk construeren anno 2020 zo modern oogt. De eeuwenoude structuur van de Nebula 38 Steel is te danken aan de manier waarop de bruggen het A&S5101 handopwinduurwerk omcirkelen. Maar de moderne twist is de strakke manier van afwerken en de donkere ADLC- en NAC-afwerking.

Geskeletteerd horlogewelbehagen

De Nebula 38 is niet helemaal nieuw. Er is al een roodgouden versie in een 38 mm kast. En in 2017 werden al een stalen en een roodgouden Nebula gepresenteerd in een 41,5 mm kast. Maar toch is deze stalen variant het vermelden waard. Omdat een opengewerkt horloge gemaakt in staal en met een bescheiden en slanke kast van 38 mm x 8,91 mm een zeldzaamheid is. Komt nog bij dat het eigenzinnige kaliber A&S5101 nooit gaat vervelen. En tenslotte dat de prijs van 13.500 CHF zonder belastingen als aan de scherpe kant kan worden betitteld. Deze Nebula 38 Steel maakt het mogelijk een geskeletteerde haute horlogerie-creatie op ingetogen wijze te dragen. Slank genoeg om onder het manchet te verdwijnen. Maar ook opvallend genoeg om mede horlogeliefhebbers toe te knipogen. En natuurlijk voor een puur persoonlijk horlogewelbehagen.

De duidelijk structuur van de Nebula 38 Steel

Voorzijde van het uurwerk met prominente bruggen in Breguet Tradition-stijl

De eeuwenoude structuur van de Nebula 38 Steel in detail

De naam Nebula verwijst naar de vormgeving van het uurwerk. Een uurwerk dat van binnen naar buiten lijkt te zijn ontploft. Net als een exploderende ster. Alle bruggen wijzen van buiten naar binnen; naar de kern van de ster. En omgekeerd als je het zo wilt zien. Maar hoe dan ook, het zijn als perfecte symmetrische stralen. En symmetrie vinden mensen mooi zo is inmiddels wetenschappelijk vastgesteld. En ook Horloge.info houdt zich aan de ijzeren wetten van de wetenschap. De Nebula 38 Steel heeft drie wijzers, toont de uren en minuten en heeft een niet-gecentreerde kleine seconden weergave. De wijzerplaat is teruggebracht tot een zwart gelakte flens. De tijd is eigenlijk bijzaak in de Nebula 38. Het gaat om het historische besef van het uurwerk dat betovert met zijn opstelling, lagen en rondingen. Net als het gebruik van verschillende materialen en kleuren.

Opengewerkte symmetrie

De duidelijk structuur van de Nebula 38 Steel

Arnold & Son Nebula 38 Steel

De structuur van het A & S5101-kaliber is gebaseerd op een zorgvuldig overwogen symmetrie. Zeven bruggen overspannen de vier visuele assen van de Nebula 38 Steel (Referentie 1NECS.B01A). Een gewelfd saffierglas aan de wijzerplaatzijde en een plat saffierkristal op de achterkant van de kast onthullen alles. Aan de wijzerzijde toont de Nebula 38 Steel zijn componenten op uiterst expliciete wijze. Alles is duidelijk, zichtbaar en gestructureerd. Als een schoolvoorbeeld voor horlogemakers. De werking van het uurwerk wordt zichtbaar dankzij de opstelling van losse elementen. Een subtiel element is bijvoorbeeld is de samenvoeging van de kleine seconden op 7 uur met de balans.

Orde en schoonheid en kracht

De duidelijk structuur van de Nebula 38 Steel

Klare lijnen, krachtige bruggen in een modernistische afwerking

De opengewerkte en heldere uurwerkindeling was alles behalve eenvoudig te realiseren. Zo moesten de uurwerkmakers van Arnold & Son het opwindmechanisme dat aan de kroonsteel is gekoppeld verplaatsen. Waarom? Om de symmetrie te bewaren. Maar die ingreep had geen invloed op de gangreserve. Die is namelijk een voor skeleton-uurwerken ongekend hoge 90 uur. Let ook op de verschillende kleuren, afwerkingen en niveaus gebruikt in het uurwerk. De bruggen zijn allemaal even hoog aan de wijzerplaat. En aan de achterkant van de kast is een extreem opengewerkte platine te zien. Het ontwerp heeft verschillende kriskras doorsnijdende bogen, met kruisende cirkels en ellipsen. Eigenlijk oogt het wel wat als het gewelf van een gotische kathedraal. En ook al is de gotiek laatmiddeleeuws, de eeuwenoude structuur van de Nebula 38 Steel is een mix van 18e eeuwse en 21e eeuwse horloge-ideeën.

Voor meer informatie over de Nebula-modellen: www.arnoldandson.com