Volgens de Japanse traditie leven we in cycli van 60 jaar. In 2020 bestaat Grand Seiko 60 jaar en dus staan we aan de vooravond van een grote verandering. Grand Seiko herdenkt de eerste GS 1960 in drievoud. De horloges zijn zowel een terugblik als de eerste stap in een nieuw tijdperk.
Grand Seiko debuteerde in 1960 op het horlogetoneel. In de afgelopen zes decennia is het uitgegroeid van een topcollectie binnen Seiko tot een eigen merk. Ter ere van dat jubileum verschenen al de Grand Seiko 60th Anniversary SLGH002 met het nieuwe Hi-Beat Calibre 9SA5 en de Limited Edition Professional Diver’s 600M. En in deze imposante duiker tikt het geheel nieuwe Calibre 9RA5, een Spring Drive meesterwerkje inderdaad.
Maar nu is het tijd voor een handopwinder. Want daar begon het allemaal mee. Met de GS 1960. Een horloge dat door kenners ook wel de ‘3180’ wordt genoemd vanwege het gebruikte uurwerk. Maar dit terzijde. Grand Seiko herdenkt de eerste GS 1960 in drievoud met nieuwe herinterpretaties in platina, goud en titanium. Deze her-creaties van het eerste model worden toegevoegd aan de reguliere collectie. Platina en geelgoud zijn edel en logisch. Titanium in plaats van staal is een gewaagder keuze. Het geeft aan dat de Japanse horlogemakers van Grand Seiko bereid zijn risico’s te nemen. En dat is goed nieuws. Het belooft namelijk wat voor de nieuwe cyclus van 60 jaar die net van start is gegaan.
De vierde generatie Grand Seiko ‘3180’
In totaal zijn er inmiddels maar liefst 4 generaties van de allereerste Grand Seiko gepresenteerd. Het begon voor de ‘3180’ dus allemaal in 1960 en vervolgens verschenen voor het 120e en 130e jubileum van Seiko nieuwe, gelimiteerde varianten van het horloge. En ook bij het zelfstandig maken van Grand Seiko als horlogehuis op zich in 2017 werd een versie van de ‘3180’ gepresenteerd. De vierde generatie in platina, geelgoud en titanium vinden een plaats in de permanente collectie van Grand Seiko. Het origineel startte de stamboom met een kast met een diameter van 35 mm en zes decennia later is die kast gegroeid tot 38 mm. Nog steeds uiterst ingetogen en bescheiden.
Grootste verschil met de eersteling is dat door een saffieren achterdeksel het fraaie handopwindkaliber te zien is. Kaliber 3180 is verleden tijd en heeft het veld geruimd voor kaliber 9S64. Het is een uurwerk met een gangreserve van 72 uur en een tikgetal van 28.800 vibraties per uur.
Touch and feel, maar wel met protectie
Tijdens een touch and feel sessie op het Schiedamse (Grand) Seiko-kantoor worden de subtiliteiten van de drie GS1960-onthuld. Niet helemaal trouwens. Want latex handschoenen bemoeilijken de zaken enigszins en het omdoen van de horloges is uitgesloten. Corona, je weet wel. Maar toch lukt het een goede indruk te krijgen van de horloges. Puur klassiek. Subtiel. Fabuleus afgewerkt.
‘SD’ staat voor special dial
Het topmodel is de platinum SBGW257. Deze variant heeft een massief gouden wijzerplaat gecombineerd met massief gouden indexen. Heel fraai is het gegraveerde Grand Seiko-logo op 12 uur. Dit is een detail dat rechtsreeks verwijst naar de stamvader. En omdat we te maken hebben met een edelmetalen wijzerplaat is boven de 6 uur een kleine ster te zien. Het is het Grand Seiko ‘SD’-embleem, een afkorting voor ‘special dial’.
Massief gouden, opgelegde indexen
De herinterpretatie in geelgoud met de naam SBGW258 valt op door de massief gouden indexen. Op deze wijzerplaat is het Grand Seiko-logo eveneens opgelegd.
Geëvolueerd in Brilliant Hard Titanium
De meest betaalbare herinterpretatie van de GS1960 is misschien wel de meest opvallende. Want de titanium SBGW259 is een primeur. Het is namelijk de eerste keer dat Grand Seiko een titanium kast gebruikt op een vintage remake. Net zo opvallend is het gebruik van Brilliant Hard Titanium. De speciale legering is eigendom van Seiko. En het materiaal heeft een grotere oppervlaktehardheid dan staal. Opmerkelijk aangezien regulier titanium juist zachter is dan staal. En dus normaal gesproken ook vatbaarder voor krassen. Brilliant Hard Titanium heeft helderder kleur dan regulier titanium dat vaak naar grijs neigt. Vooral wanneer Brilliant Hard Titanium wordt gepolijst valt de opmerkelijke glans op. Trouwens, ook de metallic, donkerblauwe wijzerplaat valt op. En ook die wijzerplaat is een primeur voor een vintage herinterpretatie. Je zou kunnen zeggen dat de SBGW259 eerder een evolutiemodel is dan een herinterpretatie.
Grand Seiko herdenkt de eerste GS 1960 in drievoud
Ref. SBGW257 (platina) 39.000 euro
Ref. SBGW258 (geelgoud) 27.000 euro
Ref. SBGW259 (titanium) 8.300 euro
Diameter: 38 mm
Hoogte: 10,9 mm
Materiaal: platina, 18k geelgoud of titanium
Waterdichtheid: 30 meter
Uurwerk: 9S64, handgewonden
Functies: uren, minuten en seconden
Tikfrequentie: 28.800 vibraties per uur (4 Hz)
Gangreserve: 72 uur
Band: krokodillenleer met vouwsluiting
Beschikbaarheid: Vanaf juni 2020 bij Grand Seiko-boetieks
Voor meer informatie: www.grand-seiko.com of anders deze hoogst informatieve video.