Panerai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

De PAM010308 van Carbotech in de HorlogeTest

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Of ik niet een tijdje een Panerai zou willen dragen. Een bijzondere. Een yacht timer. En eentje met extra’s. Want tijdens de weken dat ik ‘m droeg, ben ik erachter gekomen dat de Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm een heel interessant en gecompliceerd stuk is.

Voluit hebben we het over de Panerai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm PAM01038, bij Panerai houden ze altijd van een uitgebreide naam. En de kastmaat is met zijn aangekondigde 47 mm een ‘echte Panerai’. Tijdens de SIHH, de Zwitserse horlogebeurs in Genève die vanaf dit jaar Watches and Wonders zal heten (maar is gecanceld wegens het coronavirus), had ik al wel eens een Carbotech horloge om de pols gehad en me erover verbaasd dat het gewicht van 124,5 gram totaal anders is dan je verwacht. Nu heb ik de kans gehad om voor een langere tijd een Panerai te dragen die gemaakt is van dit speciale materiaal: hightech carbon dat Carbotech wordt genoemd. Net als het basismateriaal van de 44 mm Panerai Luminor Carbotech PAM01661 die al eens op Horloge.info voorbijkwam.

Wat is Carbotech?

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

De hightech Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm is een futuristische toolwatch – Foto: Horloge.info

Carbotech is een hypermodern composiet, gevormd uit op elkaar liggende lagen koolstofvezel die afwisselend worden uitgelijnd. Vervolgens wordt het onder druk en gecontroleerde temperatuur gesmeed, door gebruik te maken van een bindmateriaal op basis van PEEK (polyetheretherketone). De kast die ontstaat is schok- en corrosiebestendig. En uniek bij elk model, door de structuur die ontstaat tijdens het smeden. Het gebruikte Carbotech maakt van dit grote horloge een zeer aangenaam draaghorloge. Niet te licht en zeker ook niet te zwaar. De eerste Instagram-post (@watchingmagazine) was dan ook vooral lovend en ook wat verbaasd over het draagcomfort. Het was namelijk veel beter dan verwacht. Heel verrassend dat een horloge met een diameter van 47 millimeter en een hoogte van bijna twee centimeter zo comfortabel zit.

Carbon als damaststaal, maar dan lichter

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Gelaagd carbon als damaststaal – Foto: Horloge.info

Bijkomend voordeel van Carbotech is de look. Het is gelaagd en lijkt op de jaarringen van een boom of de gelaagdheid van damaststaal. Het voelt ook alsof het, net als bij titanium, iets sneller je lichaamstemperatuur opneemt. Wat voor mij het draagcomfort zeker vergroot. Na het materiaal te hebben bewonderd is het tijd om de vouwsluiting op maat in te stellen en om te doen. Wat een opvallende wijzerplaat. De voor Panerai zo kenmerkende sandwich dial, maar nu met als bovenste laag een stukje zeil. Echt zeil. Dat werkt goed, want onder diverse lichtomstandigheden is de plaat optisch steeds anders.

Oefening baart kunst

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Met de karakteristieke kroonbescherming is het een echte Luminor – Foto: Horloge.info

In de vorige uitgave van Watching heb ik al eens uitgelegd hoe de startprocedure bij het wedstrijdzeilen werkt. Bij deze Panerai kan je zelf de gewenste terugtel-tijd ingeven. Voor de start van een regatta stel je deze dus in op tien minuten. Het is de bedoeling dat je op de ‘nul’ exact op de startlijn ligt om de beste uitgangspositie te hebben. Het mooie van dit uurwerk is dat je het als timer én als chronograaf kunt gebruiken. Als ‘gewone’ en ook als flyback-chronograaf. De pusher linksboven voor ‘start en stop’. Linksonder de ‘reset naar nul’ bij de ‘gewone’ en de pusher linksonder voor de ‘start stop’ en door. Bij de countdown stel je met de pusher rechtsonder de juiste tijd in. Bij het zeilen is dat dus de countdown van bijvoorbeeld tien minuten of voor mijn favoriete eitje zeven minuten. Dan start je het terugtellen van de tijd met de pusher linksboven. Het kost even wat oefening, maar het is bijzonder goed te doen.

Zes wijzers in totaal

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm aan dek – Foto: Horloge.info

In totaal vinden we zes wijzers op de wijzerplaat. Uren, minuten en kleine seconden en drie wijzers voor de chronograaf. Wat heel handig is, is dat wanneer je de kroon uittrekt – om de tijd in te stellen – de secondewijzer automatisch naar nul springt. Als je de kroon een keer uittrekt kan je echter alleen de uren verzetten. Op de tweede positie kan je de tijd in z’n geheel verstellen. De tijd instellen gaat dus niet op de normale manier en het duurt even om eraan te wennen, maar het is een praktische toevoeging voor de frequente reiziger. Ook kijken we, zoals altijd, of de techniek echt zo indrukwekkend is als Panerai ons wil laten geloven. Na een check komen we erachter dat het uurwerk netjes loopt met een kleine plus van drie seconden. De waterbestendigheid van 100 meter klopt ook, al zal de Panerai bij de meeste eigenaren die nooit werkelijk testen.

Zeilende hightechrevolutie

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Een gravure van het Luna Rossa wedstrijdjacht siert de kastbodem – Foto: Horloge.info

De Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm is, net als de meeste Panerai’s, een opvallende verschijning. Groot en dik. Een schitterende wijzerplaat met rode accenten en een heel comfortabele prettig dikke kalfsleren band met contrasterend stiksel en een DLC zwarte titanium gesp. Er zit nog een extra band bij, maar deze heb ik niet met het testhorloge kunnen uitproberen. De kenners houden het horloge met verbazing in handen. Weer hoor ik dat het gewicht niet bij het uiterlijk past. Met een positieve klank, want indrukwekkend is het. En de link met het Italiaanse zeilteam Luna Rossa past exact. Het doet mij terugdenken aan mijn eigen zeilervaring met het historische Panerai-jacht, ‘Eileen’. Een nautische link die tot de verbeelding spreekt, net zoals deze lichtgewicht hightechevolutie.

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm PAM010308

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Panarai Luminor Luna Rossa Regatta 47 mm

Uurwerk: automatisch kaliber P.9100/R

Gangreserve: 72 uur

Kast: Carbotech

Diameter: 47mm

Dikte: 19.94mm

Glas: ontspiegeld gebold saffier

Waterbestendigheid: 100 meter (10 Bar)

Band: kalfsleer met DLC zwarte titanium gesp

Prijs: 23.500 euro

 

Voor meer informatie: www.panerai.com