Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

Edele nieuweling in de Collection Excellence Platine

Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

Platina is het edelste metaal op aarde. Kostbaar ook. En in 2006 creëerde het Geneefse horlogehuis Vacheron Constanin de Collection Excellence Platine (CEP). Exclusieve horloges met een prijskaartje net zo zwaar als het gebruikte edelmetaal. Nieuw voor 2020 is de Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde.

In het eerste deel van het Watches & Wonders verhaal en ook het tweede deel ontbrak Vacheron Constantin. En dat kan natuurlijk eigenlijk niet. Het is en blijft natuurlijk een van de oudste, meest gerespecteerde en vooraanstaande horlogeproducenten. Vandaar dat we hier de Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde eens nader zullen bekijken. En het is de nieuwe platina variant die thuishoort in de prestigieuze Collection Excellence Platine (CEP). Die zeer nobele collectie werd in 2006 geïntroduceerd. En ze bestaat uit louter gelimiteerde modellen die thuishoren in het hoogste prijssegment. Hierdoor is na een 14-tal jaar CEP is het totaal aantal horloges in deze collectie beperkt tot slechts een tiental. Het geeft aan dat we met zeldzame haute horlogerie te maken hebben.

Nobele naam en edel materiaalgebruik

Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

Een traditionele edelman die de vulpen verkiest boven de laptop, dat is de Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

De Vacheron Constantin Patrimony Moon Phase Retrograde Date Collection Excellence Platine zoals de lange officiële naam luidt, is het nieuwste lid van de exclusieve CEP-club. Platina is het nobele basismateriaal. En het wordt gebruikt voor de 42,5 mm kast, kroon, wijzerplaat, gesp en de schijf waarop de maanfase is afgebeeld. Ja, zelfs het stiksel van de blauwe alligatorleren band heeft een nobel ingrediënt. Want het stiksel is geweven van zijde en platinadraad. Met de komst van een gelimiteerde platina variant wordt de gouden variant van de Patrimony Moon Phase Retrograde Date afgelost als topmodel. Maar het is een ingetogen topper, geen schreeuwerige borstklopper. Grijs is de dominante kleur/ En grijs is natuurlijk helemaal niet zo dominant. Maar wel verfijnd. Een bijna industrieel voorkomen wordt gecombineerd met een prominente retrograde datumaanduiding. Het levert een karakteristiek horloge op. En met een onvergelijkbaar uiterlijk. Dit kan alleen maar een Vacheron Constantin zijn.

Glad versus ruw

Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

Op de wijzerplaat staat de markering “Pt950” en die geeft aan dat de gebruikte legering voor 95% uit platina bestaat

Wie dieper op de details ingaat, ziet waarom deze Vacheron Constantin Patrimony Moon Phase Retrograde Date Collection Excellence Platine tot de absolute horlogetop behoort. De eerste indruk van het horloge is monochromatisch, een tweede, diepere duik onthult de kleine dingen die een groot verschil maken. Zo is het platina waarmee gewerkt wordt voorzien van oppervlaktebehandelingen waardoor textuur en diepte ontstaat. Neem bijvoorbeeld het gladde, gezandstraalde oppervlak van de wijzerplaat dat subtiel contrasteert met de ruwere maanfaseschijf. En dan is er nog de maan met een onregelmatig oppervlak om de aanwezigheid van maankraters te suggereren. De wijzerplaat is bovendien licht gewelfd en is voorzien van opgelegde witgouden indexen voor de uren en minuten. En al deze elementen zorgen voor een uitgesproken esthetiek.

Kaliber 2460 R31L uit de eigen manufactuur

Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

Kaliber 2460 R31L komt uit de eigen manufactuur

In de kast met moderne afmetingen – 42, 5 mm x 9 mm is best groot en plat te noemen en ook contemporain – tikt een manufactuurkaliber. Het is het automatische kaliber 2460 R31L. De toevoeging “R31L” is een aanduiding van de complicatie bovenop het basisuurwerk. En die code staat voor een retrograde datum en een maanfaseweergave nauwkeurig tot op een dag gedurende een periode van 122 jaar. Maar dat uurwerk heeft een gangreserve van 40 uur. En dat is nu niet echt een moderne waarde. Nee, 40 uur is eerder achterhaald. Of archaïsch. Als we het wat positiever en met respect voor de ‘VC’ uurwerktradities bekijken. Het geeft aan dat we te maken hebben met een uurwerk dat zijn wortels in het verleden heeft, laten we het zo maar stellen. Maar dit is misschien het enige minpuntje aan een modern-klassieke horlogecreatie. En met een sterk karakter bovendien.

Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde Collection Excellence Platine

Vacheron Constantin Patrimony Moonphase Retrograde

Het 42,5 mm horloge is een stemmig toonbeeld van klasse, traditie en eigenzinnigheid

Referentie: 4010U / 000P-B545
Diameter: 42,5 mm
Hoogte: 9,7 mm
Materiaal: platina
Waterdichtheid: 30 meter
Uurwerk: kaliber 2460 R31L met automatische opwinding
Functies: uren, minuten, retrograde datum en maanfase
Frequentie: 28.800 vibraties per uur (4 Hz)
Gangreserve: 40 uur
Band: alligatorleer gestikt met platina en zijdedraad
Gelimiteerde oplage: 50 stuks
Beschikbaarheid: alleen verkrijgbaar bij Vacheron Constantin boetieks
Prijs: 71.500 Zwitserse frank

En voor meer informatie ga naar: www.vacheron-constantin.com