De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date

wijst de datum aan in een 36 mm en 40 mm model

De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date

We zijn bij Horloge.info compleet van slag. Niet al te lang geleden kondigde MeisterSinger aan dat de enkel wijzer heilig was. Niet dus. De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date komt als een schok. We hebben niets tegen een pointer date, maar waarom geen draaiende datumschijf?

Dogma’s zijn er om doorbroken te worden. Maar toch. MeisterSinger dat in 2001 werd opgericht door Manfred Brassler, maakte naam dankzij die ene onthaastende wijzer. Vervolgens liet het merk uit het Duitse Münster zich verleiden tot het gebruik van meerdere wijzer. Maar het kwam ook weer op haar schreden terug. En dat onder het mom van dichtbij jezelf blijven. En dat MeisterSinger verschillende complicaties en functies weet te presenteren zonder gebruik te maken van wijzers bewijst bijvoorbeeld de Lunascope met immense maanfase.

Esthetisch verantwoord, maar ook principieel?

De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date

De 36 mm MeisterSinger Neo Pointer Date

Brassler is kennelijk weer van gedachte veranderd. Het idee van één wijzer voor de tijd en iets anders om aanvullende functies weer te geven is blijkbaar opnieuw verleden tijd. De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date is het aanwijsbare bewijs. De datum wordt op dit horloge namelijk niet zoals in de Perigraph middels een centraal draaiende schijf weergegeven. Nee, dit keer is het een centraal draaiende wijzer die over een schijf loopt. De afgeronde Neo-kast met een koepelvormig Hesalite-glas die in 36 mm en 40 mm Plus-variant komt, heeft een quasi-vintage voorkomen. Strak en met een tikkeltje Bauhaus. Duits in ieder geval. De datumaanduiding met de kleine wijzer is niet misplaatst. Tenminste, als het om esthetiek gaat. Als het gaat om vasthouden aan een principe, hoe zelfopgelegd dogmatisch dan ook, is het een ander verhaal. Het is aan de kopers of ze het verhaal geloofwaardig vinden.

De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date is paradoxaal

En dan nog iets. De ene wijzer die de tijd weergeeft op de verzonken centrale subdial, doet dat suggestief. Bij benadering waardoor de drager wordt bevrijd van de streng tikkende tijd. De wijzer die de datum aangeeft – de oneven dagen hebben een Arabisch cijfer en de even dagen een rode index – , doet dat niet suggestief. Daar is simpelweg niet genoeg ruimte voor. Het resultaat is een horloge waarop je niet precies weet hoe laat het is, maar je wel vertelt op welke datum je lekker aan het onthaasten bent. Met andere woorden, vandaag kan ik chillen, maar morgen heb ik een deadline. Bij wijze van voorbeeld. De extra wijzer van de MeisterSinger Neo Pointer Date maakt het geheel wat paradoxaal.

Twee maten, twee wijzerplaten

Maar goed, genoeg hersenspinsels. Terug naar de harde feiten van de nieuwe Neo Pointer Date. De 36 mm Neo en de 40 mm Neo Plus zijn uitgerust met een automatisch Sellita SW 200-1 kaliber met een gangreserve van 38 uur. De achterkant van de kast is geschroefd en de wijzerplaat wordt beschermd door gehard acrylglas. Behalve twee maten kast zijn er ook twee verschillende wijzerplaten. De keuze is uit wit en blauw met zonnestraalmotief. Voor beide varianten zijn verschillende stalen Milanese banden gemaakt. Heel fijn voor de 36 mm en iets robuuster, maar nog steeds subtiel voor de Neo Plus. Leer is ook een optie.

Beschikbaarheid en prijs

De Neo Pointer Date en de Neo Plus Pointer Date zijn beschikbaar vanaf maart / april 2020. De 36mm Pointer Date kost 1.270 euro op leer en 1.290 euro op Milanese. De 40 mm Neo Plus kost 1.370 euro op leer en 1.390 euro op Milanese.

Voor meer informatie over de nieuwe Neo Pointer Date: www.meistersinger.com